And so it is...

Tuesday, December 14, 2010

Makanan Kesihatan? Jangan Suka Kena Kelentong.

Well I won't back down, no I won't back down. You can stand me up at the gates of hell, but I won't back down.  No, I'll stand my ground, I won't be turned around. And I'll keep this world from dragging me down, I'm gonna stand my ground. And I won't back down. Hey baby, there ain't no easy way out. Hey yeah, I'll stand my ground. And I won't back down. Well, I know what's right, and I got just one life. In a world that keeps on pushin' me around, but I'll stand my ground, And I won't back down. Hey baby, there ain't no easy way out. Hey yeah, I'll stand my ground. And I won't back down.



Korang kalau kenal budak si Azhan ni, yang duduk seumur hidup dia kat kampong Lanchong Tok Mat (Pokok Sena, Kedah), korang mesti geli-hati punya. Mamatnya tak pernah keluar jauh daripada kampong. Hari tu dia pegi KL, first time... jalan-jalan 4 hari dengan emaknya. Balik kampong punyalah kecoh mau cite pengalaman dia pegi KL. "Wuish! KL banyak bangunan tinggi noh?", "Cantiknya bangunan kat KL", kecoh kampong sat. Tapi, janganlah kita memperlekehkan budaknya, dia innocent. Dia tak pernah pegi... contohnya, Paris. Banyak-banyak bandaraya dunia, susah nak compare dengan Paris, the city of love! Baroque-style buildings, takde pencakar langit pun kat Paris proper, dengan bangunan paling tinggi mungkin 5-6 tingkat lebih-kurang, kecuali Eiffel Tower. Shopping complex nya pun diubah-suai daripada bangunan yang dah 300-400 tahun umurnya. Kalau korang ada peluang melawat - go. Tengok Ch√Ęteau de Versailles, The Louvre dan museum-museum tu semua, cantik ke tidak. Itupun, mesti ada orang lain yang ada lain pendapat daripada aku. Mungkin ada yang akan cakap Bruges lagi cantik. I can't comment about Bruges, I've never been there.

Sama gak kalau sipolan tu first time pindah dan tinggal kat KL, sedangkan sebelum tu dia duduk dengan emak-bapak, siap dengan strict rules and regulation. Dia akan cakap sejak dia duduk KL, hidupnya bebas. Dia boleh buat apa saja dan dia boleh pegi ke mana sahaja... keluar malam balik subuh pun tak kesah. KL memang tempat paling freedom, katanya. Well, dia mungkin tak pernah melepak kat Amsterdam... the hedonistic capital of the world. Mamatnya tak pernah jalan-jalan kat De Wallen, tengok sex-shop dan melihat dengan mata terjojol "perhiasan terjojol jugak" real-life kat dinding kaca kedai-kedai tertentu kat sana. Kalau bawak family, jangan sebok nak buat sight-seeing tour kat De Wallen. Yang lelaki, pegi sorang-sorang sudah... melainkan awek/bini ko tu kinky orangnya - that is none of my business. Kat Amsterdam, korang boleh singgah mana-mana bar, bartender akan kasi menu berbagai jenis ganja. You wan sum ganja maaan? Ah! Jangan la sebok nak buat dosa. Tapi, seteruk-teruk maksiat kat Amsterdam atau mana-mana sahaja kat Holland tu, kita muslim nak cari makanan halal senang... sebab, kerana freedom gila-gila ini jugak, orang Islam senang buat kampong kat sana. Jalan-jalan mesti ada orang Morocco ke, orang Turki ke, jual falafel, kebab, dll. Restoran halal pun senang nak jumpa. Ramai orang yang tak tahu, jumlah orang Islam dah hampir satu juta orang, dan dah ada lebih-kurang 400 masjid di seluruh Netherlands. Robin Van Persie kahwin orang Morocco (nama wife Bouchra - cun! Anak dah 2, Shaqueel dan Dina Layla - tapi Van Persie tu sendiri deny dia muslim, or jew, or christian... really weird).

Atau, seseorang yang pergi singgah kat masjid Putrajaya tepi tasik tu, dia akan cakap masjidnya memang gah dan cantik gitu. Tapi, aku rasa takde yang boleh challenge masjid Nabawi atau Masjidil Haram. True... mungkin masjid lain di dunia ada yang lebih banyak hiasan (especially kat Iraq atau Iran, sampai berlebih-lebihan pulak tengok gambar - yang aku tak pernah jejak, sad to say), tapi significant nya kedua masjid tu menjadikannya special pada pendapat aku. Other mosques won't come close to those two. Besar masjid jangan cerita la, mau ambik sejam kalau jalan lepak-lepak mengelilingi masjid (saja-saja takde kerja), tapi design kedua masjid tu sendiri memang menakjubkan. The wonder of modern architecture. Beberapa tahun lepas masjid Nabawi ada install payung special kat luar perkarangan masjid - memang hebat. I wish I could go there every year. Mintak-mintak murah rezeki dapat pegi banyak kali... 

OK... aku nak cite apekebende sebenarnya ni? Korang tau kan sejak tertubuhnya blog informasi atau blog keparat (depending ko datang dari puak mana), sekali-sekala ada mamat atau minah yang dah dibasuh dengan sekian lama dengan ajaran sesat, singgah kat sini mahu diskusi, dan tinggalkan psychotic rantings kat ruang komen. Geng makanan kesihatan yang cokia' tu la... apa lagik? Kengkadang lebih-lebih gitu tak sudah-sudah, mengalahkan dietician atau doktor pakar punya ilmu pemakanan dia mau share kat sini... ilmu dietetik yang hebat daripada mamat keje despatch-cum-MLM-salesman (kepada mamat despatch, aku mohon maaf. It's a figure-of-speech. Bukan nak memperlekehkan profession korang... saja buat cite. Kepada MLM salesmen, you can shit blood, for all I care). Ini masalah orang yang tahu sikit, lepas tu diulang-ulang tak sudah-sudah kat prospek atau pelanggan, sampaikan diri sendiri dah kena brainwash... oleh diri sendiri. Bila orang lain pertikaikan fakta yang dia present, terus melenting. Macam orang yang duduk kat lembah, dia hanya tahu apa yang berlaku kat lembah tu sahaja. Tapi kalau orang tu duduk kat puncak bukit, dia boleh nampak semua benda 360 degrees all-around. Jadi janganlah jadi Azhan yang innocent... go outside and experience life. Jangan jadi penjual Transfer Factor atau Monavie yang percaya yang bukan-bukan (si Mona dengan si Fendy... elok sungguh la tu - MONAFENDY). Gila-gila taksub tak keruan pasal produk yang dijajapnya tu. Dan putar-belit fakta sains, yang rasanya dia sendiri tak tahu dia putar-belit (sebab mamatnya tak faham apa yang berlaku). Macam la perniagaan MLM tu synonymous dengan dengan perkataan "honesty". Are you kidding me?

Aidid Mu'addib said... 
Aku dah lama nak tegur mamat ni pasal isu ni, tapi I have so much to do. OK... korang boleh pegi kat blog dia (blog yg tiada etika perubatan langsung... tapi tak kesah la, sebab dia sendiri tak pernah tahu apakebenda ETIKA PERUBATAN tu).
Kat bawah dia kasi link kajian saintifik berkenaan transfer factor:
You all know what's wrong with all those link? Those are real scientific research about TRANSFER FACTORS. The guy has the cheek to say this freaking thing: "Berikut adalah link kepada rujukan berkenaan kajian yang telah dijalankan terhadap molekul Transfer Factor (pengkaji tidak menyebut secara direct 4life Transfer Factor atas sebab yang tidak diketahui, tetapi bila merujuk kepada ORAL dan puncanya dari BOVINE, jelas ianya adalah Transfer Factor yang diekstrak dari susu awal lembu. Klik saja pada tajuk untuk membaca abstract kajian)".
Apakebenda mamat "sebab yg tak diketahui"? Memang kajian tu takde kaitan dgn 4Life Transfer Factors!!! 4Life TF adalah brand-name, kajian tu semua adalah benda yg real-life... yg org 4Life mahu kaitkan drpd awal penubuhan syarikat lagi. Ko tak pernah baca pasal perbincangan isu kelentongan syarikat 4Life ke bang? Senang nya la nak google.
Meh la sini aku terangkan. Definisi transfer factor drpd segi sains perubatan: Transfer factors are immune molecules that cause antigen-specific cell-mediated immunity, primarily delayed hypersensitivity and the production of lymphokines, as well as binding to the antigens themselves. They have a molecular weight of approximately 5000 Daltons and are composed entirely of amino acids. Transfer factors were discovered by Henry Sherwood Lawrence. They are promoted as being able to cure a variety of conditions, though they have not been proven to work. Dan kajian dalam link itu adalah usaha saintis utk mengetahui lebih lanjut pasal transfer factors... u know, molekul asid amino yg bawak kesan immuniti drpd lembu dan ayam... yg pada teorinya boleh ditransfer kpd manusia, yg u know... takde doktor dalam dunia amalkan kat mana-mana.
4Life transfer factor hanyalah produk MLM yg tak bersangkutan drpd kajian itu semua, kecuali kaitannya dgn fakta bahawa 4Life claim dalam produk dia ada TF. That's it. 4Life tak terlibat dlm kajian tu langsung. You all know what I call this? This is deceitful advertising. I know some of u don't understand my statement. Aku kasi contoh.
Aku buat kilang hasilkan keropok lekor yg aku namakan dgn brand-name "Transfer Factors". Pastu prof kat HUKM buat kajian tentang transfer factor dan kesannya pada manusia. Pastu aku buat blog promote keropok lekor aku dgn mengatakan prof kat HUKM ada buat kajian pasal TF dan kesannya memang best - menakjubkan. Belilah keropok lekor aku! Yahoo!

Berlambak manusia berfikiran bahawa kalau makanan itu semulajadi, "natural" dan ada perkataan "health" kat poster promosinya, ianya sangat baik untuk kesihatan. Itu la pun modal syarikat pengeluar health supplement/food untuk jual barang cikai. Macam la dia orang tu semua kesah sangat pasal kesihatan korang pengguna. Who're you trying to fool boy? Bukan kesahkan poket masing-masing ke mala'unnya? Dan golongan yang paling bahalol sapa? Syarikat-syarikat MLM -> Bingo! Tak abis-abis promote health-food, dan bukak cerita gila baboon bagai nak rak tentang kehebatan produk masing-masing. Why? Supaya dapat jual semahal yang dia boleh bawak la beb, apa lagi? Monavie - isi dalam "botol wain" jus 19 buah yang ada acai beri made in Brazil - boleh kasi power! Bape hengget? RM135 aje bang. Produk 4Life Transfer Factor Riovida - kasi ubat resdung, elak kanser dan sembuhkan penyakit low IQ - RM249 aje dik.... sebotol. Yang hairan tu, ramai pulak orang Melayu yang senang sungguh kena kelentong. Kenapa sampai RM249 Aidid? "Sebab kadar riba' sampai 10 level bro... semua orang dapat sikit untung daripada setiap unit produk yang terjual. Mau kasi David Lisonbee jadi billionaire cepat sket... sekarang dia baru millionaire jer". Sikit untung kepala lutut dia!

Beratus juta ringgit berpindah tangan setiap tahun daripada orang-ramai yang takut mati cepat, kepada segolongan kecil manusia yang lain yang nak bawak duit manyak-manyak masuk liang lahad. Tapi rata-rata ramai yang tak tahu cerita sebenar pasal health-food ni. Semua benda dalam dunia ni mesti ada limit. Dan cuba korang fikirkan perkara ni: Kalau Allah jadikan fitrah manusia yang hidup dalam dunia ni untuk makan pil dan jus buatan setiap hari, rasanya Allah akan jadikan pokok tu berbuah sebijik-sebijik pil dan ada jugak paip air keluar jus kat batang pokok tu... that's my personal view on this. Dan sememang ramai juga manusia yang curiga tentang ubat farmaseutikal dan rawatan perubatan moden. Itu memang kita tak boleh lari. Kat mana problemnya? Ini berlaku sebab doktor perubatan moden bergerak dengan etika perubatan yang rigid. Kalau berkesan, dia orang buat sungguh-sungguh. Kalau tak berkesan, dia orang akan tinggalkan sunguh-sungguh. Ramai pesakit yang kronik atau dah tiada harapan tak setuju dengan perangai doktor moden sebegini. Ramai yang dah ada permanent disease mahu miracle yang tak akan muncul tiba. Kebanyakan doktor moden buat kerja secara pragmatik, kecuali la Dr Rozmey, si psycho jadian. Dalam etika perubatan moden, ubat yang diberi hanyalah sementara (dalam kebanyakan kes) atau pun ubat yang diberi hanyalah untuk kawalan penyakit (seperti hypertension dan kencing manis) - dan doktor yang beretika dan waras akan bagi ubat yang paling minimum dan dalam masa sepaling singkat, cukup untuk mempercepatkan penyembuhan penyakit, itu sahaja. Kalau penyakit dah takde ubat, jangan kasi "hope" sebarangan kepada pesakit dan kelentong ntah apa-apa tentang kaedah perubatan yang tak wujud. Itu melanggar etika kedoktoran tu. Dan kalau ada doktor yang promote produk Appeton untuk anak korang sampai berbotol-botol tak putus-putus, atau promote EPO atau Ginkgo sampai nak rak dia suruh korang telan... beb, dia nak bayar installment 525i dia tu beb. 

Untuk sesuatu ubat itu digunakan dengan meluas dalam perubatan moden, ianya perlu berlesen dan diluluskan oleh jabatan farmaseutikal sesebuah negara. Tak bermaksud sesuatu ubat yang lulus di Denmark, akan lulus di Malaysia. Untuk mendapat kelulusan, ubat itu perlu dibuktikan selamat, efektif dan berkualiti tinggi. Jadi, untuk mendapatkan kelulusan ini, ianya perlu melalui penyelidikan bertahun-tahun, yang pasti akan menelan perbelanjaan berjuta ringgit, dan dikaji secara menyeluruh dan hasil kajian diterbitkan dalam peer-reviewed medical journals, dan walau pun telah dipasarkan, review tentang ubat akan tetap diteruskan dan... bla bla bla. Makanan kesihatan sebaliknya, senang aje nak dapat lesen. Contohnya di US, makanan kesihatan sebegitu mestilah diakui pengeluar tidak merbahaya pada kesihatan, tetapi FDA tak mintak bukti apa-apa pun.

Ada satu keadaan (legal loophole) di Amerika di mana, yang buat keputusan untuk mengatakan bahawa sesuatu produk adalah ubat atau makanan kesihatan adalah pengeluar ubat itu sendiri, dan bukan FDA. Sama keadaan di Malaysia rasanya. Kalau sesuatu produk tertulis di labelnya sebagai health supplement, maka ianya dikira tertakluk kepada undang-undang yang berkaitan makanan kesihatan, dan bukan dibawah akta akta ubatan yang mana akta tersebut adalah lebih teliti. Sebagai contoh, produk kesihatan yang mengandungi tryptophan diwar-warkan dapat membantu dalam menyihatkan badan dan dapat membantu seseorang untuk tidur nyenyak. Tryptophan adalah salah satu asid amino semulajadi yang didapati dalam makanan seperti susu, telur, daging dan kekacang. Dalam keadaan makanan yang semulajadi, ianya tidak diketahui mendatangkan apa-apa penyakit. Tetapi, terdapat beberapa kes di mana pengguna (atas saranan salesman barua) makan tryptophan sebagai makanan tambahan. Wat hepen? Satu kes, seorang makcik omputeh start makan tryptophan setiap hari, dan selepas beberapa minggu mula mengalami slurring of speech, dapat cramp, muscle-wasting dan akhirnya duduk terus atas wheelchair. Tryptophan punya kerja tu. Satu kes orang yang terkenal, Bruce Newlands, seorang weightlifter untuk Great Britain, makan tryptophan beberapa bulan dan seterusnya dapat paralisis dan sekarang dia jugak pakai wheelchair. Mamatnya hilang berat badan sebanyak 70 lbs. Itu kira nasib baik tu, sebab makan tryptophan sebagai supplement boleh membawa maut. Di US, 38 kes kematian disebabkan pengambilan tryptophan telah dicatatkan, dan lebih 5,000 lain mengalami komplikasi. Tapi ingat, ini kerja salesman jual health supplement, bukan kerja doktor perubatan. Dalam perubatan moden, takde penyakit yang ada keperluan untuk kasi tryptophan pun. Tryptophan is not used in any treatment.

Comfrey, sejenis pokok herba yang ada di jual di pasaran - dikatakan dapat membantu penyembuhan luka dan dapat membantu penghadaman. Pengkaji perubatan sudah ada yang buat safety-test dan mendapati ianya merbahaya untuk kesihatan manusia, tetapi itu tidak menghalang herba ini dijual di kalangan kedai ubat herba dan homeopathy. Satu kes, seorang perempuan makan mende ni untuk masalah kembung perut, tahu-tahu kakinya membengkak dan berat badan naik dalam 10 kg. Masuk hospital, check punya check, liver failure.

Ginseng telah digunakan di kalangan masyarakat Cina, Jepun dan Korea berabad-abad sebelum ini dan berjuta orang percaya tentang kebaikan ginseng, termasuklah orang Melayu kita sekarang. Di barat, kegunaan ginseng juga telah bertambah, tetapi kajian yang dilakukan dengan menggunakan Korean ginseng dengan kaedah placebo-controlled, double-blind trial di kalangan jururawat malam di satu hospital di US, didapati tiada kesan yang significant dalam aspek "mood dan rasa sihat" dikalangan kumpulan jururawat tu semua. Ginseng sendiri ada side-effects. Kalau makan terlalu banyak, ia boleh memberi kesan sampingan seperti sakit buah dada, perdarahan abnormal vagina, luka kulit, bengkak badan, darah tinggi, kemurungan, keresahan, insomnia dan cirit-birit. Ianya juga boleh mengakibatkan ketagihan jika diamalkan terlalu lama. Macam yang kita semua fahami tentang ubat-ubatan atau makanan apa pun, semua simptom kat atas tu berlaku kalau overdose, makan berlebihan. Tapi kalau makan sket-sket amacam? Itu yang problemnya sebab berapa dos ginseng yang safe? Ada mana-mana apek singseh buat survey dan double-blind study? Jenis ginseng tu pulak banyak - Chinese, Japanese, Korean, Siberian dan American. Rata-rata tiada siapa yang tahu berapa banyak jumlah bahan kimia pada species-species tersebut, dan pemakanannya pula memang digalakkan oleh pengamal perubatan tradisional. Cuba pegi kedai singseh berhampiran, tanya pendapat penjual tu. Kepada wanita pula, please beringat - ginseng mempunyai kesan seakan estrogen, dan pengambilannya adalah merbahaya jika seseorang wanita mengalami penyakit kanser payudara atau rahim. Kanser tersebut akan menular dengan lebih cepat. Is this all worth it?

Garlic, bawang putih, dikatakan sangat berkhasiat untuk kesihatan manusia. Orang di negara-negara kawasan Mediterranean banyak makan bawang putih, lebih lagi daripada orang kita. Banyak trial telah dilakukan dalam 20 tahun kebelakangan ni, dan ada kajian kata bagus dan ada pulak kata boleh mudarat. Sampaikan kalau nak rekomen pun jadi problem. Dua perkara sudah diketahui... satu, setengah biji bawang putih sehari tak cukup kasi seorang manusia sihat, dan dua, jumlah yang diperlukan adalah 7-28 ulas, fresh. Ha... telan la 4 bijik bawang putih segar sehari, kalau nak dapatkan kesan hebatnya. Ada pulak isu lain tu... bahan aktif yang best dalam garlic adalah allicin, tapi allicin tu la yang kasi bau hangit sampai seseorang awekz tu tak sanggup cemolot laki dia yang baru lepas makan makanan yang banyak bawang putih. Sekarang, sapa-sapa yang pernah beli dan makan capsule garlic di pasaran yang dijual sebagai makanan kesihatan, ada terhidu bau bawang putih tak? Aku berani bet, produk garlic tu semua takde bau - allicin dah diekstrak keluar. Kelentong di siang hari aje produk tu semua.

Ramai yang pernah dengar tentang produk Royal Jelly. Bendanya dihasilkan oleh lebah dalam kuantiti yang sangat sedikit, jadi ianya dijual di pasaran dengan harga yang mahal. Pengarang Irene Stein dalam bukunya, "Royal Jelly", buat claim yang ianya boleh menyembuhkan 46 penyakit: jerawat, AIDS, allergies, arthritis, bronchitis, angina, kanser dan banyak lagi... gila babat punya psycho. Tapi psycho macamana sekali pun, berlambaklah syarikat komersial promote produk Royal Jelly masing-masing, dan berlambaklah pengguna yang terpengaruh beli berbotol-botol. Dalam satu temuramah TV, Professor John Garrow dari St. Bartholomew's Hospital, London, berkata bahawa apa yang Irene Stein tulis dalam buku tu adalah sangat tidak bertanggung jawab, sebab ada ramai pesakit AIDS dan keluarga masing-masing yang menaruh harapan kepada produk Royal Jelly, sebab itu sahaja yang termampu mereka lakukan untuk berubat, sedangkan dari segi perubatan moden, tiada ubat yang dapat membantu. I think that is cruel and crazy. Sampai sekarang claim tu semua masih tidak dibuktikan secara saintifik, tapi buku Irene Stein masih berkeliaran di pasaran. Dan semalam, aku ada nampak produk Royal Jelly ada dijual di farmasi dekat ofis aku. 

Satu lagi produk daripada lebah - Propolis. Bila cakap lebah, orang-ramai akan terfikir tentang madu lebah yang banyak khasiat, sedangkan propolis itu sebenarnya hanyalah sejenis bahan kimia yang terhasil daripada aktiviti kehidupan lebah di mana ianya adalah bahan resin yang dikumpul oleh lebah daripada pokok-pokok dan berguna sebagai sealant (macam simen gitu) untuk menutup apa-apa lubang di sarang lebah. Kajian saintis menunjukkan bahawa propolis berfungsi sebagai bahan penyerap getaran, penghalang pencerobohan binatang lain dan sebagai penghalang perebakan penyakit jika ada binatang lain yang dapat masuk ke dalam sarang lebah dan membusuk. Contohnya, jika seekor cicak mati dalam sarang lebah, ianya akan diselaputi oleh propolis (mummification) supaya ia tidak busuk dan tidak pula mengganggu lebah tu semua kalau dia orang tengah nak melepak malam hari tengok bola kat TV... Chelsea kena belasah, oleh Wigan. Tapi, itu jugak la modal syarikat health food untuk buat produk makanan tambahan kepada pengguna yang mana-mana senang kena basuh tu. Katanya ianya dapat meningkatkan sistem imun manusia, menyembuhkan luka dan inflamasi dan dapat mengurangkan risiko katarak. Tapi pakar perubatan moden takde sarankan pun... why? Sebab kesan tu semua tak terbukti darpada kajian setakat ini, atau kesan yang diwar-warkan itu hanyalah seciput, menyebabkan ianya tidak langsung cost-effective untuk kegunaan harian. Syarikat health-food ada kesah? Syarikat Avail Beauty Sdn. Bhd. ada produk Propolis, siap menjanjikan yang bukan-bukan dalam website nya. Main salin aje daripada ntah dari mana, bukannya syarikat yang HQ nya kat Puchong tu buat apa-apa kajian saintifik pun. Satu masalah lain pasal propolis ni, banyak kes allergi berlaku di kalangan mereka yang memang sudah sedia allergik pada lebah. Jadi kalau pengguna dapat asthma atau pembengkakkan yang teruk sampai terjadinya blocked airway - yang boleh membawa komplikasi hingga maut, salesman Avail nak bertanggung jawab ke? Ha... Cikgu Salleh, from Sri Gading?

Ada satu filem lakunan Sean Connery, pada tahun 1992, yang berjudul "The Medicine Man" yang telah dapat mempromosi produk "semulajadi" hutan-hujan tropika Amazon ke mata dunia. Dua daripadanya, Guarana dan Lapacho. Bertahun-tahun selepas tu, pengeluar-pengeluar health-food buat promosi berdasarkan idea bahawa produk mereka ada unsur Amazonia di dalamnya, kasi gah gitu. Bila dibuat penyelidikan, bahan aktif Guarana hanyalah caffeine - tu sebab ianya kasi pengguna rasa cergas. Lapacho yang diwar-warkan sebagai "The Tree of Life" dan mengandungi bahan "lapacol" (kasi boost sistem imuniti) pulak, rupanya langsung takde apa benda dalamnya - hanya omong kosong buatan marketing department syarikat Rio Trading. Sekarang ni pulak ada barang-baek-punya daripada hutan Amazon yang digembar-gemburkan sebagai makanan tambahan yang keramat dan ajaib. Acai berry - yahoo! Sebok Monavie buat promosi satu lagi produk makanan kesihatan cikai yang lebih hype daripada realiti sebenar... dengan harga yang mahal ya amat. Tak cost-effective jugak. Mungkin betul ada anti-oksidan, tapi ada kajian dah dibuat mendapati bahawa kandungan vitamin dalam produk Monavie sikit bebenor... so, mana yang hebatnya? Jus segar buah-buahan yang ko blend sendiri kat rumah tu mengandungi lebih banyak nutrien dan takde pemprosesan kilang pun terlibat. Kalau makanan proses kat kilang, bahan kimia lain mesti masuk, betul? Apa daaa? Aku dengar ada di kalangan doktor di Malaysia yang join syarikat MLM ni untuk jual pada pesakit dia - elok sembelih aje doktor-doktor macam ni kut (Ha! Pegi report polis... macam AC Mang).

Ada banyak produk di pasaran yang promote "bran". Ikut kata promosi produk yang ada "bran", ianya dapat membantu daripada penyakit jantung hinggalah kepada penyakit varicose vein. Bran tu adalah kulit luar gandum, oat, barley, dan lain-lain bijirin. Kalau 20-30 tahun dulu, semua benda tu dibuang selepas pengisaran gandum, tetapi sekarang dah jadi bahan buat jualan di farmasi dan supermarket sebagai makanan kesihatan, dan mahal pulak tu. Bran itu bukan makanan manusia sebab manusia tiada enzim dalam perut yang boleh mencernakan bran. Lembu boleh makan bran rasanya, atau manusia yang perasan dia lembu. Dan bran mengandungi "phytate" - phytate dapat bercantum dengan beberapa jenis vitamin dan mineral, dan akhirnya usus tidak akan dapat menyerap nutrien tersebut ke dalam darah. Kan ke cari masalah untuk mereka yang dah memang malnourished? Satu lagi "hype" pasal bran ni - produk makanan menguruskan badan (slimming aid) - yang merupakan satu bzns berbillion dollar beb. Ladies, you know what I am talking about. Tablet bran ada dijual sebagai makanan "slimming aid". Arahan pemakanan: 6 tablet sehari, satu tablet dalam 0.2 g bran. Meh kita analisa situasi ni. 1.2 g fiber bran sama dengan jumlah fiber yang ada dalam sebijik buah prune. Sebijik buah prune cukup untuk kasi kenyang ke? Sebijik buah prune cukup untuk melancarkan perjalanan makanan yang diproses dalam usus ke tak? Itu sebab kajian perubatan tentang kegunaan bran dalam proses mengawal berat badan semua fail. 

Ada satu aspek industri ini yang yang syarikat pengeluar makanan kesihatan dan sekaligus salesmen parasite yang berkeliaran tu, rata-rata tak nak ambik tahu, atau takde rasa tanggung jawab tentang kesan makanan kesihatan daripada interaksinya dengan ubat farmaseutikal. Terdapat kerisauan di dalam pengamal perubatan moden tentang penggunaan makanan kesihatan yang berleluasa, satu kategori produk yang di panggil "nutraceuticals". Syarikat pengeluar nutraceuticals sepatutnya bersifat lebih bertanggung jawab tentang kemungkinan perkara yang tidak diingini berlaku jika pelanggan tidak diberitahu tentang fakta tersebut. Tetapi memang dah lumrah perniagaan sebegini, the bottom-line is always profit and not consumer welfare. We don't have to be so naive here.

Berikut adalah kemungkinan kesan sampingan yang tidak diingini jika seseorang pengguna memakan produk kesihatan dan sekaligus ada menggunakan ubat preskripsi:
1. Echinacea boleh menyebabkan toksik pada hati dan tidak boleh digunakan pada pesakit yang mengambil ubat steroid, amiodarone, methotrexate dan ketoconazole.
2. Nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs - ponstan, voltaren, brufen) boleh menghalang kegunaan Feverfew (Chrysanthemum parthenium) dalam merawat migraine.
3. Feverfew, garlic, ginkgo, halia, and ginseng boleh mengubah kadar perdarahan dan tidak boleh digunakan pada pesakit yang makan ubat aspirin, plavix atau warfarin.
4. Ginseng boleh menyebabkan sakit kepala, keresahan dan episod mania dikalangan pesakit yang dirawat dengan Phenelzine sulfate. Ginseng juga tidak boleh digunakan bersama dengan ubat yang mengandungi estrogen atau kortikosteroid, kerana kesan tambahannya (additive effects).
5. St. John's Worts tidak boleh digunakan bersama dengan ubat psikiatrik MAO-inhibitors and serotonin re-uptake inhibitors.
6. Valerian tidak boleh diberi kepada pesakit yang menggunakan ubat barbiturates kerana kesan mengantuk yang berlebihan (excessive sedation).
7. Kyushin, licorice, plantain, uzara root, hawthorn, dan ginseng boleh mempengaruhi kesan ubat digoxin yang digunakan di kalangan pesakit jantung.
8. Evening primrose oil (EPO) dan Borage tidak boleh digunakan jika pesakit diberi ubat epilepsi kerana keduanya boleh menurunkan threshold sawan.
9. Kava jika dicampurkan dengan alprazolam pernah direkodkan menyebabkan koma.
10. Kelp, sebagai sumber iodin boleh mengganggu thyroid replacement therapy.
11. Banyak produk herba (cth: karela and ginseng) mempengaruhi paras glukos darah, jadi tidak boleh digunakan pada pesakit diabetes.
12. Ginseng dan Ginkgo Biloba memberikan kesan yang berlawanan di antara satu sama lain - jadi, pengguna budiman, jangan la buat kerja satu sen tak guna.
13. Babchi menyebabkan photosensitivity, jadi kalau keluar rumah, ianya akan menyakitkan mata.
14. Kavakava menyebabkan pengurangan pendengaran dan penglihatan.
15. Alfalfa didapati menyebabkan pembesaran limpa dan akan menyebabkan pengurangan sel darah (anemia, leukopenia, dll).
16. Madu lebah daripada pokok rhododendron memberi kesan mual dan muntah, perpeluhan, pening kepala dan hypotension (low blood pressure) serta kesan mengantuk.
17. Liquorice menyebabkan hypertension (darah tinggi), serta "water and sodium retention".
18. Minyak Margosa boleh menghasilkan kesan sembelit dan meningkatkan risiko jangkitan paru-paru.

Apa yang disenaraikan di atas adalah sesuatu yang terlalu senang didapati di mana-mana farmasi dan syarikat yang memasarkan makanan kesihatan, lebih-lebih lagi jika syarikat-syarikat MLM, yang sememangnya barua ya amat... ada orang nak argue fakta tentang perilaku entiti MLM ni dengan aku? Berlambak lepas satu-satu syarikat MLM buat promosi jual makanan kesihatan, yang itu-itu jugak. Masing-masing takde idea betul... oh ya, ada jugak idea lain - boleh jugak jual penapis air berprestasi tinggi (nano technology maaa!) dan slimming corset yang ada uranium dijahit dalam kain corset tu (mau kasi FIR la katakan)... Not! Sebok hari-hari salesman MLM promote macam-macam makanan kesihatan kat makcik Tipah dan pakcik Mail kat ceruk-ceruk kampong di merata Malaysia. Itu yang kasi makcik Tipah hangen tu. Kelentong bang, jangan tak kelentong. Kalau ada komplikasi... uiks, not their problem. Itu sebabnya kalau nak bzns jual produk kesihatan, masuk la universiti dulu buat apa-apa subjek kesihatan atau jadi doktor terus. Jangan berlakun doktor, tak berkat idup tu.

Satu lagi bahagian produk kesihatan yang sangat menguntungkan adalah promosi dan jualan produk vitamin dan mineral. Berlambak buku dan majalah secara langsung dan tak langsung buat promosi yang mengatakan ianya satu cara untuk kasi manusia sihat dan bertenaga. Tetapi, kepada pengamal perubatan (yang waras dan tiada kepentingan wang-ringgit), mereka sedar ianya hanyalah tidak lebih daripada "hype" untuk meningkatkan jualan produk-produk sebegini. Apa yang susahnya nak dapatkan vitamin dan mineral ni dalam pemakanan manusia? Pemakanan seharian yang normal, yang mengandungi buah-buahan segar, sayur-sayuran serta lauk-pauk seperti daging, ikan, dan apa saja yang Allah telah sediakan kepada kita manusia sudah cukup untuk bekal benda tu semua. Have you not faith? Wang-ringgit itu sememangnya boleh mengabui mata manusia tentang benda yang sepaling "obvious" dalam hidup kita... itu pendapat aku dalam isu ini. Manusia tamak yang berprestasi cikai, yang promote produk sebegini sebenarnya nak buat duit, bukan nak kasi pelanggan dia sihat. Macam la dia kesah sangat kalau korang berak sekali sehari dan tidur nyenyak setiap malam. Dah tu, ada pulak keadaan di mana pengguna disuap degan makanan proses (beribu jenis jajan untuk anak anda, McD, KFC, air bergas kaya gula, biskut dari kilang, dll tak terkira) dan bila datang banyak penyakit, boleh promote makanan kesihatan macam vitamin dan mineral tu pulak. Win-win situation maa! Pengguna keluar duit dua kali tu... makan fast-food puas-puas, pastu makan vitamin tak sudah-sudah. Bila la nak cukup duit dalam kehidupan moden ni? Anyone realised this? Consumerism... the disease of our age.

Vitamin tu sendiri mungkin membazirkan duit dan kebanyakan orang berpendapat bahawa jika betul ianya tiada kebaikan, paling teruk ia adalah pembaziran duit sahaja. Idak jugok yeop. Kementerian Kesihatan dan badan perubatan telah lama memberi amaran tentang penggunaan vitamin yang berlebihan di kalangan pengguna. Mengambil berlebihan vitamin A boleh menyebabkan kecacatan janin (kepada ibu yang mengandung), kerosakan hati, osteoporosis, penyakit kulit, keguguran rambut, serta peningkatan tekanan intracranial (kasi stroke meh!). Tetapi, korang pegi farmasi atau health-shop, berlambak produk yang ada vitamin A. 

Rata-rata kes hypervitaminosis adalah disebabkan oleh berlebihan memakan food supplement daripada syarikat komersial. Tidak pulak diketahui, ada ke kes berlebihan vitamin kalau makan benda semulajadi yang berkhasiat? Makan buah dan sayur berlebihan boleh dapat kes hypervitaminosis ke? Kan ke dah kelalar jadinya. Allah dah provide kita manusia dengan makanan halal yang berkhasiat, tapi ramai yang sebok nak dengar cakap salesmen yang nak isi poket dia depan belakang dengan duit shubahah. Percaya promosi produk Amway, Cosway, Melilea, Elken, Uptrend keparat... bla bla bla, sedangkan kebaikan makanan ciptaan Allah itu semua telah tersedia depan mata kita, selama adanya manusia di muka bumi ni. Takde makna industri makanan kesihatan ini kalau ianya hanya melupakan kita kepada anugerahNya yang tak terhingga. That is one perspective people tend to forget.

Hypervitaminosis D mengakibatkan dehidrasi, muntah, kekurangan selera makan, keresahan sembelit dan keletihan. Berlebihan Vitamin D juga kan menyebabkan berlebihan kalsium dalam darah dan seterusnya kan menyebabkan kalsifikasi berlebihan tulang, otot, jantung dan buah pinggang. Buah pinggang juga boleh rosak, serta darah tinggi akan terhasil. Hypervitaminosis E boleh menyebabkan peningkatan risiko perdarahan dan kerosakan kulit. Berlebihan vitamin B6 (pyridoxine excess) pula kan menyebabkan dermatosis dan kerosakan saraf. Ramai yang berfikiran bahawa tiada isu dengan Vitamin C, sebab ianya larut dalam air dan berlebihan memakan vitamin ini tiada kesan sampingan - wrong. Berlebihan mengambil vitamin C akan menyebabkan cirit-birit.

Kesan maut disebabkan oleh hypervitaminosis memang jarang kita jumpai, tetapi aku sendiri pernah jumpa seorang lelaki 40-an masuk hospital sebab liver failure daripada cirrhosis. Walau pun ianya tidak dapat dibuktikan kerana ianya perkara yang sudah berlaku bertahun sebelum itu, pakar perubatan yang merawat pesakit tersebut mengdiagnosis pesakit tersebut sebagai hypervitaminosis.... sebab pesakit mengaku mengambil 5 hingga 10 tablet pelbagai produk supplement sehari, selama bertahun-tahun... dia cakap mahu kasi dirinya sihat. He died soon after that.

Di Amerika, terdapat 62,562 kes hypervitaminosis yang direkodkan pada tahun 2004, dan 80% kes adalah di kalangan anak bawah 6 tahun, dengan 53 kes yang teruk membawa kepada 2 kematian.... crazy! Ibu-bapa penyayang tak tentu hala pun bahaya jugak. Sedangkan keseluruhan masalah keracuan (daripada keseluruhan keracunan bahan kimia yang pelbagai) adalah sebanyak 19,250 kes untuk tahun yang sama. Korang rasa kat Malaysia ni berbeza sangat tak? Berapa banyak ibu-bapa yang sebok mau kasi anak appeton, champs dan macam-macam lagi brand produk vitamin setiap hari. Dengan saranan hebat salesmen di farmasi dan supermarket dan lahanat direct-selling tu semua... korang tak bengang ke pasal isu ni? Imagine dah lebih 18 tahun dah aku tahu benda ni, dan aku memang pissed-off. Mala'un yang menyusahkan orang kebanyakan, demi untuk ngompol harta... itulah perangai kebanyakan penjual makanan dan ubatan supplement. Mau buat bzns tapi tak belajar habis pasal bzns yang nak diceburi. Karang aku mencarut, tak akademik la pulak artikel aku ni. Eh... bila masa blog Aidid Mu'addib ni blog akademik? Ramai bebudak yang baru start menses pun cakap aku cakap ikut bontot aje, tapi sebenarnya sepatah haram tak tau apa-apa pasal prinsip MLM, dan sembrono sungguh dan jugak ada mereng sket... (Dah besar nanti nak jadi apa dek? Anak murid anti-christ?)


Kalau iron-supplement pulak, sebelum 1998, setiap tahun mesti ada kematian disebabkan berlebihan makan pil tambah darah yang mengandungi ferum. Selepas penyelarasan semula tentang ferum preparation kepada dos yang lebih rendah, baru kes toksisiti ferum menurun. Dalam kes supplement kalsium, promosi komersial mesti keluar statement yang mengatakan ianya berguna dalam perkembangan tulang dan gigi yang sihat. Promosi kalsium juga adalah spesifik kepada isu osteoporosis, sedangkan penyakit osteoporosis adalah isu kekurangan protein dan bukannya isu kekurangan kalsium. Alaaa... pengguna mana tahu pun. First rule untuk supplement kalsium, ianya mestilah senang larut untuk ianya diserap dengan senang melalui dinding usus. Saintis di King's College, London, ada buat ujikaji di mana 10 jenama kalsium di pasaran direndam dalam larutan yang hampir sama dengan jus perut, dan kadar kelarutan tablet kalsium dicatatkan. Kriteria yang ditetapkan adalah sekurang-kurangnya 50% tablet mesti larut dalam 45 minit. Hanya 2 jenama lulus ujian. Professor yang buat kajian ni menggelar kebanyakan produk kalsium di pasaran sebagai "bedpan bullets". Faham? Maksudnya, tablet tu masuk mulut, keluar sebijik-sebijik jadi taik. Sementara itu syarikat pengeluar dan salesmen yang bersekongkong yang jual mende kalsium ni, pegi simpan duit kat bank atau kat bawah tilam. 

Adakah keadaan ini "tip of the iceberg" dalam dunia moden kita sekarang? Korang percaya promosi vitamin dan mineral tu semua bulat-bulat? Kalau nak kalsium sangat minum aje la susu. Tak suka susu, makan sayur-sayuran dan buah-buahan banyak-banyak. Kalsium datang daripada tanah, manusia itu dijadikan daripada tanah, jadi kenapa pergi farmasi cari tanah? Makanan natural tu kan lagi sedap? Makan pil sedap ke? Industri pemakanan kesihatan adalah bisnes berbillion-dollar. Korang boleh pegi ke mana sahaja mesti ada farmasi atau kedai atau supermarket yang ada produk pemakanan kesihatan. Perkataan "pemakanan kesihatan" itu sendiri bagi kesan kepada pengguna bahawa ianya membawa faedah baik, sedangkan cerita yang sebaliknya yang patut diterapkan kepada masyarakat. Saranan pakar perubatan perlu dibezakan daripada saranan technician kilang Panasonic Shah Alam, yang buat direct-selling MLM. 

Tapi jangan la salahkan syarikat pengeluar makanan kesihatan tu semua 100%. Kalau takde angin mana ada pokok bergoyang. Kalau takde orang melepas gas beracun, mana ada bau pekung terhidu. Kalau takde demand daripada pengguna yang ramai ikut ajaran sesat, tak hidup pun industri ini. Ianya adalah interaksi "consumerism" manusia moden yang selalu berfikir bahawa di zaman internet dan styrofoam, kita ni sekarang dah maju dalam bidang teknologi, termasuklah dalam isu pemakanan. Let me give you a little secret dear readers: Makanan yang basic, pelbagai jenis, yang semulajadi dan tiada bahan kimia tu yang menyihatkan badan manusia, bukan produk cikai tu semua. Aku rasa manusia zaman Nabi 10 kali lebih sihat daripada manusia sekarang. Ibu Nabi takde susu, dicarikan penyusu tumpang, bukan disumbat dengan susu yang keluar dari tetek lembu. Susu formula berkimia tu pun masalah besar jugak tu zaman sekarang, tapi itu cite di lain hari pulak la ya?

Kebanyakan syarikat pengeluar makanan kesihatan membantah regulasi undang-undang yang akan memaksa mereka lebih terperinci dalam penghasilan produk kesihatan, dengan alasan ianya "bad for business". Free-market dan globalisasi adalah "the way to go". Memandangkan kebanyakan ahli politik hanya kuat berkempen dan berpolitik untuk mengekalkan diri masing-masing dalam politik selagi mahu - kalau boleh sampai kiok (sedangkan aku rasa kebajikan rakyat tu yang sepatutnya jadi number-one-priority - am I right?), dan kebanyakan mereka sepatah haram tak faham pasal isu kesihatan sebegini, maka keadaan yang menggusarkan Aidid Mu'addib tidak akan mendatangkan apa-apa kesan kepada pihak yang berwajib, you wanna bet? Huh! Tak terkincit pun kebanyakan orang pasal perkara sebegini, percayalah.

Undang-undang yang ada sekarang adalah terlalu longgar, dan "full of holes". Produk kesihatan boleh dihasilkan dalam bentuk "impure" sehingga boleh membawa mudarat. Makanan kesihatan boleh dijual, sedangkan ianya terlalu bahaya untuk diklasifikasikan sebagai ubat. Makanan kesihatan tidak perlu ada "manual leaflets" yang ada seperti dalam penghasilan ubat farmaseutikal. Ianya boleh dijual tanpa label amaran dan ianya boleh dihasilkan dan dijual, sedangkan pakar perubatan mendapati sesetengah produk kesihatan tidak memberikan kesan seperti apa yang dipromosi. Dan dalam contoh produk... hmmm, seperti Monavie, Xango, Vemma, Transfer Factor, sedap-sedap aje cakap yang bukan-bukan tapi apa habuk research pun tarak. Those products has never been put into the rigorous tests like those that had been done on pharmaceutical products like Viagra or Simvastatin. Where's the double-blind studies and the open trials of Monavie. Ha Fendy5678? Ha Monaviecreep? David Lisonbee? Russian Health Ministry? Gila baboon punya badut sekor-sekor mamat dan minahnya.


References:

1. D'Arcy PF. Adverse reactions and interactions with herbal medicines. Adverse Drug React. Toxicol Rev 1991; 10(4): 189.
2. Barna P. The case of ginseng. Lancet 1985; ii: 548.
3. Mansell P, Reckless J P D. Garlic: Effects on serum lipids, blood pressure, coagulation, platelet aggregation and vasodilatation. Br Med J 1991; 303: 379. 
4. Pena M, Bacallao J, Barta L, Amador M, Johnston FE. Fiber and exercise in the treatment of obese adolescents. J Adolesc Hlth Care 1989; 10: 30.
5. http://health.nytimes.com/health/guides/disease/hypervitaminosis-a/overview.html 
6. http://www.umm.edu/ency/article/001594.htm
7. Sizer, Frances Sienkiewicz; Ellie Whitney (2008). Nutrition: Concepts and Controversies (11 ed.). United States of America: Thomson Wadsworth. pp. 221, 235. ISBN 0495390658.
8. Vitamin C, Titrating To Bowel Tolerance, Anascorbemia, And Acute Induced Scurvy Robert F. Cathcart, III, M.D. 1994
9. http://www.orthomolecular.org/resources/omns/v05n04.shtml
10. 2004 Annual Report of the American Association of Poison Control Centers Toxic Exposure Surveillance System.
11. National Center for Health Statistics.
12. Bronstein AC, Spyker DA, Cantilena LR Jr, Green JL, Rumack BH, Heard SE. 2007 Annual Report of the American Association of Poison Control Centers' National Poison Data System (NPDS): 25th Annual Report. Clin Toxicol (Phila). Dec 2008;46(10):927-1057.
13. Bronstein AC, Spyker DA, Cantilena LR Jr, Green JL, Rumack BH, Giffin SL. 2008 Annual Report of the American Association of Poison Control Centers' National Poison Data System (NPDS): 26th Annual Report. Clinical Toxicology (2009). 47, 911-1084. 
14. Tenenbein M (2005). "Unit-dose packaging of iron supplements and reduction of iron poisoning in young children". Arch Pediatr Adolesc Med 159(6): 557–60. doi:10.1001/archpedi.159.6.557. PMID 15939855.
15. Watson WA, Litovitz TL, Klein-Schwartz W, et al. (2004). "2003 annual report of the American Association of Poison Control Centers Toxic Exposure Surveillance System". Am J Emerg Med 22 (5): 335–404.doi:10.1016/j.ajem.2004.06.001. PMID 15490384.


Dan banyak lagi rujukan - chait! hiasan aje neh...





136 comments:

east8071 said...

first

Hampehs said...

wikileaks anwar?? mmg wadehel..LOL!!

BTW betul apa ko cakap tu aidid. apa susah2 nak supplement kesihatan. ko makan makanan seimbang, amalkan healthy lifestyle, tak merokok, tonggang arak...insyaAllah sihat. tak perlu sumbat tekak ngan produk2 yg ntah apa2 nie.

HeRRy GoNZaLeZ said...

hahahaha....siasat la bro...kalahkan karamsigh walia

Santo said...

Fuhh! baru habis baca. but don't worry, no matter how long, i will read your post to the end. Thank you very much for the info. i might want to share the info you post here with friends and family, and certainly the credit will goes to you.

lara_nur said...

fourth!

btw aku baca sampai abes.thanks bro aidid.ilmu baru nie.detail betul.seronok dibaca.macam biasa lawak kering mesti ada selit sekali.kehkeh.sebelum ni tau gitu2 je tapi bro hurai panjang lebar boleh bookmark page ni.

Zaki Khan said...

olah lebih sikit utk makanan kesihatan MLM ni, termasuk protein2 sampah tu, sd2,herbalife,dr rozmey,rxlite dll.

Santo said...

"Promosi kalsium juga adalah spesifik kepada isu osteoporosis, sedangkan penyakit osteoporosis adalah isu kekurangan protein dan bukannya isu kekurangan kalsium."

aidid,if you don't mind, can you elaborate the sentence above? I've looking around but see only connection on calcium & phosphate with osteoporosis. Yet, protein is one of the mineral that required dalam pembinaan tulang.
Hope you can advise me better, thanx.

sparkl.polaris4 said...
This comment has been removed by the author.
Daufdamha said...

thnx 4 infonya bro
mmng terbaekkkkk

zaikiah@nawi said...
This comment has been removed by the author.
Si Aer said...

Lawak doh minah kat forum tuh... Lame loser
hahaha

Khairi Nordin said...

pergh...panjang berjela...penuh info....thanx bro...

muhammad khairul said...

hahaha..wadehel aidid???ape kes chelsea kna blasah ngan wigan lak ni???ni yg aku rase nk blasah aidid lak ni..hahaha.

Mr HK said...

thanks..banyak info..
dr aidid,if perempuan mengandung boleh ambil PCM dan ubat batuk tak?
glory glory M U..hehe

Bomoh Hujan said...

MU tetap dihati ^_^...ape2 pun terima kasih kepada aidid..rasanya takda lagi yang sanggup nak bercerita tentang info diatas..rite???

teacherzai said...

dulu aku ader ambik supliment gak.. tp bila aku ambik paper nutrition kt u dulu, pakar tu kata sama mcm yg kau tulis.. aku pun stop.. sihat jugak.. hehehehehe.. cuti sekolah ni keje aku mentelaah blog kau ye did.. suko den.. hehehehhe.. ty

nama aku din said...

makan ikut sunnah ler bro. Takyah bli makanan tambahan. Makan yang baik lagi halal dan segar, insyaalah badan sihat. Pastu selalulah puasa sunat, jgn dok melantak tak abis-abis........ Ni asengal kalah dgn m.u pehal? rasa nk belasah org jer...........

Sylarius said...

Bro aidid,

Saya nak mintak tolong explainkan sikit tentang penggunaan madu lebah sebagai makanan kesihatan. Apakah kesan sampingan terhadap pengambilan madu lebah secara berlebihan? Saya risau sebab bini saya beli madu tu banyak sangat sampai sekotak. Kawan dia jual kata ni madu organik. Tak bahaya kononnya.

Harap encik Aidid boleh sudi memberikan pandangan mengenai pengambilan madu lebah secara berlebihan ini.

p.s : saya dah google tentang overdose madu lebah ni. tapi setakat ni yang saya jumpa hanya berkaitan dengan allergic dengan lebah.

PapaseedTorres said...

as usual mr aidid, your rantings are 1st class..

tp mcm mn kite ckp pun, bg nasihat gitu gini, org2 MLM yg jual 'brg kesihatan' ni mesti nk putar ayat kite.. or even worse die brani cabar kite, kate kite pulak yg slh & x phm produk die..

even so, never give up in spreading the truth ya..

azwan said...

Salam Aidid,

Thanks for the infos. I will add mine too.

Regards, Azwan MD

Abgcengkih said...

Tuuuuuudiaaaaaaa...pembentangan kertas kerja AM! Kita patut amalkan moderation , kesederhanaan dalam semua aspek. Apa yang bersifat berlebih-lebihan akan cenderung kepada mudharat walaupun makan nasi.

Lapangkan masa untuk mendapatkan ilmu kesihatan macam rancangan Vitamin kat KBS World

AM what do you think about Koyo World and IPC Shopping di mana "Sultanmelakake44" bertakhta.

theorangelily said...

setuju! jaga kesihatan dr pemakanan dan cara hidup sihat. dulu pon mcm nak amik kalsium la ape laa.. last2 fikir, baik minum susu.
tolong betulkan mane yg salah ye doc... ini ape yg saya fikir kenape sy x prefer amik supplement :
kalau makan kalsium byk2 tp xder vit D, takder gune gak. kalsium xleh diserap. same gak dgn vit c. vit c penting sgt2.. so instead of amik pil (amik byk2 kalo lebih 1000 mg if x silap, vit c tuh membazir je.. kuar balik ikot air kencing).. baikla makan buah2 n minum ayaq lemon perah sendirik. lebih selamat kowt

oh... kawan saya ckp.. indonesia dah haramkan penjualan susu formula utk kegunaan kanak2 berusia 1thn kebawah kecuali atas nasihat doktor. pengeluar akan dikenakan denda kalau ditangkap. heh.. dorg nak galakkan baby diberi susu ibu. awesome!

joe said...

aidid muaddib is not made up the story, i can assure you that, fact is a fact and please dont deny it

but, if any of u have such an argument, please come out with a solid proof and facts, not just ranting around aimlessly, you know what i mean ;)

i prefer to read nice and valuable comments rather than 'first, second and third' hehe

KakiAnime said...

aidid..u r the best..we will listen to u..u not talking nonsense

Asyraf said...

With all this great entries, I don't know why some people still can't understand.

Mungkin dah lama makan duit haram.... sehingga tolak kebenaran..... jangan lah kita halalkan yang haram.... disebabkan keinginan untuk kemewahan......

.Gory. said...

Health supplement health supplement. Dulu dulu atuk nenek kita tak payah makan semua semua ni pun hidup lama, sihat, anak ramai. Steady je.

Aku selalu baca kalau tak cukup kalsium, makan supplemen kalsium, sedangkan all those supplemen hanyalah produk kimia lab yang dicampur sana dicampur sini. Kalau mahu dapatkan kalsium, minumlah susu. Ha, lagi natural.

Mak aku jual insurans. Ada satu klien dia, pakcik umur 60. Tapi sihat walafiat. Rahsianya? Every 6 month, pakcik tu pergi hospital, check darah, paras gula and whatsoever. So, to make him healthy, dia akan pastikan badannya berada paras normal, which means paras gula kena betul, lemak kena betul. Darah semua. Kalau terlebih gula, kurangkan gula macam tu. And alhamdulillah, at 60, mak aku cakap dia tak pernah claim insurans ke apa pasal jarang sakit. Well, setakat sakit demam tu biasa la.

And for those yang cakap sakit itu di tangan Tuhan, yes. But withou effort, Tuhan will not give us what we want. Macam pakcik tadi, dia kawal segala paras dia to make sure his body itself is in good condition. No need la supplemen supplemen. Kalau kata minum jus manggis bagus, negara kita bersepah sepah manggis, taknak pulak makan. Lagi original, tak masuk lab pun.

NanA said...

setuju dgn spark..cane ngn dato dr nordin tu ek?

azwan said...

Salam,

Your judgement is a kind of skillsets that cannot be easily learned by any lay person. It needs knowledge and practice for years. This kind of thinking process is what we call Clinical Judgement. I believe the viewers have to consider your opinion seriously. Not bad for Penoreh Getah i admit. hahhah..

This is the dilemma faced by our people. They thought that every case is a straight forward case. What actually blind them, is money. There is no single drug or any active compound (that lies in the alternative drug,supplement,etc..)Not even a combination of 1 million different fruit extracts! can be a miracle solution for ones health. Somehow each compounds synergize each other and must be taken at acceptable dosage. Whether it is too minimal or too much, it can cause side effects and diseases. So how do we tackle all this puzzle (dosage, safety, efficacy)?? The answer is by conducting high quality research. It needs basic research, pre-clinical study and clinical study. This will take 10 to 15 years, some even reach 20 years. I am not kidding. Total cost? Like I mentioned more then RM500 Million, especially for new ones.

Our business people don't have the capacity and capability to do this, so they take a short-cut and cut-short everything. They jump into their own conclusion. Money number one, safety number two. Moreover the Malaysians rarely complaints and the government still "learning" too. Malaysia relatively a young country and we always be a follower of USFDA and EMA. This whole combination of loopholes and challenges makes it a never ending story of these whole shit of problems. What are challenges? You can name it..enforcement, awareness, bla bla bla..covering the entire socioeconomicpoliticogeographaico (hoh panjang!).

Sor for those who read this blog, take the advantage to digest and learn. boley jage you all punye family and anak2...at least.

TQ

ruggedmom said...

1) bila ada anak yg nak exam ada la org recommend mkn pil kecergasan minda, termasuklah masa penceramah motivasi kat sklh. Bdk cemerlang SPM dulu tu kata mesti minum air suam + buah2an, no pills (maknye doktor)

2) time pregnant, ramai jugak yg recommend salindah and bla..bla..utk mudah bersalin. Kalau sakit spai 4-6 jam apekebende mudahnya tu? Kalau ada kesan kat janin sapa nak jawab? Aku sekadar mkn pil apa yg doktor bagi, kurma, susu, air soya, baca quran dan berdoa. Sakit dlm 2 jam je..alhamdulillah

Abu Huzaifah said...

aidid the best,

azwan said...

Salam,

Gory,
"Health supplement health supplement. Dulu dulu atuk nenek kita tak payah makan semua semua ni pun hidup lama, sihat, anak ramai. Steady je."

It not a good judgement because our record system, statistics, or any sort of data collection is not even well organized during our grandparents time.

For example, one of the national health indicator is maternal mortality (death associated with giving birth). But mentioning nenek hidup lama dan ramai anak is based on our own judgement and observation. No clinical data involved. Earliest pun late 1980s. Zaman2 dulu takde weh. Popuan meninggal kat rumah sebab lahir anak tahun 1962 mane ade report.

Same goes to other diseases as well. No record, no evidence, therefore no conclusion.

TQ

shapoji said...

saya ada cam kurang setuju sikit, yg kemungkinan mudarat supplement tuh. erm camner ye nak ckap, tgok la pharmacognosy, malas nak panjang2. aku pon tak reti sgat. nanti kene bash. yg pasal suppleement tue, kendungan bukan pure2 bhan tue. dah ditambah bhan lain utk kurangkan side effect, samelah dagn ubat2 moden, kalau nak dedahkan side effect berlambak lagi dari supplement, tapi ditambah bahan lain utk kurangkan effect, dari segi pharmaceutics dier, or pharmacology atau dier nyer ADME study. Jgan duk bash2 supplement jer, sumer ubat pon buleh kalau nak bash, semua ader side effect, tapi tue kalu overdose,atau other drugs interaction. nak panjang2 pon tak reti. tapi kalau nak bash2 barang MLM punyer buleh la kut, sebab takder double blind study mengikut kate abg aidid, tapi kat farmasi mmg ader jual supplement dari VitaHealth, Biolife, BioHealth. Supplement plak nanti akan dipersalahkan nanti, takut nanti awak jer akan nampak cam dah terpesong perjuangan. Err, Kementerian Kesihatan lah patut dipersalahkan, kalau betul Supplement ade mudarat. Semua nye sebab berlebihan makan jer, atau overdose. Errr, supplement perlu, sebab for example, you need about 20 orange to get 1000mg vitamin c instead of one or two tablet of vitamin c supplement. Tue sebenarnye tujuan supplement la sebenarnyer, takkan nak makkan samapai byak2 utk dpatkan jumlah yg sikit tue. Cume jgan duk jadi vitaminosis. Ikut arahan pharmacist anda. Doktor tak belajar hal2 nie. Cume konsept kat malaysia nie jer yg tak betul, pharmacist takdapt dispensing right, sumer nak tgu prescription Doktor yg tak thu menahu sgat, dorang still thu tapi tak semendalam pharmacist.
This is my point of view.

Dark-Emperor said...

perghhhhhhh....
wall of text....

xpe nanti aku printout...
n bace sebelom tido... =|

Fahmi said...

Saudara aidid, sedikit penjelasan.

Di malaysia, sesuatu produk hanya boleh didaftarkan sebagai makanan/minuman sekiranya kandungan Non scheduled poison adalah cuma sebahagian (kurang pasti % yang ditetapkan). Contohnya, produk tongkat ali berbentuk kapsul perlu didaftarkan sebagai produk tradisional (akta racun) manakala minuman seperti power root didaftarkan di bawah akta makanan. Sama juga seperti tablet vitamin perlu didaftarkan sebagai otc medicine manakala ribena atau jus2 yg mempunyai kandungan vit didaftarkan sebagai makanan/minuman.

Yang kedua, saya sedar dgn teori protein n osteoporesis tetapi saya tidak akan mengulas tntg perkara itu kerana saya rasa saudara azwan lebih arif dlm bidang pathophysiology ini. Walaubagaimanapun pengambilan calcium dan vit d merupakan treAtment yang disarankan kepada para pesakit osteoporesis mengikut clinical practice guidelines yang digunapakai di kebanyakan hozpital.

Health supplements may not be necessary to most people but to some people with certain conditions/diseases, it could be important.

Pasal sape yg komen pasal vit c tu, mmg recommended max daily dose is 1000mg. X sure pulak kandungan vit c dalam buah tapi rasanya nak dapatkan 1000mg ni kena makan byk kot. Kat situation tertentu contohnya nak promote healing, biasanya dr akan prescribe dose mcm ni. Tapi untuk daily intake tak perlu kot.

Just my 2 cents. Thanx aidid. Another useful entry

id said...

Salam bro,

Its very unfortunate that some Maleis take these health supplements simply based on hear say.

On a side note, even the 'good cultured probiotics' drinks like Yakult & Vitagen are downright nonsense; try a simple test to culture the bacteria on agar plate, you won't get not even one strain seen on the microscope! And yet they claimed to have LIVE Lactobacillus casei shirota strain up to 6.5 billions in their overly sweetened drink! Bulls!

Kes Ribena pun sama, they falsely advertise they have FOUR TIMES more vitamin C than oranges. http://medicine.com.my/wp/?p=1959

Sadly, not many Maleis know about these, they don't care about what they eat or drink, how consumerism can really dumb down our society.

Belum lagi cakap pasal HPV vaccines, H1N1 vaccines etc. Oh well, not many people care about themselves eh, these ignorant lazy Maleis. Sigh.

Fahmi said...

Lagi satu, pasal calcium tu, osteoporosis ni also may be caused by reduced intestinal calcium absorption. Oleh sebab Itu, calcium from dietary intake semata mata tak cukup untuk compensate calcium loss from bone. Jadik, sesetengah pendapat mengatakan diorg ni perlu higher calcium supplement supaya lebih banyak calcium dapat diabsorb.

Bro, bley email me link untuk dissolution test produk2 calcium tu x? Mane la tau produk yg supply kat spital ni x baper elok. Mungkin boleh tukar kepada yg lebih baik. Thanx again

azwan said...

Salam Shapoji,

1) I think you have to be clear that doctors are not against the supplement. Indeed we encourage our patient to buy supplement for long term health in respective disease.

2) About the side effect. You must know that modern medicine nowadays has entered the next level, where the scientist create a new drug based on targeted cell. We are getting closer to apply nano technology in improving drug delivery. It is a fully integrated ventures involving biotechnologist, clinical pharmacist, medical doctors, etc. Who lead the task is not the key issues. So when they create these new drug, one of the key indicator is the side effect, which referred as adverse drug reaction (ADR). They test the ADR in Phase I,II,III and IV... all the way. By all means if even in phase I shows unacceptable cases of side effect, they won't proceed with phase II. So they will loose all the investment for phase I, this is the risk they must bear. The ultimate goal is the benefit of the tested drug in the end must outweigh the risk, which means patient's safety come first. It is the principle that holds by any regulatory body before approve the drug to the market. What about supplement? Certain company does it, some of them don't even care.

TQ

Nadyaz said...

fuhhh..lebih sejam sy baca~

terbaek tulisan kali ni :)

p/s: betul kata bro,xpayah nk supplement2 ni..makan mknn seimbang sudah..makan ikut piramid makanan 2...insyaAllah sihat tnpa penyakit..

mohd said...

Bagus..tlg buat research pasal USANA skit,MLM gak tu,HQ kat menara axis PJ...kalu tak betul kasi hentam kaw2 punya..

Fahmi said...

Dear shapoji, im a pharmacist and i could not agree with u. Saya lebih bersetuju dengan pendapat bro azwan. Pasal dispensing right tu, awak silap konsep ni. Prescription perlu untuk prescription only drugs regardless dispensing right kat sape pun.

miekkb said...

susah aku nak percaya ko aidid...but u are damn right...hehehe...bravo bro, i know ur name ;)

azwan said...

Salam Fahmi,

Bro, I understand Shapoji points. What she means is that the pharmacist will decide what drug to prescribe. Doctors will only give the diagnosis, pharmacist prescribe.

Tapi pendapat dia doktor ni tak tahu menahu sgt, itu personal opinion dia. Dia entitle utk cakap doktor lagi mangkuk dari pharmacist dlm bab ni.

Aku taknak argue byk la dalam hal ni sbb bagi aku ni isu zaman tok kadok. Aku tahu certain country kat oversea apply system camtu. Dari situ pharmacist pun boleh gain more profit because they decide. Pharmacist need to polish their clinical judgement too. Aku prefer buat ward round dengan phamacist kat sebelah aku, ape2hal macam2 aku boleh tanye dia. Kat Malaysia pharmacist pun kurang beb. Hoh boleh discuss byk benda lah hal ni..tak habis2 kat sini.

TQ

Fahmi said...

Azwan, only Dr should have the prescribing rights. Dispensing rights is another issue and should not be discussed here right?

azwan said...

Fahmi, yes bro I totally agree with you. You cross the border in other country is a totally different system.

TQ

Tergagah said...

tapi bukan kah madu telah di tulis dlm Al Quran penawar yg bagus

azwan said...

Salam Gagah.

What a marvelous point!

Allah kalau dia nak arahkan makhluknya, dia takkan bagitau straight forward. Ko kena pikir bro, jgn amik bulat2.

PIKIR: Research, discussion, cara Halal, bla bla bla..

TQ

@mal12 said...

Thanks bro Aidid for the info..

Glory and others, just nak share. my dad also dah 68 tahun dan masih bergiat aktif dgn aktiviti warga2 emas.last time die masuk hospital sbb ada infection dlm air kencing..tu pun da 10 taun lepas..dulu die pon suka makan ubat supplement2 mcm Guarana(anak2 die pon kena paksa makan :'(, siap sanggup pos ubat tu ke kolej)etc2.tp skung da x de..my dad mmg suka makan buah2an (kenkadang makan skali ngan nasi) dan suka lauk2 bening (org jawa kate) atau sup2 sayur jek..so far alhamdulillah die x ada penyakit2 kronik dan x penah admitted to hospital since then..syukur sgt..my dad is my hero! :)

anah nik mahmood said...

semakin hari semakin mengancam panjang post abg aidid. :)

Kar said...

posting yg amat informative... lima belas star .. aku kena print ni sbb nak tunjuk pada minah yg dok promote TF kat opis aku ni.. senjata tajam ni.. makasih.. kalau macam ni punyer kualiti penulisan.. boleh mengalahkan blog uncle seekers ni..

Babunlaut-sama said...

salam bro... pliss explain psal elken... produk dorg yg spirulina, ig6 colostrum, epa, air laut kington... aku nk nk bash balik dorg... diorang kata rmai doktor duk syor produk dorg...

shopaholic zone said...

salam aidid...u boleh tak check Premium beautiful tu. nak tau juga...

Zam DiEnd said...

sila jga akhlak antum suma :P

Suara Hati Lelaki said...

bro, tolong la dedahkan bisnes menipu yang ni plak, http://steadyglobalnetwork.blogspot.com/

aku tak tau la nape orang melayu ni cepat terkena dan mengena...

hyelbaine said...

"salesman Avail nak bertanggung jawab ke? Ha... Cikgu Salleh, from Sri Gading?"

+10 for the comedic relief indeed!

Suddenly I miss the trolls (weird eh?). Either Aidid's facts are just the shiznit or MonaFendy and the likes can't get online sebab bill tak bayar because comission tak masuk lagi :P

If I'm not mistaken (please correct me if I'm wrong because I'm not good at it) that the Prophet p.b.u.h was never kenyang for more than a day at a time and was never lapar for more than a day at a time.

I think such principle would be good for all of us, he is the best example anyways. Supplements can be good for those who need it but it is no wonder drug as what some would lead you to believe.

ahong said...

Salam,

Food and health food is the same.
Its still 'food'. Something you put into your mouth, chew, swallow and later digested. Later this will be taken up by body and used in the body.

I understand and actually like your this post very much. Many people dont know this and must be educated so they wont be scammed by MLMs.

On the other hand, to some extend I do not agree that some of the products are not useful because some people dont have enough nutrients from their daily intake of food and they need this additional supplement.

Of course, a person needs to see a 'real' medicine practitioner to find out their health condition before starting to take extra supplements.

I also differ about 'singseh'. Having a strong Chinese background, real singseh actually came from a long lineage of practitioners from China. They tested on human subjects over thousands of years to obtain knowledge on medcine. If you go to a real singseh, you will find that they can precribe correct amounts of herbs etc...

Kropocot said...

baru bace dengan kusyuk..nk phmkn ilmu baru ni..tp sampai part chelsea kn belasah ngan wigan..aku stop bace jap..merajuk..

Hasril.Husni said...

ko punye research memang mantops..details..keep good work bro..

Aidid Mu'addib said...

Wslm ahong,
I hear you brother, my essay is more of a crash-course in health-food, bzns, MLM and scams all rolled into one... this is a generalisation of the state being faced by today's generation. Even then, this essay itself is much too long.
There are cases where vit & mineral supplement is mandatory, in cases of malnutrition, post-op or any digestive disability from any illness. My message is for all you normal healthy people - save your money for other worthwhile thing. People are scamming other people right and left, up and down, everywhere we go...
Go and watch a movie or something.

Chelsea man... u do not know how I felt 6 am this morning... uhuk! uhuk! uhuk!

ainShahajar said...

membe penah wat GCMS..
bandingkan bawang putih pure.. dan yang diproses (pil kat kedailah)

yg pure lagi bnyk peak..
yg proses.. haram...buang duit je.. walaupun dia cakap 1 pil bersamaan 3 biji bwg putih

Mar marfez said...

salam bro

nak tanya....product Permata Hijrah ni.product berasaskan islam ni..pasaipa mahal sangat??

pastu claim berkesan untuk merawat penyakit mata termasuk retinis pigmentosa, retina inflammation, masalah degeneration, gloukoma, katarak dan rabun malam bla bla....

lecturer aku( dia optometris)time mengajar selalu marah2 and bullshit giler pasal product2 ni..

Tergagah said...

aku baca semua article aidid buat... mmg byk info berguna cuma tapi x smua aku amik bulat2 lebih2 lagi bahagian permakanan dan kesihatan.. aku mmg amik supplement.. itupun yg ader di jual kt farmasi2 yg mmg sah dan segala supplement aku amik ader kelulusan KKM. aku mmg mengamalkan pengambilan protein.. aku makan ketika biler hari aku gi gym atau bersukan. dan tambah satu lagi aku amik multivitamin utk hari2.. nk harapkan protein atau vitamin secukupnyer dari makanan biasa mmg susah di sebabkan jadual makan aku mmg tunggang langgang... kdg2 sekali jer makan sehari.. aku kekalkan pengambilan utk maintain weight aku supaya x kurus sgt.

Dalm blog aidid nie paling aku suka pembongkaran pasal MLM sebab MLM nie buat member baik aku berubah. elok2 selalu lepak pasal main game, pastu gi main game. pastu travel... skang la nie lepak asik citer pasal MLM jer tentang harapan yg tak pasti... Aidid belum bongkar lagi MLM kawan aku join. Bak kata aidid masih dlm kajian. Aidid Teruskan lagi pembongkaran mu tentang MLM.. I suka membaca nyer :-)

Laila said...

@Kar: Aidid & Uncle Seekers in the same sentence, really?

Aidid Mu'addib said...

Mar, isu permata hijrah:

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1127&pub=utusan_malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_22.htm&arc=hive

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0519&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_28.htm

http://www.facebook.com/note.php?note_id=113543888708119

p/s: who the heck is uncleseekers?

Aidid Mu'addib said...

Dan Allah menurunkan air dari langit, lalu Dia (Allah) menghidupkan dengannya (air itu) bumi sesudah matinya; sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat satu tanda bagi kaum yang mendengarkan (menghayati)nya (65). Dan sesungguhnya pada binatang ternak itu, terdapat ibarat (pelajaran) bagi kamu. Kami (Allah) berikan minuman kepada kamu daripada apa yang terbit daripada dalam perutnya, antara hampas makanan dengan darah; (iaitu) susu yang bersih, yang mudah (diminum), bagi orang yang meminumnya (66). Dan daripada buah tamar dan anggur, kamu jadikan daripadanya (minuman) yang memabukkan, dan (juga) rezeki yang baik. Sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat satu tanda bagi kaum yang mahu menggunakan akalnya (67). Dan Rab (Tuhan)mu mewahyukan kepada lebah: "Hendaklah engkau membuat sarang-sarang di gunung-ganang dan di pokok-pokok kayu, dan juga di bangunan-bangunan yang mereka dirikan.” (68). “Kemudian makanlah daripada segala jenis buah-buahan, serta turutlah jalan Rab (Tuhan)mu dengan merendahkan diri.” (Dengan itu) akan keluarlah daripada perutnya (lebah itu) minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi. Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda bagi kaum yang mahu berfikir (69). Dan Allah yang menciptakan; kemudian Dia mematikan kamu; dan ada antara kamu yang dikembalikannya kepada peringkat umur yang lemah, sehingga dia tidak ingat akan sesuatu yang telah diketahuinya. Sesungguhnya Allah adalah al-‘Alim (Maha Mengetahui), lagi al-Qadir (Maha Kuasa) (70).
- Surah Al-Nahl (The Bees).

Aidid Mu'addib said...

Adakah benar ayat di atas?

In the hive the bees use their "honey stomachs" to ingest and regurgitate the nectar a number of times until it is partially digested. The bees work together as a group with the regurgitation and digestion until the product reaches a desired quality. It is then stored in honeycomb cells. After the final regurgitation, the honeycomb is left unsealed. However, the nectar is still high in both water content and natural yeasts which, unchecked, would cause the sugars in the nectar to ferment. The process continues as bees inside the hive fan their wings, creating a strong draft across the honeycomb which enhances evaporation of much of the water from the nectar. This reduction in water content raises the sugar concentration and prevents fermentation. Ripe honey, as removed from the hive by a beekeeper, has a long shelf life and will not ferment if properly sealed.

For at least 2700 years, honey has been used by humans to treat a variety of ailments through topical application, but only recently have the antiseptic and antibacterial properties of honey been chemically explained. Wound gels that contain antibacterial raw honey and have regulatory approval for wound care are now available to help conventional medicine in the battle against drug resistant strains of bacteria MRSA. As an antimicrobial agent honey may have the potential for treating a variety of ailments. One New Zealand researcher says a particular type of honey (Manuka honey) may be useful in treating MRSA infections. Antibacterial properties of honey are the result of the low water activity causing osmosis, hydrogen peroxide effect, high acidity, and the antibacterial activity of methylglyoxal. Honey appears to be effective in killing drug-resistant biofilms which are implicated in chronic rhinosinusitis.

Currently honey is used in the treatment of diabetic ulcer.. funny when you think that honey has lots of sugar in it, but it treats unhealing diabetic wound quite well.

Laila said...

Let's just say i almost threw up in my mouth.

Aidid Mu'addib said...

is that good or bad, dear?

Fahmi said...

Produk permata hijrah ni banyak kali dah diambil tindakan oleh kkm. Diorg register as kosmetik je pun, tapi claim mcm2. Bila kena tindakan, stop jual, tukar pek, rebrand then reg balik dgn nama produk baru. Jgn la tertipu kawan kwn

Laila said...

Ok, i have to slightly rephrase what i wrote earlier. I was being too dramatic. Haha. But yeah, he's so far out of your league there shud not be any comparison. AT ALL. Never ever. I read snippets of his blog from some forum once, and let's just say i was utterly repulsed/nauseated.

p.s I still want someone to knock me hard in the head & have my memory wiped out so that i forget what i've just read re: AM /US!.

Piah Becok said...

huarghhh, kesian manusia-manusia yang beli/jual produk2 MLM ni. termasuk la kawan2 mak saye. tak abes2 promote propolis ide. tapi kan bro Aidid, produk HPA cemane pulak?

phreak-id said...

Aku suka pasal statement "Kalau Allah jadikan fitrah manusia yang hidup dalam dunia ni untuk makan pil dan jus buatan setiap hari, rasanya Allah akan jadikan pokok tu berbuah sebijik-sebijik pil dan ada jugak paip air keluar jus kat batang pokok tu"

Manusia macam ini terlalu obsess dengan cerita barat. Mungkin dalam fikiran diaorang satu hari nanti just perlu minum jus dan makan pil saja, maka dah cukup zat untuk manusia.

Of course orang akan fire aku "wadefak, kitaorang gunakan ini semua sebagai makanan tambahan je"
Tapi cuba kita tengok, dulu apa health food yang selalu kita telan? Berapa banyak sangat la yang ada kat pasaran. Dan sekarang kita dok makan 3-4 jenis sehari health food konon sebagai supplement. So at this rate, tak mustahil 20-30tahun akan datang all this health food akan take over function natural food kita sekarang ni..

Maka akan adalah company bangsat ni keluarkan makanan lengkap yang hanya dalam bentuk pil. Just look and see..

Terbaru >> 1) Karekter Terbaru Dalam Transformers 3 - Dark Of The Moon 2) Kuey Teow Goreng Doli 3) Nak Isteri Cun?

Eliza said...

Salam semua...

Aidid, ur articles are getting more interesting day by day. I couldn’t resist to miss ur every postings. Wonder what next?

Utk yg berebut nak jadi 1st, 2nd, 3rd tu, let them be lah…kinda enjoy to see also. Meaning that they engaged with this blog permanently. As the way Aidid put it, `Why so serious, meh?'haha..

And the `MONAFENDY' combination is surely a good one. Like the matrimonial “till death do us part”. Nothing we can do to change them rite? Maybe mrk berfikiran sudah ditakdirkan dari azali utk jadi MLMers kot. We just need to respect what they believe…

Laila said...

Meant to write this much earlier but i was distracted by some disturbing stuff i read (sedih sioot). This is one of my favourite entries simply because 80% of the supplements/ health products listed are religiously consumed by my close friends. And coincidently, a friend just told me last week that her father takes an average of 12-15 supp tablets a day! Will pass this info along the next time i see 'em pop one of those pills.

Even so, I've never taken any interest in any of these health products. Nak makan ubat pon takut. Kalu demam pon jrg makan ubat unless betul2 sakit takleh bangun. Then again i hardly fall sick. Dlm setahun adalah sehari MC. So jrg gila jumpa doktor (Rasa rugi pulak, takleh nak check out doktor2 yg hawt) .

.Gory. said...

Thanks mr azwan. Yes, I know. I'm just quoting to start a sentence. But, I remember watching a documentary in Starmovie if I'm not mistaken about the only original Red Indian village left in US.

They keep their village out of contact from national coverage, and US gov pun haramkan makanan mereka dijual secara komersial, because they cook their food traditionally macam ancestors diorang. And by traditional means masak sup from debu arang, ayam yang tak disuntik, sayur tak sembur racun and things like that. US gov haramkan because katanya makanan mereka tidak dijamin tahap kebersihan kerana tiada lab test. Tapi mereka mempunyai life-span longer than average of American. Sorry but i forgot the name of the village or the docu.

Laila said...

Btw Aidid, if you have time , can you check out Sun Chlorella A. (the only product i "almost" considered taking once upon a time). Dia kata benda alah ni boleh mengenerate 4 sel2 baru dlm masa 24 jam. Heh. Dan mempunyai 18 amino acids, segala mak bapak vitamins /minerals dan benda2 lain yg i takleh nak pronounce.

Aidid Mu'addib said...

Sun Chlorella “A” is a high quality and balanced nutritional supplement rich in various nutrients. Sun Chlorella “A” contains nutrients in green and yellow vegetable such as essential amino acids, protein, minerals, vitamins, chlorophyll and carotene that are essential to healthy body. Above all, 60% of protein is contained which is not found in most food. And because we use Chlorella pyrenoidosa (SUN CHLORELLA strain) that is cultivated outdoors, our chlorella extract contains much chlorella growth factor (C. G. F.). Our unique and patented technology succeeds in breaking down the cell walls by at 95%, thereby solving the only remaining problem of tough cell walls that hindered digestion and absorption. Hence this product is sure to satisfy not only first-time users, but also those who experienced dissatisfaction with conventional chlorella products or other health foods. Also available in granule form....
(Dah terpancut benda yg tak diingini daripada....)

Cystine 0.70g
Phenylalanine 2.61g
Tyrosine 2.03g
Threonine 2.60g
Tryptophan 1.10g
Ada tryptophan - stay away!!!

Laila said...

What's that tryptophan (nak taip pon susah) ? How can it harm me?

mabong said...

aku ada pengalaman sedey, kawan baik aku yg selalu jaja produk MLM nya yang katanya buleh mengatasi stroke akhirnya pergi mengadap ilahi kerana penyakit stroke tuu lah jugak

pemergiannya baru saja berlaku.

arghh...ironik sungguh

AlpocodelaCruz said...

Terima kasih banyak2 bro aidid. Info2 post ni memang very helpful, berguna untuk masa depan.
Teruskan berjuang!

Mereka-mereka ni semua mmng banyk gunakan fearfactor sebagai salah satu teknik nak melariskan perniagaan. Produk2nya bukan bergunapun tapi dah lumrah manusia mudah terpedaya.

Glory glory MLM Crusher!!

azwan said...

Salam Gory,

The longest lived community are the people who lives in Okinawa, Japan. More examples can be find in this book:

Healthy at 100: The Scientifically Proven Secrets of the World's Healthiest and Longest-Lived Peoples. Author: John Robbins.

After you read this book, you will understand their lifestyle which reveal their secrets. Its not only about food seh...its about LIFESTYLE. No stress, good family bonding, etc..and no MLM of course! No AC Mizal. Hahah! Its a combination of everything. But its not only about life span la bro, Rasulullah SAW kita pun sampai 63 jer. Alhamdulillah.

I am not so sure about the Red Indian people in the US. BTW Thanks for the info.

TQ

bearubearubozu said...

laila, refer to this link;

http://www.medicinenet.com/tryptophan-oral_capsule_tablet/article.htm

...dan apa2 pun dlm dunia ni kalau anda ambil secara berlebihan, it'll harm you...hohohohoho
(betul ke pe aku ckp nih?)

tq

p/s: yesss!!!aku berjaya memfollow!!!kahkahakah

nur said...

cari dan makan aja buah2 yang disebut dalam al-Quran.itu lebih baik sebagai makanan tambahan sebab disebut Allah sendiri.kos pon murah..yang penting makan yang fresh bukan pill@tablet!!!

zehan said...

salam bro aidid..macam mana lak ngan GAMAT GAMOGEN?? mak ayah saya dah 3,4 bln amalkan produk ni sebagai supplement. Tambahan pulak mak saya menghidap sakit lutut. sebotol GAMAT GAMOGEN RM126..official website house of healin mention boleh sembuhkan penyakit dalaman & penyakit kronik cam diabetis tapi Saya penah google & ada terbc produk GAMAT GAMOGEN leh sebabkan kegagalan buah pinggang?? Mak ayah saya xpercaya sebab produk ni still hangat di pasaran..pls bro aidid komen

Dugong said...

i asked my 60 year young dad to take sekejap of his busy day to read your blog and i'm very pleased to say that he will be forever grateful for everything you've done so far (hwvr, he did say..oops!so many wadewatever lah! lol!)

qasehraihan said...

saya dtg nk berkawan dan folow dia..folower ke-1153, jemput jenguk dan folo kita ugek ye..keep in touch

kami adik beradik mmg tiap ari dtg baca blog awak..keep up the good work

Aidid Mu'addib said...

Isu tryptophan:
Tryptophan tu adalah asid amino yg boleh didapati senang sgt - jarang manusia ada masalah kekurangan tryptophan. Makan daging, kekacang - ada tryptophan. Dalam 20 tahun lepas berlaku poisoning dalam produk tryptophan yg berkait dgn kontaminasi penghasilan tryptophan - dan 38 org mati. Bukan tryptophan kasi org mati, tapi pengeluar tryptophan besar-besaran hanya ada satu syarikat waktu tu diseluruh dunia, a Japanese company.
Anyway, FDA banned the whole thing, becos from this episode, they realised bahawa supplement spt ini unnecessary dan purely profit-related. Humans do not need to take amino acid tablets - it goes against nature and true enough, you can easily get complication, sedang kan kalau makan benda natural macam daging, ikan, dll yg ada acid amino, tak pernah ada problem pun.
So, my advice: enjoy your food... like I do. I've never taken any supplement my whole life - I guess I'm doing OK, alhamdulillah. Why would I wanna to give free money to unknown bznsmen?
http://aididmuaddib.blogspot.com/2010/11/all-work-and-no-eat-make-aidid-hungry.html
....hahaha.

http://aniesandyou.blogspot.com said...

masalah org kita ni la..cpt sgt pecaya kat benda2 yg x tau kesahihannya...bkn dlm perubatan je..dlm hal2 lain pn sm

Laila said...

Thanks beb! Selamat RM400 & tak yah telan 15 of those fugly pills every day (dia punya recommended dosage).

hollow said...

slm bro aidid....

tlg expose kn psl quantum science pendent nie...
mak sy da pcye gilo2 la..pening sy...
x pasti lak ad unsur2 MLM ke x...

mntk tlg sgt...

http://quantumscience.com.au/

Aidid Mu'addib said...

hollow, my opinion?
Kalau AC Mang punya teknologi tu cikai,
FusionExcel Quantum Pendant ni 2x lagi teruk - teknologi paling barua dan paling tak pernah wujud... scalar energy kepala lutut betol!
I'm not laughing anymore... I'm just disgusted.

zehan, isu gamogen:
Aku google gamogen, byk site promote, dan u noticed anything weird?
Usahkan boleh sembuhkan diabetes, gamogen jgk boleh sembuhkan 37 penyakit lain dlm dunia ni. Tak payah jumpa doktor, tak payah beli insurans nyawa gitu.
Memang boleh kurangkan diabetes kut, kalau makan gamogen sepanjang hari, dan jgn makan apa-apa nasi, roti dll karbs - crazy people! Kok iye nak promote, biar la berpada-pada.
Isu gamat ni, benda tu ada khasiat dan ianya jgk ada problem (eg. ada org allergic to gamat) - tapi apa sahaja dalam dunia ni, jgn makan sesuatu benda tu terlalu byk. Kalau byk sgt, mesti ada problem timbul.
Always eat in moderation, and look for varieties.

The Office Mice said...

hollow,
my parents pon suruh look up pasal quantum science pendant tu.. diorg dok beria dgr penjual tu explain.. siap amek brochure tebal2 sbb nk tau lebih lanjut.. when they weren't looking, sy amek brochure2 tu & campak dlm tong sampah.. xperlu tunggu org bgtau yg bende tu mengarut, by looking at it pon dah tau mengarut..

hollow said...

adoi....serabut la...mak sy nie sllu sakit..
then die sndr p tgk bnd 2...sy mmg x bminat lgsg pon...tp 2 la...ssh nk nasihat org tue2 nie..
knon nye dorg mkn garam dlu...

tlg bg bkti bro aidid...
bg sy mmg bullshit...tp parent nie...
sedih gak nie...nk mntk tlg byr duit stdy pon ssh..bli pendant repek2 nk pulak...
tlg kwn2...

Butterfly said...

Citer pasal supplement ni teringat beberapa tahun lepas ada sorang "kawan" sponsor saya attend Amway punya gathering pasal nak pancing saya jadi member. Masa tu ada speaker promote supplement. Dia tunjuk berbotol2 vitamin ke aper entah yang dia kata dia makan tiap2 hari. Mak-cow macam makan nasi gitu. Mungkin satu hari adalah dekat 20 pil dia telan. Dia kata it is an investment for his future health. Dah tu ada comparison harga braper dia spend makan supplement berbanding kalau dia masuk spital sakit kronik. Kelakar seh... Dari telan pil ntah haper2 tu kan lebih sedap makan buah2 dan sayur yang berkhasiat.

Lagi satu time gathering atau meeting MLM ni selalu macam cult meeting. Bila speaker datang sumer bangun tepuk2 tangan macam puja habis. Kalau meeting mesti pakai baju formal baru nampak successful, dan nanti mesti ada tukar2 present. Sempat promote self improvement/motivation book.

Abis lah orang sumer kene psycho dan brain wash. Mana lah tak ramai orang yang terperangkap dalam MLM ni. Mostly are in denial dan excited dgn the cult-like environment time meeting and the promise for cash and easy life. Yang sedar separuh jalan sumer tarik diri senyap2 pasal malu. Maka duit yang di invest tu lah yang akhirnya meng-kaya atau mengkayap kan tokeh2 MLM ni.

Its no joke. My best fren sendiri sampai bankrup pasal beli the product, dahtu spend money travelling here and there for meeting. Sumer kene bayar sendiri bukan nya di sponsor pon.

ehehe tak bleh angkat teringat mamat yang dgn konfiden citer dia telan pil byk hari2. Mungkin skrg dia dah jadi strong like King Kong... tak pun terus jadi Kang Kong

Asyraf said...

quantum pendent di belah Philippine dah banyak jual... sama macam trick gelang AC jugak.....

kalau tunjuk demo... biasa bila pakai boleh angkat berat lah terbang lah... tapi semua tu just method... kalau tengok demo sebelum selapas cuba perhatikan betul betul.....

pokoknya... benda ni memang scam..... seperti biasa untuk keuntungan semata mata....

RasaManisCokelat said...

Examo.. ada sesaper or Bro Aidid boleh komen?

aku said...

syabas...tip top... malatopssss...
1st time baca....terus baca yg paling recent lah kan... tu pun mcm nak pengsan...sbb bnyknyer perkara yg aku tak tau...
naper lah aku lambat jumpa blog ni...? dekat beribu abis duit aku.... hampehhhhh
takper... masih tak terlambat lagi...
from now on, aku nak stop dah supplement yg ada dlm almari aku tu... takperlah kalau rugi... jgn bengap sudah sbb duk percaya ajer bukan2...
cuma satu jerlah yg nak tanya...
ayam HPA tu ok tak? dah 7 bulan tukar kepada ayam HPA... sbb ayam kampung pun... lagi mahal dari HPA... so, mmg dah jadi ahli lah... agak2 kalau tengok dlm blogroll tu mcm takde tajuk khas pasal HPA lagi... harap sgt penulis atau rakan2 yg ada disini dpt bagi panduan dan petunjuk pada saya... just for ayam HPA sajer... please...

hollow said...

arghhhh....dem..
sy tgk da penuh 1 bdn mak sy pkai pendant 2....
2 pendant...neclace...botol air pe kbnde tah...
gelang lg...perhhh..1 set...
xtau cm ne nk ckp ngn org tue nie...

Mr. said...

aku buat random check kat ref2 yg disenaraikan. blog ni memaparkan fakta/kajian yang diambil dari paper2 yang telah dipublish.tiada keraguan.

Tq Dr Aidid dengan blog sehebat ini (cara penulisan ni tahap PhD).

Queen said...

pasal food supplement memang setuju la.. tak semuanya bagus.. Tapi pasal produk dari lebah tu.. Saya masih percaya ianya bagus.. Contohnya madu lebah...Royal Jelly...Bee Pollen.. Memang sesuai utk rawat jerawat, dan seribu satu macam penyakit..dalam Quran pun ada sebut.. But sometimes..orang yang marketkan benda ni melebih2 sampaikan orang over expect benda2 gini.. Saya sendiri amalkan Royal Jelly... The whole family memang ambil madu dan bee pollen.. Tapi takla taksub..dan we make sure benda tu original..
Still amalkan healthy diet sama macam pyramid makanan tu.. Sebab saya berpegang pada isi Al-Quran yang ada menyebut tentang khasiatnya LEBAH.. =)
Tapi ambil yang tulen..bukan yang diproses jadi pil dan sebagainya.. =)

osip said...

aku rase yang paling penting bile nak develop satu2 ubat, keberkesanan dia no.2, tapi side effect dia yang 1st kene discover. tak guna ubat yang boleh sembuhkan sakit jantung, tapi side effect dia merosakkan hati.

nice work aidid

getoffthebox.blogspot.com

eito said...

nak muntah bace komen2 sampai xreti nak tulis ape dah..good one, bro aidid! itu je la yg mampu nak ckp dgn minda yg dh tepu..huhu..

Aidan said...

I am crazy of Monavie product.Good work.thanks for sharing this blog!

monavie review

nur said...

en hollow man...bahaya mak kau dok pecaya pada benda2 tu..takut jadi perkara rosak akidah...
benda karut camni aku teringat camna tv korea sendiri bongkar penipuan cakxx axxm dulu

http://www.youtube.com/watch?v=p9hgWWQC3e0

sedangkan dulu org melayu sangatla dok pcaya giler.siap masuk asia hebat tv3.skrg apa citer dah itu cakxx ekk?

atie said...

huh..xpernah suka MLM pun..

Airis said...

haa aku plg hangin dgn mknn kesihatan ni....
sbb amek kesempatan xhengat dunia
aku nk je sekeh pale sorg2 yg juang menatang ni
agaklah wey... jgn jual sebarangan dkt org saket
org saket nk pkai byk duit, bil hospital murah ke?? pastu g promot mende2 gini, janji yg bukan2, harga dahlah merepek...
slh sorg mangsanye adelah bapak aku...
bapak aku aku ade kanser... dah 4-5 kali operate kt tengkuk (tempat same)..
bese2 operate kt kuantan je tp skrg kuantan dh xmo terima... risiko tgi sgt
so ulang alik kl je kejenye...
sejak tu adelah malaun2 duk promote kt bapak aku mende bkn2
jus manggislah, itulah inilah...
aku bese blk umah sbulan skali.. ade skali blk tu aku tgk atas meja blambak jus manggis.. (dlm ati aikkkk pelikye bapak aku ni, sejak ble die rajin blikan ktorg jus byk2 mcm ni?)
nk minum tp penat so tros tito...
soknye ase nk minum tp xjd gak. pastu tgerak ati aku tny kt mak, asal ayah rajin n ttibe bli jus byk gitu? mak aku dgn cpt jwp haiiissshhhh itu ubat! mahal tu! sbotol dkt 200! aku pon ha?? (haha nsb bek aku lom minum, klu x mampus aku kna mrh)... entah bpe ribu bapak aku dh hbskan ntuk bli jus tu n aku saket sgt2 tgk org suke kencing org saket mcm bapak aku. mne pergi hati budi? aku pon koreklah ngn mak aku ape psl ayah jd gitu, caye sgt mende jus mhl nk mati tu. die ckp member cerita kt ayah yg kwn die dr saket tenat tros jd segar bugar lps minum. wtf?? ciss, dongeng mengarut kalah sinetron indon la. lps bape bln bapak aku pon stop bli, mak aku ckp xd kesan pon, mahal saje.. pastu skrg jus ape plak bapak aku bli sbb mak aku ckp lps minum bapak aku jd makin letih n xd tenaga (sah ade bahan xbtol ni or bahan tu xserasi ngn ubat). aku nk nasihat mcm blh je kan, mak aku nasihat die ignore je. hurm...

aku said...

airis: simpati dengan keadaan ko and family yg kena pusing ngan org2 jual menda tak betul ni...semoga ianya jadi pelindung utk kita semua... and dijauhi oleh malaun yg sedemikian...
rasanya...kalau jus manggis yg Rm200 sebotol tu..tak sah lagi lah... mmg vemma kut...
adoi lah...mcm mana kita nak halang ek? sbb diorang tu attack direct ke mak bapak kita ... kalau terus ke kita... tau lah apa kita nak buat...:(

aku said...

Queen: emmmm...susah gak ek...sbb family ko guna secara berhemah produk supplement tu and terbukti mendatangkan hasil yg positif...
now, aku dah makin confuse... kekekeke...
abis baca catatan tuan penulis mcm dah clear dah pasal scam supplement ni...
kalau lah aku ni duk kat kg...or ada tanah sendiri... mau aku tanam sayur, buah, bela ayam itik... :( menda yg dijual kat pasar pun kadang2 ada jugak kes yg letak bahan chemical lah... kenapalah manusia ni tak boleh nak jujur...:(

Kar said...

semalam aku lalu sebelah pusat kesihatan alpha one kat bandar tun razak, punyalah ramai org2 tua melayu laki dan perempuan duk berkumpul utk dapat kan rawatan free. 18 kali tu .. berduyun2 datang dan pergi. Mcm pesta lak aku tgk. Sedih beb aku tgk. senang betul depa ni kena kelentong.
Sekali aku pun bukak lah website alpha one ni, dia punya mesin GSM9000 tu saling tak tumpah macam mesin Dr Jism Aljubro..
mmg watefek betul ler..

suarahatiaku said...

aidid permintaan dari saya>>tolong buktikan Hai-O tu MLM yang menjahanamkan orang melayu...

Roslan said...

sebenarnye saya pun takut nak makan ubat2 macam supliment ni dan kopi tongkat ali 3in 1 ni ...bro aidid tolong ler siasat kopi tongkat ali/gingseng yang rata2 untuk kekuatan batin tu...tak bahaya ker....nanti kalau ada2 hal belaku sapa nak jawab...ahmad nawab tak jawab punya

aku said...

roslan : yer tak yer jugak...kat giant pun bnyk supplement ni...kekekeke... 3in1, 5in1... pehhh dahsyat...
boleh ker kita wrap up and clearkan pasal perkara ni...
a) Supplement mayb penting utk masa2 tertentu sahaja terutama ketika healing process
b) org yg sihat tak perlu makan supplement... makan dengan teratur, live a healthy life

makin syok pulak nak baca semua post yg ada dlm blog ni...
syabas semua sahabat... semoga Allah merahmati niat suci murni kita...

Laila said...

OT:Just noticed that there're almost half a million clicks/visits in less than 3 months. Awesome.

If less than 6 months, this site reaches 1 mil, double salute to you bro.

(Advertisers should take advantage of this. Haha.)

arizona-1506 said...

salam aidid...terima kasih atas tulisan yg begitu ilmiah.Harap semua yg membaca celik mata dan terang hati untuk sama sama menilai.

Saya pernah ketawa dgn member yg jual susu kurus SD11 yg guna sistem MLM ni. Syarat nak minum susu ni tak boleh makan buah untuk kurus.Allah dah ciptakan semua tu sebaik baik kejadian, tetapi ada pulak pihak yg menafikan untuk kepentingan bisnis dorang.

Buat Aidid...teruskan perjuangan..moga usaha saudara mendapat keberkatanNYA. Amin.

Mookies said...

aidid muaddib

page AC Konsortium dah xder dah, rujuk kat http://www.acmizalshop.com/ pown dah remove button Facebook die tue.....agak nye die dah takut kowt...tolong siasat napa page die 'hilang'?....

by the way, keep up the good work menentang MLM

pingu said...

omg. seriously i wanted to cry.. kenapa banyak sgt orang islam yg gunakan nama agama untuk jual product dorang? tak takut ke balasan Allah?

bearubearubozu said...

bro mookies,

nih lagi satu kebangangan die..kt web die...kekekekeke

http://blogacmizalshop.com/?p=44

siap kua tv kauuuu...hahahaha

syarat pemakaian gelang bermagnet (lam tv3 neh)
1.percaya dan yakin hanya Allah memberikan kesan
2.tidak menyerupai wanita dan bukan untuk bermegah megah
3.TERBUKTI MEMPUNYAI KESAN SAINTIFIK
4.tidak menimbulkan fitnah

oklah, camni...nk solat,syarat kene cukup,tk cukup satu,tak sah solat.nk wt haji, syarat tak cukup,tk sah...nk pose,tk cukup syarat,tk sah jgk.nk kawen,nk masuk u, nk masuk peraduan sme bersyarat n klu tk cukup syarat2 die,tidak sah..so..my big Q is-cukup ke syarat die?syarat yg no3 tuh-ade ke??kahkahkahkah wat a mangkok jambannye ac...or datuk ac?hahahha pegi mampossss!!!neway...klu org2 n manusia2 yg berakal kt lua sana yg tk nmpk lg...tk taw la nk ckp pe...aku sedihh....sedih dgn melayu yg smakin layuuu...sobsobsob...

ainShahajar said...

tak sabar nak baca pasal susu formula mcm aidid nak cite nanti

sebab makin takot tgk susu budak2 dlm iklan tv tu.. entah apa2 dia tambah dalam

ilyas said...

dib! aku add fb kau eh? sbb aku minat gile bc blog kau! aku suke gile! aku sokong kau cri info benar dlm MLM ni. sbb aku pernah kne tipu ngn salah satu MLM,... lantakla orang nk gelak kat aku sbb pernah kne tipu, aslkn aku dah tau, mcm mane setiap MLM punye bisnes ni. dr aku tru tejebak, baik aku dgr n bc blog kau yang gile panas nih! hehehhhehehhe
:)

yana said...

good info...penat aku menelaah entry kau kali ni bro aidid...kakak BF aku ade makan supplement elken...
ade tak kau kupas pasal elken ni bro..kalau ade boleh aku bg link???
aku nak explain kat kakak BF aku tu...dah banyak kali terjebak dengan MLM...tapi tak pernah serik...

Ganz-1 said...

Syabas.

Gary said...

Salam,
saya kesian giler tgk yg join MLM. tgk mmbr2 dok promote giler2.last2 rugi camtu jer.aish student lak tu.ader org atas2 dia kisah? IRC tu siap lepas sapu duit ttp kedai..hehe nak tnye mmbr pun dh kesian tgk muka dia. mmg la kita kena ubah nasib kita kalu x Allah xkan ubah nasib seseorg. tpi kena la kena gayanye baru idop berkat. lagi satu,my bro pun selalu ckp..nak kurus dik kena la p bersenam. bukan amek pil/jln pintas..hehe bnyk sideeffect nyer..kesusahan idop arini sbb apa yer?1-idop xberkat, 2-pemalas..hehe semoga Allah melindungi kita semua kerna Allah dh ckp akhir zaman Allah meletakkn hati tiap umatnye cinta kan dunia..

insan jahil~

Suhairi bin Abdullah said...

Sebab kenapa org melayu mudah kena kelentong kerana sebelum kena beri penerangan, si tukang kelentong dah siap2 cakap kena BUKA MINDA & HATI serta BERFIKIRAN POSITIF. Mudahlah kena kelentong. Sekarang ni org nak menipu dah tak takut dosa, apa nak jadi ni...

Mohd Shamsul said...

saya nih suka sangat baca blog aidid, Aidid memang mengupas semua company MLM yang menjual produk yang mencurigakan. saya suka prinsip Aidid,Untuk article nih Aidid focus pada suppliment makanan kesihatan.

Tapi saya kurang setuju la, jika aidid kata kita tidak perlu suppliment dalam harian kehidupan. Bagi yang berduit ataupun menjaga kesihatan, suppliment memang diperlukan untuk mengimbangkan pemakanan dalam badan kita pada sama boleh mencegah penyakit dan meningkatkan anti bodi.

apa yang penting peranan kita sebagai pengguna, kita harus menilai produk, penghasilan produk, pengiktirafan dari mana-mana pihak terhadap produk tersebut dan juga produk tersebut di buat oleh company mana.

Jangan la kita salahkan MLM. MLM itu adalah salah satu sistem perniagaan zaman sekarang yang boleh pergi lebih maju dari sistem perniagaan yang lain. Donald Trump pun sendiri mengakui MLM adalah sistem perniagaan zaman sekarang. http://www.free-news-release.com/Is-Donald-Trump-Joining-A-MLM--Detail_17915.html

Bagi saya untuk join bisnes MLM, 3 perkara utama : Saya pun MLM,
1) company : company yang kukuh, stabil, cash yang banyak, tersenarai mana-mana bursa negara, sudah ditubuhkan begitu lama.
New Image International
http://www.newimageasia.com/en/opportunity/why-new-image
2) produk : kita muslim produk halal, pembuatan yang terperinci dan dikaji sedalam-dalamnya oleh orang2 profesional, produk di endorsed by goverment, produk yang laris dan di setujui seluruh dunia, di iktiraf mana2 perbadanan, bahan produk bermutu tinggi.
Alpha lipid lifeline
Pak lah pun minum susu alpha lipid(gooogle k), government New Zealand iktiraf produk ini juga.
3) Memang trend sekarang kesihatan. Bila sakit, kita nak sihat je. bila dah sihat memang kita nak prevent. hanya kita sebagai pengguna menilai produk2 di pasaran.

http://we-need-alphalipid-sd2.blogspot.com/2010/09/kenapa-anda-perlu-dapatkan-alpha-lipid.html

Suhairi bin Abdullah said...

Panjangnya comment, boleh la buat blog. Kalau nak promote mlm bolehlah buat blog lain ye. Nanti jgn lupa beritahu disini..

Zaki Khan said...

haha. ada plak MLMers bebal sd2 nak promote product sampah tu kat sini. Mohd Shamsul

Yusof said...

Sekor lagi MLMers tak reti bahasa. Nak promote pergi tempat lain lah BONGOK!!!!! Masih tak puas lagi ke makan duit haram. Sila baca blog ni dari first entry. Ni dia Melayu nak pelingkup Melayu. Semoga anda sedar dan bertaubat.

langhafur said...

Salam..boleh tolong komen produk Tasly. Katanya boleg mencuci salur rerambut darah dan terkenal di34 negara.

RHEA said...
This comment has been removed by the author.
Hafiz said...

salam...bro,leh tlg huraikan psl produk monavie x...n fakta psl produk ne y bro kate just de bp % je vitaminnye 2....T.Q

The Poyo Me said...

Gua pasti lu xpernah pergi MAHA. kalau lu pergi lu RAGGGGEEEE giler!

kat situ banyak gila company yang tawarkan benda2 macam ni. satu bijik tablet, satu botol air, satu sudu itu, semuanya gah boleh "cure the world of disease". kadang2 macam copypaste je leaflet dia. semua claim diabetes, darah tinggi boleh turun.

yes, memang sebagai pelajar bidang ****** kami penat air liur je discss benda ni beberapa semeter. tak da apa jadi. kita punya regulation sangat lemah. Apa ni KKM? taknak ikut FOSHU Jepun ke? taknak pakai peraturan Functional Food AS ke? tahu tak AS cuma benarkan berapa claim je untuk functional food? claim calcium, claim fiber, claim oat dan ada lagi lima claim kot. sikit sangat? kenapa? sebab dia nak lindungi konsumer.

negara kita merepek2 la pasal benda ni. padahal tu semua claim yang datang dari google. mana double blind study? mana efficacy study? you did not study the actual PRODUCT, rather you study the natural source only. itupun bukan YOU yang study, you pergi google sana sini dan copypaste.

serius, time datang MAHA dan company2 tu hurung kami macam semut, cerita berdegar2 itu ini, kami cuma senyum aje. malah artis seangkatan AC pun pergi promot air diorg pada kami suruh kami join. tapi kami nampak jelas kelemahan pada bukti yang dia bawa. tapi nak lawan balik kang kata kurang ajar.

oh how I wih everybody ambik course makanan...korang makan macam-macam hari-hari, tapi tak ambik pot pun kan? cayeeee je apa diorg cakap.

p.s. references sila style APA. ni URL takde tajuk, author, year, apekes? kalau dengan lect gua dah kena sondol dengan laser pointer. kahkahkah

RHEA said...

err.. sori en aidid.. cemane leh terdelete komen saya di atas tu.. sori2..

cheq nas said...

err en aidid, barang2 amway pulak cane?amway kan banyak jual suppliment ni..

my LuV AfiQah HumaiRa said...

saudara aidid...awak pnh dgr x pasal bella z marketing sdn bhd...now dia kuarkan produk kurus litchin debella...sy pon dah terjebak ni...so b4 sy tersasar lbh jauh,leh awal kupas sikit x psl produk ni n sistem company ni...really need ur help...

J u l i a 。.゜✿ said...

Saya nak print entry ni & beri pada mak saya !

liyana said...

salam.. aidid. good entry, very informative. i just wonder, for all dis while, i bg anak i consume dis infant milk, nama biolac - era edar punya. mmg dr 10months old i bg smpy dia da 2yrs old skrg. tlg invitigate susu nie elok tak. kalau tak, yg paling elok, blh suggest? thanx

aniem kariem said...

macam mana plak dgn minyak zaitun??adakah selamat jika kita amalkn selalu utk mkn?