And so it is...

Monday, December 20, 2010

MD dan PhD Daripada Mickey Mouse Clubhouse.


Aku dah masukkan isu ini pada entry ECPbersepai hari tu, tapi aku rasa elok mende ni duduk kat satu entry dia sendiri. Ini kira aku punya "open letter" pada pihak berkuasa dan agensi kerajaan yang berkenaan. Jadi kiranya ini entry sambungan. Entry tergempar yang original - aku tengah karang neh.


Surat Terbuka Kepada Pihak Berkuasa (Versi No. 1):

Tuan/Puan,

Saya, yang mewakili diri saya sendiri (kalau mewakili rakyat Malaysia tu terpulanglah) ingin bertanya kepada pihak tuan tentang perkara beberapa individu di negara ini yang menjaja gelaran "doktor" atau "professor" atau "emeritus professor" serta meletakkan "title" MD atau PhD di belakang nama cikai masing-masing... dan menggunakannya untuk cari makan duit haram laknat. Apa cer?

Tuan, contoh di bawah adalah beberapa individu yang menuntut dengan tekun di rumah masing-masing dengan pakai kain pelikat dan tak berbaju, dan seterusnya bayar USD850 wire-transferred - poop! dapat PhD! Pastu tu jajap nama masing-masing siap dengan Emeritus Professor la (hahaha! sekor-sekor dah tua bangka tak faham emeritus prof. tu apabenda), kira macam lanun kirana gitu. Seperti contoh yang saya telah bincangkan tempoh hari - sampai jadi millionaire taik kucing masuk TV3, promote mau jual air minuman kepada pakcik-makcik kat kampong yang senang kena kelentong di merata tempat di Malaysia ni. Air hebat datang daripada pili air SYABAS. Air kosong 1.5L jual dengan harga RM8 - sebab mamat psycho nya ada cipta formula baru dalam bidang "quantum mechanics" yang lebih hebat daripada Albert Einstein dan Max Planck - katanya dengan megah tak bertempat macam baboon duduk dalam zoo. Makcik-pakcik kat kampung-kampung tu bukan tahu atau faham sepatah-haram kelentongan dia orang pun - apa nak kesah? Psycho dah nyanyuk orang tuanya tu beb tuan. Emeritus Prof. Dr. Sir Amir Hamzah... Sir? Ko biar betul dol? Bloody crappy shit!

Daripada kajian saya yang bersangkutan, rupa-rupanya ada lagi manusia Melayu yang tak sedar keuntung yang bersekongkong dengan orang tua nyanyuk di atas, tapi nampak gayanya 2 orang lagi ni masih muda... jadi mungkin hanya psycho sahaja, dan belum nyanyuk sepenuhnya. Masing-masing ada Dr. dan Prof., tapi takde universiti tempat mengajar pun - dapat dr. dan prof. melalui internet rupanya. Kan sume orang ada broadband maaah?

Selain daripada Prof. Dr. Mickey, Prof. Dr. Donald dan Prof. Dr. Goofy bertiga tu, banyak anak-anak murid mereka yang sama terencat akal dah ada title Dr. yang mereka masing-masing beli daripada universiti Ceylon yang sama, dan ada yang siap buka klinik lagi tu ha - Klinik Elektronik Wadehel. Apekebendanya boleh dapat lesen bukak klinik buat kerja menipu terang-terangan ni? Anyway, tentang isu "The Open University of Complementary Medicine, Colombo, Sri Lanka", tuan boleh rujuk kepada entry blog saya sebelum ini - atau tuan boleh siasat sendiri dengan lebih terperinci. Jangan gusar, takde susah-susah. Tak kan nak percaya cakap Aidid Mu'addib ntah sapa-sapa ni bulat-bulat, tuan?

Jadi, soalan saya kepada pihak tuan: 
1. Kenapa pihak kerajaan dan agensi yang bertanggung-jawab tidak memantau (atau tidak ambil kesah) tentang perkara ijazah kelentongan ini sehingga pengguna di Malaysia (yang ramai memang tak tahu menahu... contohnya makcik-pakcik di kampong tadi) terus tertipu dengan promosi yang gah tentang air keramat yang boleh membantu dan ada pulak promoter yang menjanjikan ianya boleh menyembuhkan berpuluh penyakit dengan minum air paip sebotol 8 hengget, dalam 2-3 botol setiap hari? Bila nak serbu dan sita ofis mala'un tu tuan?
2. Atau pun dengan title "Dr." pengguna terus terpengaruh untuk merujuk dan dan mendapatkan rawatan kesihatan daripada "pretend-doctor" daripada "Mickey Mouse Club House" sebegini di klinik-klinik yang saya sendiri tak tahu nak describe klinik apekebendanya? Ada ke klinik perubatan elektronik wujud dalam dunia ni... kecuali kat Kapar dan Shah Alam dan Ceruk Tok Mamat?
3. Adakah pihak tuan akan terus membiarkan orang Melayu yang musuh dalam selimut... yang munafiq ini, terus memperlekehkan institusi perubatan di Malaysia, sekaligus menjadikan fakta bahawa setiap tahun "The Registrar of Medical Practitioners" yang meluluskan permohonan lesen "Perakuan Amalan Tahunan" untuk doktor-doktor bertauliah di Malaysia ini jadi tak bermakna satu sen pun? Ada lebih 20,000 doktor perubatan yang dapat lesen tu setiap tahun ya? Tak payah la para doktor semua ya, susah-susah bertungkus-lumus belajar macam nak mati kat universiti, dan bertungkus-lumus saban hari kerja bagai nak rak, kat hospital dan klinik, sampai tak ingat anak-bini kat rumah. Doktor tu semua memang bangang semuanya. Ada cara nak dapat MD dan MBBS yang lagi senang, pehal sebok nak masuk UM, UKM, USM, UPM, IMU dan pegi oversea tu semua? Buang duit seehh!
4. Memperlekehkan warganegara Malaysia yang terpelajar yang ada PhD yang sebenar dalam bidang masing-masing dan diiktiraf oleh kerajaan seramai lebih daripada 14,000 orang sekarang, di mana mereka bertungkus-lumus melakukan ijazah lanjutan dengan pengorbanan yang besar dan belanja yang tinggi... dan jangan pula lupa pada yang gagal dalam peperiksaan untuk dapat PhD yang ada beribu lagi di luar sana. Apa kesah? Dia orang tu semua pun sama bangang dan bahalol sampai exam PhD pun takleh lepas. Amir Hamzah, Ibrahim Ahmad dan Norhisham Wahab tak perlu buat itu semua - dia orang kan genius maaah? Zaasss! Ane Ceylon dey... PhD satu! Ada? Yenadey!
5. Dah la... lantak tuan la nak buat apa.

Sekian, terima kasih.
Aidid Mu'addib.

>>>>>>>>>>    <<<<<<<<<



An Open Letter to The Government:
(Version No. 2 - sent to all English newspapers - see which one will catch, if ever).

Dear Sir,

I am here to inform you that there are certain people in this great country of ours, who are taking the consumers for a ride, for quite a number of years now. From the research that I had done, I had found that there are a number of suspicious (as so far.. "alleged fraud") cases concerning the the title of "Dr.", "Professor" and even "Emeritus Professor" being bandied around as a mode of self-promotion, where in turn, it is used as a tool in their respective business-schemes. Sometimes the technology in the products being promoted themselves are clearly non-existent and as bogus as the degree that these individuals paraded.

The business of drinking water that sells RM8 a bottle, whereas a bottle of 1.5L of mineral/drinking water cost one-tenth of that. How did the relevant government agencies let this scam go unchecked for these last few years? The technology that is promoted along with this scam is said to come from Albert Einstein and Max Planck, really big names in Physics (Quantum Mechanics specifically), but there is absolutely no such science existed except the mind of the owner of the company. And he gets away with it, building his empire of MLM products, along with the fact that he has a line of bogus academic credentials too, including the titles above, plus the knighthood that carry the title "Sir". Really mind-boggling.

The title of "Emeritus Professor Dr. Sir" is blatantly a fraud, and there are a few of those individuals that carry almost the same title such as "Professor Dr"... which evidently comes from an institution of higher learning from Sri Lanka that doesn't exist, except on a website. No buildings, no teaching staffs, not known to Sri Lankan Ministry of Education. A complete well-known fraud for years, and apparently well-documented all over the world. In Malaysia, there exist a young motivational speaker with the title of Prof. Dr. with a side-business of alternative medicine that doesn't make sense. Another case of Emeritus Prof. Dr. has yet another MLM company that has his own line of suspicious products. And there are also those Doctors of a-dime-a-dozen variety around the country getting their MD from the same source. Please check the entities/companies of ECPI, Colour Vibration Therapy and Millionaire Mind Power.

I think these whole series of scams are really making a mockery of our own institutions of higher learning here in Malaysia. For all those 20,000 plus doctors registered with Malaysian Medical Council and for all those 14,000 plus PhD holders, they must be turning crimson from anger and loathing, learning the existent of such lunacy. And what about the feelings of those people who failed in those tedious exams after exams in their respective courses, and those who did not complete their theses?

There are 2 clear issues here concerning our consumers. One, the MLM products that has no basis in science and produced by suspect fraudsters that claim they have credentials sky-high, and they are actually making a killing in selling useless products to unsuspecting Malaysian consumers for years now. Two, what action should be taken by Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) and Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Penggunaan (PKDNKK) about the issue of those "Mickey Mouse MD and PhD" and about the MLM products that is sold like nobody's business as we speak? How long will these go on?

Aidid Mu'addib.


p/s: Concerning the issue of this fraud, please refer in full at Fraud from Ceylon.




>>>>>>>>>>    <<<<<<<<<<


OK baby... here we go!




Apa ceritanya bang? Sampai Rosyam Noor pun jadi duta produk... produk kasi aura bahalol menyerlah keluar daripada sapa-sapa yang lurus-bendol yang mandi dalam bath-tub atau tempayan kat Malaysia ni. Ah mamat artis ni kesah apa? Semua benda dia nak jadi duta. "Skim piramid berproduk" Power Impian pun jadi duta jugak kan? Bzns artis cikai tengah slow ka dey?




Di atas adalah contoh-contoh pengamal perubatan yang bukan perubatan sebenar, yang sedang berkeliaran di negara Malaysia, dan kalau korang google pasal isu ni (+ECPI) aku rasa ada lagi doktor-doktor perasan ni korang akan jumpa. Tanpa rasa segan-silu mala'un tu semua cari makan menipu orang Melayu saban hari... siap bismillah, alhamdulillah dan macam-macam ayat bahasa arab keluar daripada mulut anak angkat dajjal ni semua. Sedangkan masing-masing sebenarnya tengah tunggu barua antichrist yang akan muncul tidak lama lagi... kata mereka la dalam kenyataan Akhbar Membiol baru-baru ni. Entoh le yeop! Man pun tak tau nak kate ape... ater.


>>>>>>>>>>    <<<<<<<<<<

Hey... got one more here! http://www.drazizan.com/. But, this one is not made-in-Sri-Lanka. This came all the way from Florida, ooh mama! Cuma, kalau mamat ni pegi Florida... memang agaknya kena campak dalam laut Atlantik tu aje kut. Kasi tanned dulu, lepas tu campak dalam laut. Especially kalau mala'un ni terserempak dengan team CSI Miami, macam Lt. Horatio Caine yang tak abis-abis bukak dan pakai Ray-Ban dia tu (tapi, kalau ada jumpa Calleigh Dusquene kirim salam beb). Mangkok-hayon tak sedar diri punya mamat. Gila baboon, kalah baboon!






Kat mana kelentongnya? Aku dengar banyak, tapi cukup aku cakap 2 daripadanya sudah. Satu, PhD daripada Gordon University yang kasi mamatnya title Dr. tu doesn't exist. There's no such thing - korang boleh check masing-masing. Nak email University tu pun boleh bang, kat sini: http://gordonuniversity.info/. Ada ke buat PhD dalam Metafizik? Metafizik! Gila punya mangkok hayon punya orang. Yang kedua, dia claim: "Beliau juga pernah menjawat jawatan tertinggi sebagai anak Melayu pertama di dunia yang menjadi Ketua Organisasi kepada syarikat UK The Cobra Group PLC yang beribu-pejabat di London dan mempunyai syarikat di lebih 25 buah negara seluruh dunia. Dr Azizan telah banyak memenangi anugerah Cobra peringkat antarabangsa termasuklah Platinum International Award. Beliau juga adalah pakar perunding dan jurulatih potensi diri ini yang dikenali sebagai “Dr.Tarikh Lahir” ini banyak berkongsi tentang mekanisma mengenali potensi diri, kekuatan serta kelemahan seseorang melalui kajian tarikh lahir serta berkongsi tentang bagaimana mengaktifkan getaran tarikan kekayaan dan kejayaan di dalam kehidupan." Ketua Organisasi The Cobra Group PLC tu... bloody crap, again! Please check about this group here: http://cobragroup-plc.co.uk/
 
Apa nak jadi korang neh?

>>>>>>>>>>>>    <<<<<<<<<<<<


Ada lagi meh!





146 comments:

Amirul said...

1st!

usof8778 said...

hahahahahaha..... doktor cendawan kukur

sero said...

heh 3rd aje... En Aidid, sile buat list of this so called "Mickey Mouse MD" ni

Syafiq | Syahan said...

whoaa.. pelik gak dgn si Azizan nih.. advert kat newspaper nak pumpang2.. saya baca pun naik pelik.. rupanya dah ramai dah sudah tertipu. http://www.terjah.com/news.php?readmore=490

muhammad khairul said...

4th kah aku??aiseyyyy..hahaha.post dulu.pasni baru bace.japgi aku post lagi.haha

Sylarius said...

Blog ni makin lama dah jadi macam Wikileaks jer gayenyer. kehkehkeh! =)

SLum said...

aku tau aidid mesti xley duk relax punya..pasal pro mikey and the geng..go bro..aku yang susah2 belajar 4-5 tahun tak abis2 ngaji phd nih pun dengki seh..dpt title dr/prof camtu jer..

Aidid Mu'addib said...

tu dah tukar/tambah nama tu bro...

MATAHARI said...

i want more!!

muhammad khairul said...

whtthe??kaedah mengenali diri melalui tarikh lahir?bukan ke bunyi mcm menilik tu??and terang2 dh disebut menilik itu haram (sorry aku tak mantap bidang agama lagi.xsure sama ada hadis atau firman Allah s.w.t)

Webmaster said...

Waduh2,sudah jadi Aididleaks :-P

tajri_tajudin said...

tak sabar nk tggu kupasan ttg dr azizan tu..
good job bro aidid..good job

PIDUT ASiS said...

macam haram dorang ni..orang belajar penat-penat,dorang hulur duit je...aku pernah tengok satu rancangan kat tv1 kutuk org beli phd ni...salah sorang panel panggil orang2 macam ni manusia bangsat dan banjingan...

Kropocot said...

harap pihak bkenaan bukak mate sikit isu2 ni..

TajTaj said...

yeahh...we want more!!...

sensible said...

Tahun 2000 dulu masa aku belajar kat USM dah ada ura-ura nak buat buat fakulti/pusat pengajian perakaunan berasingan dari pengurusan tetapi salah satu halangan ialah jawatan Dekan mestilah professor bukan professor Madya atau Doktor (PhD). Kalau nak PhD kena by tutor kalau tutor pencen sebelum Viva menangisla jawabnya

east8071 said...

welcome home bro...tak sia2 aku bukak entri ni tiap2 hari..

cek chun said...

luv d new name bro. leaks sampai meleleh wehhh. harap2 org atasan yg baca dan ambik action

hida.hadi said...

ambush lagi- yeahhhhh!! :D

Mknace said...

:) :) :)
terbaeekkk!!!!

aku the great said...

syabas bro aidid! dulu masa mula2 tgk iklan dr azizan, tu sy dh suspen dah. tgk gmbr dia tunjuk jari kat kepala tu mcm nak psiko/pukau org je. mmg dah agak..mesti ada yg x kena dgn dia tu. yg pelik tu ramai plak yg terpedaya. ok bongkar lg aidid..hidup aididleaks!hehehe.

* u r my hero - lois lane

Ummu Amisya said...

yeahh..u r back, my anti MLM hero.
i guess i prefer ..aidid mu'addib
but...aididleaks (amik smangat wikileaks huhh)
not bad at all..nice entry bro as usual.

Zam DiEnd said...

nice info, mohon share

Pak Kebun said...

bagus2..ramai yang mcm nak mampus buat Phd, Md dan MMMS...malaon2 ni senang2 je guna tittle tu

kerjakosong.net said...

banyak la hai Dr...aku dengar aritu shahidan kassim pun dah ada title dr..hahaha....punah ranah malaysia ni

azwan said...

Salam semua,

1) Contoh kes Dr Fazley. Dr Fazley menguruskan FAZLEY kolej. sebagai pengarah dan CEO, PHD tidaklah penting. Bukan satu kewajipan ada title Dr untuk uruskan kolej swasta. Niat dia baik, tapi cara tak betul. Fazley deal dgn org akademik, itu yg silapnya. Lebih2 lagi peringkat international. Sekarang dia patut tahu betapa sensitifnya org akademik dalam hal ni. samada org nak pedajal dia atau tidak, itu cerita lain. Yg pasti, dia tak cukup berhati2. European Business School mmg tidak diiktiraf. Pihak University of Wales lihat perkara ini sebagai tidak transparent, seolah-olah mereka diperbodohkan oleh Fazley. Fazley tidak berniat pun, tapi dlm bisness kalau awak tidak tahu/sensitif, awk dikira gagal. Ini dunia akademik, maka awk silap langkah.

2) Dr Irfan Khairi. Dia seorang yg bijak. Penerangan dia tentang title "Dr" nya telah dibuat panjang lebar dalam blognya. Kesimpulannya di akui tidak mahu menggunakan title Dr nya, takut timbul pelbagai salah faham.

3) Penguatkuasaan. Saya berpendapat pihak kerajaan tidak mempunyai undang2 khusus utk menguatkuasakan perkara ini. Seperti yg anda semua lihat, ia isu yg bertindan2 dan agak rumit. Definasi untuk setiap perkara dari segi penggunaan title mestilah jelas dahulu, barulah tindakan yg sesuai boleh diambil. Berkenaan produk, kalau dah sah2 kelentong, sepatutnya memang boleh disiasat. tapi dari segi penggunaan title Dr, hal ini perlu diperhalusi lagi.

TQ

azwan said...

Salam..

1) Sumber title Dr. Sumbernya tidak semestinya dari PHD, ada yg ambil Doctorate in Business Industries (DBI). Lain2 melambak contoh EdD, DEng, EngD, DBA, DD, JCD, SSD, JUD, DSc, DLitt, DA, DMH, MD (Doctor yang di hospital tu), DMA, DMus, DCL, ThD, DrPH, DPT, DPhil, PsyD, DSW, LLD, LHD, JSD, SJD, Ju STD, DMin. Mereka ni layak guna title Dr.

2) Penggunaan title Dr. Di dalam dunia perniagaan, tidak menjadi isu samada guna title dari university yg diiktiraf atau tidak. Jika diiktiraf, ia menjadi plus point. Jika tidak, no problem. Jika guna dari bogus university, mereka jugak yg malu nanti.

Dr dalam dunia akademik sesuatu yg mulia. mereka bersusah payah, berkorban keluarga dan masa. bergantung pd bidang, at least biasanya 3 tahun. Itu sebab mereka ni sensitif tgk mamat2 kat atas tu. ikut suka nko jek guna title. Mereka ni tidak kemaruk cari duit, huru hara nak glamor. mereka fokus, suka pada research. brain dominance mereka mmg camtu.

3) Bogus University. mereka ni menjual PHD. Kadang2 facility pun takde, ade rumah kedai 2 tingkat je. ade plak yg ade website sahaja, buat cara pendidikan jarak jauh (pjj). dahsyat dan tidak beretika. ada yg buat kursus2 gitu2 je. even businessperson yg berjaya, dan org2 kenamaan pun ada yg terlibat. Mereka ini guna taktik mcm2, sampaikan dapat sijil pengiktirafan dari university yg berwibawa. konon2 partnership gitu. ramai yg tertipu.

TQ

Darth Trust said...

"Pakar" motivasi ni, kalau jenis gemuk, tak payah lah nak motivate orang. Motivate diri sendiri dulu bagi kuruskan badan. Kalau jenis merokok, lagi lah. Kalau jenis melaram, pakai wangi gila khinzir sampai menyesakkan hidung orang, menyakitkan orang, baik motivasi diri sendiri dulu.

Kesimpulannya, cuba ikut nasihat sendiri dulu.

azwan said...

Darth Trust...

Aku sokong ko punye statement 100%. Konon tarikh lahir. Aku rase tarikh lahir dia menunjukkan rahsia kenapa dia gemuk. Motivasi makan.

osip said...

tapi aku pelik

antara website ni: oiucm.org dengan oiucmed.com

dua2 sama..tapi interface, yang oiucm.org ni macam tak reti buat website je

yang oiucmed.com ni macam establish sket. tapi banyak pasal kursus dan copyright ada dalam oiucm.org ni, dalam oiucmed.com banyak gebang pasal benda2 len..

ke sama je 2-2 ni

aku the great said...

ni la mslhnya kalau title doktor tu bukan milik mutlak doktor perubatan...so ramai yg keliru, lbh2 lg bg org2 yg xde pengetahuan yg luas..

phreak-id said...

even kalau itu melayakkan dia pegang title Dr pun, aku rasa yang paling penting sebenarnya ialah cara dia gunakan pengaruh dia tu untuk melakukan produk dia. Tak boleh nak salahkan pakcik-pakcik makcik-makcik kt kampung tu yang sememang tak terdedah dengan semua ni. Bagi diaorang, kalau dah doktor tu, memang bagus + pandai le orangnya. apatah lagi kalau professor emeritus. pergh. boleh ternganga makcik pakcik kt kampung tu kalau "profesor" ni bercerita pasal metafizik. Biar la dia kelentong pun, pakcik makcik tu ye kan je.

Better kita educate orang kita. Aididmuaddib punya blog ni sebagai contohnya. Cuma, pakcik makcik tu tak baca internet, so, biar anak cucu dia la yang baca dan bgtau mak bapak datuk nenek mereka.

Terbaru >> 1) Bila Aku Keseorangan [Horror] 2) Bila Sejuk dan? 3) My name is phreak-id

Laila said...

An epic load of awesomeness. Aidid totally pwned those mother-effers!

Am i wrong to be equally disgusted with the clients of these Dokter douchebags?

And my..unleash your potentials using DOB? Seriously? Cos i really need to unleash a whole crapload of mine. I need ActiFast now.

Great one A.


p.s siye lah pulok ambo ko pok2 ni.

mhafizhamk said...

haha nama gordonuniversity mcm planet gordon la. btw napa website university tu pkai .info

aku rsa suma U kat us sna pkai tld .edu

contact us kat gordon site tu pun pkai email gmail.

renung2kan lah..

mhafizhamk said...

Ni whois utk gordonuniversity tu:

Admin Name:Mariam Shehab
Admin Organization:
Admin Street1:Karakas
Admin Street2:
Admin Street3:
Admin City:Beirut
Admin State/Province:Beirut
Admin Postal Code:961
Admin Country:LB
Admin Phone:+7.0682189
Admin Phone Ext.:

Nape admin dia org lebanon ar.. hehe. tp U tu konon kat Florida.

RHEA said...

Azizazn? hmm.. dia ni hidup senang e? Jutawan ke? Senarai ke berapa ni e?

aku the great said...

RHEA..bukan setakat azizan je..tu khairulr, ac mang dan yg sewaktu dgnnya tu ada tersenarai ke dlm senarai jutawan kat malaysia ni??? nape mjlh forbes malaysia x paparkan wajah2 jutawan MLM ni..hehe

Airis said...

Emeritus Prof. Dr. Sir Amir Hamzah--> walaupun xtau Emeritus tu amende tp bila nmpk je perkataan Sir tu tros nmpk kekeletongan di situ. ape jadah org melayu pkai sir dkt name? klu nama panggilan tu laenlah, sbb klu cikgu or lecturer lelaki mmg kte pgl sir. pgl tuan janggal sgt, mcm tgh bckp ngn polis je...

RJ said...

Bro
Maklumat dah best
pendedahan dah terbarai
cuma satu je
pakai pop out comment
susah la nak loading(hehehhe larik tajuk)

Hampehs said...

@azwan

Quote from urs:-

"1) Sumber title Dr. Sumbernya tidak semestinya dari PHD, ada yg ambil Doctorate in Business Industries (DBI). Lain2 melambak contoh EdD, DEng, EngD, DBA, DD, JCD, SSD, JUD, DSc, DLitt, DA, DMH, MD (Doctor yang di hospital tu), DMA, DMus, DCL, ThD, DrPH, DPT, DPhil, PsyD, DSW, LLD, LHD, JSD, SJD, Ju STD, DMin. Mereka ni layak guna title Dr."

-PhD, DPhil, EngD, DEng.....semua sama je. u have to do research & go for dissertation (either thesis or publishing in few journals). cuma berbeza disebabkan oleh terms yang digunakan at certain countries: most general terms is PhD. ada sesetengah title macam DEng perlu candidate utk working with industrial. so it is better than PhD. but all comes from the same concepts - research & publish.

"2) Penggunaan title Dr. Di dalam dunia perniagaan, tidak menjadi isu samada guna title dari university yg diiktiraf atau tidak. Jika diiktiraf, ia menjadi plus point. Jika tidak, no problem. Jika guna dari bogus university, mereka jugak yg malu nanti."

-kalau penggunaan title PhD BOGUS tak menjadi isu, maka akan berlambak la rakyat Malaysia yg ada PhD. then the quality of PhD is just like SPM.
yillekk!! sbb tu sapa2 yg tipu title PhD (from BOGUS University @ sendiri letak) should be punished sbb dah masuk dalam bab menipu. benda ni bukan kecik2 isu. kalau dah DR bogus kita boleh cakap "NO PROBLEM", tak lama lagi ramai la ARKITEK BOGUS, AKAUNTAN BOGUS etc. sbb apa??...sbb sikap TAK KISAH & NO PROBLEM ni.

suhaila said...

adeh. rahsia tarikh lahir? mana proof.....
dude...... ajaran sesat ek?

yg 1st tu, world spiritual foundation? r u serius?
geez.... ~.~

boyarque said...

Ramai sungguh yg nak jadi kuda tunggangan Yahudi utk jahanamkan umat Islam dan Bangsa Melayu sekarang ni...

And what does our Govt. do? Stick their collective heads where the sun don't shine...hell yeah! Sadly, in Malaysian administration, there are too many Hang Tuahs instead of Hang Jebats....

azwan said...

Salam Hampehs,

Ur nickname does not potray the way your thinking process. Good critical thinking bro.

1) Aku tak nafikan isu ni mmg problem. First, please note that aku bahagikan the source of title Dr/PHD ni kepada 3, iaitu: university diiktiraf, university tidak diiktiraf dan bogus university. Yg aku maksudkan tak menjadi isu ni ialah dari yang tidak diiktiraf dan of course dari yg diiktiraf. Ko boleh dapat PHD dari University of AC MANG, yg university ni located dan diiktiraf oleh US gov, tapi kita still kena check kat JPA dan KPT whether this is diiktiraf oleh Malaysia atau tidak. Kalau BOGUS, yg macam AM cakap kat atas tu. BOGUS mmg tak boleh diterima oleh akal atau law langsung, dalam apa keadaan sekalipun, termasuklah bisnes.

2) Kalau a business person want to use PHD from diiktiraf atau tidak diiktiraf, it us not an issue. Tapi academician must use dari yg diiktiraf sahaja. Kalau dari Bogus, itu kita kena cantas, baik dari segi business ke, moreover in academic world.

3) Yeah, tapi tak semua source tu same bro. Ade yg satu group, ade yg tak. tak semua kita boleh kate tu PhD. Aku boleh hurai satu2, leceh bro. This PhD varies from country to another, influenced by multi-factor.

TQ

http://aniesandyou.blogspot.com said...

sy setuju dgn azwan..

w'pn sy masih dlm dlm pengajian MA dan menyimpan hasrat utk phD (insyallah) sy fhm dan mengerti betapa peritnya melalui keadaan tersebut. tp bila mana ada insan2 yg sanggup 'melangkaui' semua itu dn hanya petik jari dan hulur duit.. sy rasa pihak berwajib MESTI BERTINDAK krn ini lbh dr satu isu sentitif.

well done aididleaks!

cik wawi said...

Tak menahan kalau bagi alasan amek doctoral study secara part-time dan saya SUKSES.
Orang amek degree / diploma part time pon terkial2 nak habiskan study.
Nak goreng pun agak2la.

5c1d said...

aku blaja 6 tahun baru dpt degree..belum amek master ngan phd lagik..derang sng2 ajer beli ek....teruskan bro.....selongkar selagi boleh

hyelbaine said...

I don't get it. Why are people so obsessed with titles? It's common knowledge certain states "sell" datukships and Sir is not conferred to non Brits.

And yet so many fall for it. What's in a title? I'd rather be a billionaire that doesn't get recognized (ie: Tun Daim) than these fark-tards ;)

azwan said...

hyelbaine..
It is a plus point if you get this title. Same goes to respect, you must earn them, not buy.

These people are desprate for result. They need a wow factor, especially in this competitive world, furthermore in Malaysia. I am not supporting them, but this is the reality.

Our people think that connection is more valuable than merit. In our country, even if you have a super duper good product/service, does not guarentee success. I think, we need both but must do it properly.

TQ

azwan said...

Salam,

Sedikit nak tambah berkenaan Prof Emeritus. Di Malaysia Prof Emeritus is long service professor and has SIGNIFICANT countribution to the country, especially university.

Prof Emeritus kat IPTA2 tu biasanya dah serve as full Profesor (bukan prof madya atau associate prof) for more than 15 years. Biasanya dah pencen kerepot baru dapat sbb university still need their service/expertise.

TQ

Tinker-Tanker said...

Slam...

In Terjah.com, there's one respondent told about how Gordon University does not have accreditation recognized by the United States Department of Education and has not been approved by the Office of Degree Authorization. (Pls check @ http://www.osac.state.or.us/oda/unaccredited.aspx).

Meaning like in Oregon,USA the degree holder of Gordon University cannot even use their degree to get a job!!!...(macam degree sampah yang tidak akan dipandang oleh sesapa!!!)..

Ayoooo....THE BIGGEST LIAR EVA!!!.. i respect jugak fazley asmara ini yang mengaku kesilapan sbb ropenyer ade lagi manusia yang lagi terokk dari dia.

I learnt about counselling a bit before cos it was my minor in U. One of my respected lecturers have said that banyak 'motivational speakers' berlagak kononnya they can counsel people. Tapi, mereka ni tak paham langsung etika counselling or even human development and psychology'. sbb tu bile org pegi jumpe manusia yang mengaku kononnya 'counsellor'..tapi tgk2 lepas sesi lebih bermasalah..terus org cop counselling is useless!!!

like dr. fadzilah kamsah or Dr. Azizan pengelentong ni pun, die hanya boleh di consider penceramah bebas (sume org pun boleh jadi penceramah bebas kay..) NOT a counsellor sbb nak jadi counsellor sepatutnya ade license yang tersendiri and a certified degree in counselling. (sorry to those yg admire dr. fadzillah bukan kutuk just nak bagitau fact). JAdi kalau ade problem kalau boleh pi jumpa mereka2 yang arif dalam bidang yang kamu ade masalah tu.

Sbb in counselling we have many cabang2 jugak (kalau salah tolong betulkan). like marriage counselling, career counselling, adolescent counselling..et cetera. Macam aku sendiri walaupun dah pernah buat a couple of sessions (with my lecturer monitoring)with several client mase study dulu,..masih aku ni tak boleh dianggap a counsellor!! sbb aku hanya amik counselling subject ni as a minor (tapi almost 2 taun gak nak abiskan my minor tuhh)

setelah belajar counselling ni baru aku tau ape tanggungjawab and etika seorang counsellor. BUKAN SENANG OIIII!!!..kat malaysia ni kesedaran ttg counselling even counsellor kat skolah2 yang bersepah tu pown ramai lagi yang tak paham maksud counselling yg sebenarnya ataupun yg mempraktikkan amalan counselling yang sebenarnya!!!

Yang motivational speakers ni tetiba datang (macam dr. mickey mouse ni) konon boleh solve problems with tgk tarikh lahir kejadah. konon boleh solve financial problem!! boleh blah..kalau nak tau pasal financial management kang dah ade AKPK!! kat sana sume org bertauliah dalam pengurusan kewangan dan kaunselling berkaitan kewangan.

So, my dear friends out there. jgn mudah tertipu. Dalam etika kaunselling kita tidak boleh over-exposed ttg diri kita instead we focus on our client more.tapi tgk laa pakar2 penceramah ni asyik duk bangga diri, criter boleh beli kereta BMW la..jawatan hape laa..no class at all!!!!!!! peh tu boleh pulak panggil ramai2 bagi ceramah. mane nak efektif.

Even kat sekolah rendah/ menengah / university (sesetengah nye la)..pun ade had limit bilangan student untuk satu kelas....ni sampai beratus2 satu sesi... APE CERITANYA NI!???

SO, MY BELOVED MALAYS PLSSS>>THINKKK!!!!! (use ur brain first!!)

izwan said...

Surah Al-Jum'ah hnya ada 11 ayat...dan surah ini adalah surah yg ke 62..mana mai 60????

En Razman said...

semakin ramai yg jadi gile...gile nak PHD,Degree,dll tapi malas blajo,gile nak kaya cepat tapi tolak semua hukum...bila la melayu nak sedar ni..asyik me-layu je

Eliza said...

Salam...

Hi Aidid. Welcome back. I'm so happy to see u freshen the air again..ye lah me too don't know what it means by the Emeritus Proffessor. I only knew two respected man honoured were Dato Shahnon Ahmad and Khoo Kay Khim. And they were as what one commentator described as tua kerepot baru dapat title (so kijam haa..dat word but its the truth). The titles shud go thru merit and potential.

Gov of the day must act seriously to stop all this nonsense b4 its becoming a virus in our society. Bila hal penting spt pendidikan diambil mudah ikut jln short cut dan duit jadi taruhan kesannya sgt buruk. Bakal merosakkan masa depan negara, bangsa dan agama.

These peoples,they won’t care about halal, haram or baraqah. "An education obtained with money is worse than no education at all“~ Socrates.

Aididleaks?? so creative of u…keep it up!

Mr. said...

hehe..aku suka betul entry nih. congratz aidid. ko mmg kool. posting aku kat SNTMLM diambil berat oleh ko. tq

Si Aer said...

Aku nak quit ijazah aku skarang la.. baik amik PhD trus.. baru la aku jadi Prof muda kat sini...

lol

ida zulqarnain said...

aidid, jangan pernah fed up tulis pasal MLM ni tau walaupun sy tau ader gaya2 mcm aidid dh agak penat nk terangkan kt badut2 tu semua yang MLM ni menipu..

betapa susahnye nk educate org2 mcm ni.org suruh blaja ilmu agama lebih skit.. malas..pantang la nmpk duit berkepuk2..buta mata hati.

Laila said...

Gempak woo ada title depan belakang, bukan ajer makcik pakcik leh teruja, awek2 pon merembes. Gemokz tu belakang kira.

suarahatiaku said...

bagus.gov sepatutnya dah patut buka mata luas2 coz ini bukan surat layang ke apa ke..ni adalah fakta yang dibongkar oleh aididleaks.teruskan membongkar muslihat jahat dorang ni.jangan aniaya pengguna~~

Aidid Mu'addib said...

Saya owner blog ni, Muhd Aidid B. Muhd Addib mengaku buat blog ni & asyik tabur kencing dalam periuk nasik orang & buat fitnah...semata mata untuk google adsense nya pasal saya sanggup aniaya orang lain..

Ini detail saya:
Muhd Aidid B. Muhd Addib,
I/C 730721-02-4571.
23 Kampong Lanchok Air Mat,
Pokok Sena 06400 Kedah Darul Aman
(jom dtg beraya kat umah saya reramai...hehehe)

Cik Agogo said...

ahahahh...

aku baca gordon university tu aku langsung teringat pasal rasaksa gorgon.

hahahhh...

MechaHerc said...

Kemudian setelah selesai sembahyang, maka bertebaranlah kamu di muka bumi (untuk menjalankan urusan masing-masing) dan carilah apa yang kamu hajati dari limpah kurnia Allah, serta ingatlah akan Allah banyak-banyak (dalam segala keadaan), supaya kamu berjaya (di dunia dan di akhirat). (Al-Jumu'a: 10)

ni terjemahan ayat al quran yg aku dpt bro.. mmg lain dr yg tertera pd Si Ibrahim Ahmad

@mal12 said...

erk..ade bogus bro aidid leaks alamat umah n ic bro aidid ka?..ape kes?..

Aidid Mu'addib said...

Hahaha! Mala'un MLM yg dah berasap bontot... lurus bendol pulak tu.
Ada sapa sini percaya aku org Kedah? Atau aku saja2 letak IC no. aku sebarangan?
Tapi... mmg la lurus bendol dan low IQ... kalau tak, takde la buat MLM.

Zulhilmi Yang Pemalu said...

kalau senang sangat nak dapat, aku pun nak bagi kat kau anugerah ni - Prof Emiritus Datuk Seri Dr. Ir. Sir Haji Hajah Aidid :)

Aidid Mu'addib said...

kehkehkeh!

zaty hanyut said...

oh em gee, mmamat ni penah kua kt wanita tengah hari ini (eh btol ke) kt tv3, berceloteh bukan main pasal dia nye biznez , poodacit, penipu rupanya, sama la TV3 pun penipu gk, mesti mamat tu byr tv3 spy dia leh up kan biznez tipu dia tu, poodaciitt!

pingu said...

kelakarrrr gila aidid muaddib faker nih.. ada ke orang bahlol sangat macam nih? aduh. bangang la woi. kalo ko tak puas hati sangat dengan pendedahan bro aidid muaddib, pe kata ko p report polis ke, macam AC buat kan,. kita tengok sapa yang malu. kihkihkih.. pegi main jauh2 la woi. pegi mampos dengan MLM ko tuh.

zon hijua said...

meh sini tengok Professor yang betul2 professor dengan segala macam pangkat ada..prof. Dato Dr Ir Zaini Ujang...nie baru betul!!!!Syabas Prof

http://en.wikipedia.org/wiki/Zaini_Ujang

Informasi dan Hiburan said...

syabas bro aidid...or in other word..is AIDIDLEAKS....very good job..bongkar kan segala penipuan yang dah melampau2 nih..kalau tak dibongkar...makin ramai melayu yang terus layu disapu oleh puak2 pelampau nih..teruskan usaha anda...ramai yang menyokong pendedahan anda ini...

Laila said...
This comment has been removed by the author.
Laila said...

So...(apparently) our "motivational" specialist, no diggity faux-doc Azizan's own pers. life is a train wreck. Dayymn. And a womaniser too(?). Heh. Hope he doesn't swing both ways.

p.s Baik aku guna 400-500 hengget seminar fee untuk spa. Pure bliss.

Rina Hassan said...

aku tgk muke Dr tu pun tak lalu ....Adik aku bertungkus lumus kat egypt (6thn!!!) nak complete kan course MD die...lebih aku kasik tau mak aku bayaq je USD 850 kat adik aku tak yah susah payah tunggu 6thn...*&^*(&%*^%^%

azwan said...

Salam,

Rina Hassan, indeed there is something not right if you look at their general/physical appearance. Not mean to judge a book by its cover, but you always have some kind of feelings...what we called instinct. Instinct must be guided with knowledge and experience, which will lead to wisdom.

TQ

Laila said...

And yet these are the people who have been speaking (or kelentonging) and ka-ching!-ing their way out of their train-wreck looks/appearance and managed to market/establish themselves as “legit” motivational speakers, bogus doctorate notwithstanding.

Tengoklah gambar seminar Dr. Jijan tu , punyalah seronoknya muka audience & chicks (well including makcik2 & akak2) yg attend tu, as if macam rockstar pulak yg bagi ceramah. Mujur takder headbanging. Sungguhlah mind-boggling nyer.

So i’m guessing: it’s the Charisma (you can’t buy it! Macam blog owner ni nyer entries jugak- ooze tons of charisma walaupon mulut puaka , heh sori bro, figuratively speaking beb! You are still da bomb.) that draws people to them /made them irresistable & their ability to get people fired up! W/pon materials yang diorang deliver tu takderlah groundbreaking atau macam baru discover China.

They obviously know what the avg audience wants. And there’s also the noise/hoopla tt they engineered to make them more well- known /marketable, sampai talkshows & presumably corporate orgs pon commission them.

p.s Aku pon sebenarnya tak baper lalu nak tengok especially doc Jijan tu. And the eyes, there’s some kind of …..malevolence.

p.s2 Takder ker motivational speakers yg hawt2 (well..Dr Fazley is too pwetty, kureng macho). Shallow I am not.

azwan said...

Salam,

What can i say? These craps knows what an average joe needs. they suit their demand, feed their hunger well. their market analysis is superb, up to level of profile assessment. Conclusion, they did their job well. They take the advantage of all these non-critical thinking people.

To find a speaker like Antony Robbins, Zig Ziglar is no easy way. To be as good as them, you need to directly learn from them. Propose them to be your mentor. Not propose Gordon University sehh, then you will get raksakse gordon from planet zargus.

I believe all these clowns won't last long. 20 years from now, they will be dealing with a totally different background/skillsets of Malaysian. Bogus degree can go to hell.

TQ

Melati said...

yang aura seri tu kan tah apa-apa, rugi jea i beli, 2 pulak tu, takde kesan pon =( sobs sobs sobs. eiiii

Laila said...

I wanna have a Date with Destiny, but i want someone to pay for it.

Car said...

crazy potato lah this exposure dat you revealed to kami. kami almost not believe tapi feel geram & tercheat by the kelentongers yg meng'use'kan title phd & dr palsu & plastik. jebon2 like them shud be telanjanged so pipel wont be kelentonged again! syabas beteh! kipidap!

Aidid Mu'addib said...

I have updated the entry above - another pretend-doctor from Mickey Mouse Clubhouse was found by a reader...

zorro said...

Buat Report Polis settle.

ibuayahdamia said...

salam singgah..tgh blogwalking terjumpa pulak entry ni...

aishh memang tak patut lak kalau PHD pun dapat sesuka hati cam ni...

apa2 pun minta share link kat blog saya yer..

http://ibuayahdamia.blogspot.com/2011/01/betul-ke-phd-dan-gelaran-dr-oleh.html

ColourfulSara.blogspot.com said...

salam..

rasanya anda perlu call terus pihak yang anda rasa semuanya 'MAINAN'..
ada yang mendapat "DR" yang betul.. ada jugak yang salah. itu saya tak nafikan..

kadang2 kita merasakan apa yang kita tulis sesuatu yang boleh diterima ..
kadang2 jugak kita merasakan pemikiran kita adalah yang benar,

tetapi.. harus diingat.. JANGAN KERANA sesuatu yang anda rasa itu ada FAKE atau PALSU.. anda terus membuat ulasan yang menafikan HAK yang benar sebelum anda mengkaji sesuatu dengan lebih mendalam.

dan juga menganggap ini perlu dihebahkan dengan cara ayat2 yang mengaibkan sesama MUSLIM..

saya bukanlah manusia yang SEMPURNA, sebenarnya isu ini dah lama. apa pun.. bertanyakan pada saluran dan menyiasat sendiri dengan menjadi SAKSI pada apa yang difikirkan adalah yang terbaik.

Semoga dipermudahkan segala urusan dunia akhirat kita semua, InsyaAllah. Aminn.. Barakallahhufiikum, Fiiamanillah, Allah Ya Kareem.

"Apa khabar 'iman' kita hari ini"

lupie said...

Great post!!

It hurts me to see 'em Mickey Mouse (should we even call them Mickey???? They are cold-blooded swindler!)! They take advantage of the makciks, pakciks, uncles, aunties and those dying of their hard-earned money!!!!

mazlan said...

Yada yada La Scala....

ada jugak troll yg houlier-than-tou nak backing dr mickey mouse pujaan hati dia..

Hei ColourfulSara.blogspot.com!!!
Professor Emeritus Dr. Sir Norhisham Wahab taikkucin pujaan hati ko tu dah mmg dr hampeh, ko tak baca ke profile dia tu baghal??..

Tapi yelah buat apa ko nak percaya aidid, mesti le ko percaya dr bangang tu, sebab ko sendiri pun dah buat bznss colour-vibration-seduit-tak-guna-therapy tu..

baru bukak biz ye cik ColourfulSara? bertambah la lagi sorang penipu umat.. masuk sini cuba nak tunjuk akhlak yg baik dgn tulisan berhemah kunun..

ko tanya?:
perlu dihebahkan dengan cara ayat2 yang mengaibkan sesama MUSLIM??
Kalau dah MUSLIM tu penipu lahabau, mengaut harta muslim lain... MEMANG PATUT DIAIBKAN..

boleh pulak tanya lagi tu.. "apa khabar iman kita hari ini".. tanya diri sendiri dulu la, rezeki yg ko cari dgn jalan yg ko pilih tu berkat ke?

SALAM...

Laila said...

Blatant facts pon leh kata "rasa"? & nak kena siasat/saksi lagi?

I dunno whether to cry or laugh. Kiter tak nak mencarut, tak baik kan? kan? kan?

Tai Tai said...

Salam,

Dear writer, you have written a lot of stuff and the truth behind it all only Allah knows. But, as a Muslim you should not be using harsh words as it demoralizes your reputation and reflects yourself as a negative person. Try delivering your thoughts and discoveries in a more factual and intellectual manner. I'm sure Allah will bless you for your effort in preventing other people from being cheated on.

Aidid Mu'addib said...

Hey... I've got a job to do, since no one else is doing anything about it.
And I do it my way... sorry, if you disagree.
The authority is not harsh enough and these psychos are still out there, even after complaints had been made...
So, this is my way - I demoralized freaky psychos, so that the Malay kids in general, will look-down upon these kind of crazy people... who has no sense of right and wrong anymore. This is for the sake of their search for worldly gains, in case you did not notice.
As for me and Allah, you wanna get into that too?

This is a way, it's demoralizing and it is plain crappy... I admit.
And if you don't like, hmmm... buzz-off, I guess.

ijoi said...

bogkarlah pulak tentang Dr Azizan. Irfan Khairi dan ramai lagi yg sebenarnya buat duit dari seminar lebih byk dari buat duit melalui cara yang diajar mereka. buat seminar duit masyukkk org yg dtg seminar buat mende yg dia suruh bukan semua yg berjaya,. Ini harus dihentikan diorang ni guna modal jutawan, kekayaan nak tarik minat manusia yg mmg ketagih nak jadi jutawan last last jadi sawan. Berilah dunia kepada ahlinya

Kagami said...

Geram betul aku ngn Dr Mickey Mouse ni...sampai berantakan keluarga aku pasal Millionaire Mind Power..Pertahankan sgt Dr Berahim (ceh ada phd lagi..siap kata org nk sabotaj dia...phd org muda pun ley dapat n shits...adoiyaii....

Aisya Yusof said...

tetibe nak komen jugak..surah al-jumu'ah tu ade 11 je..cmne leh smpai 60..huhu..merepek...btul lah diorg ni..sume..tah pape..

Izaham said...

Tq n Bravo Aidid!

Dah lama dok peratikan manusia2 mangkok hayun yg jenis pandai ckap dok kelentong orang melalui seminar ntahapahapantah..

macam cirit... kalu tengok kt akhbar or majalah, diorang ni macam nak cari duit senang dgn jual air liur..

ntah ape kebenda la kursus motibasi bla bla blaa....

yang saya tak bole tahan gelak adalah tuuuu Badut KUSDA CEO..
kursus memasa cekelat..kursus bungkus makanan..kursus kecantikan..

kejadahhhh nya bnda sampah tu suma??

hahahaha bahalol biol bladigol samdol laa manusia ni..

Teruskan Bro!!


WV : hornybal (erkk ???)

nurul said...

salam.i was informed by a reliable sources that 1 of the uncle frm the legendary so-called Dr.mickey mouse club will be conducting a forum and seminar both at uitm shah alam this upcoming monday.
it's so devastated to see that they are now openly targetting on young malay entrepreneurs wannabe.

zira rachel berry said...

ala senang jer nak dpt dr..hadoi penat aku blajar..haiya..not fair!!!!!

Suria said...

but i was wondering..prof muhaya..yg selalu talked about good thing..being a nice person..etc etc tu pernah attend his forum..and she said..its good???

azwan said...

Suria, Prof Muhaya was my super senior. She is indeed a very2 nice person. But financial literacy is a different issue. Acting as business person needs a different skill sets and thinking process. Its an alien world for people like her and most of the technical people.

Suria said...

i remembered the tv people asked for her opinion..she said its a very good forum..open her mind bla bla..how to manage her life efficiently etc etc..people like her..she must have vast of knowledge to give such remarks..we r talking about the knwledge..given by dr azizan..not his credibility or his bogus phd..how did proff muhaya gv such a very good comment after attending his seminar?

Rose said...

Checked Gordon University, memang xde senarai PhD in Metaphysical Science. But I emailed them, just in case. Now am waiting for the reply (it was three days ago).

Some con artist are very good at convincing people that they are expert in their chosen area. Of course they will read a lot and more importantly, bluff a lot. Many examples of fake doctors who cam practice medicine for years before they were caught. Here's one example:
http://www.brooklyneagle.com/categories/category.php?category_id=4&id=41992

Anyway, kalau setakat nak motivasi orang, rasanya kalau takde talent and daya tarikan, ilmu bergunung2 pun tak laku. For me, motivasi, training etc (my sis is a trainer herself, my dad pun sometimes give talks about critical thinking) lebih bergantung pada karisma and program training tu. Kalau pandai conduct, mmg best la jadinya. Personally I don't believe in all this training, motivasi hype. Buat perabih duit je (sorry sis!). Especially motivational, inspirational books, once u have read a few, sama je isinya (have read Covey, Chopra (a bit), DeBono). But then, it's just me....

azwan said...

Suria,
People easily get "excited" when you put them in a spotlight and pur them with acknowledgment/recognition.

"she must have vast of knowledge to give such remarks.."
I have told you she is definitely has the vast knowledge in Opthalmology, but most likely lacking in other areas. Being super duper world renowned consultant won't differentiate her from other common technical people. Her remarks only carry weight in medical field, otherwise she is in the same level like other lay person like us.

Suria, bear in mind how the left and right side of brain works. The untapped potential lies in either side of our brain.

Just to share with you a little bit:
Right side = Abtract thinking, creativity, innovative
Left side = technical, analysis, etc.

You think she falls under which side?

The right side, is where people like Azizan specialized in. Master in manipulating, creating hype in any occasion, good in NLP/influencing people, visionary, imaginative, etc.

It is almost always a successful business person is right side brain dominant.

So maybe Azizan had touched and stimulate Prof Muhaya's right side brain? Then she said.."OOOoooOOOO baru saya tahu ini rahsianya". It is something not new for her, but it is something that she has not recall and realize for a long time, embedded in her subconcious mind.

You know, most these sweet talkers like azizan are really good in tickling our subconcious mind. Yes, we need to untapped the potential in our subconcious mind, but in azizan's case he does it purposely to hype his business presentation. You are trapped in his ball game.

apitt said...

Bro.. aku tabik spring la dgn effort ko taip panjang2 dedahkan penipuan ni. Tapi aku pelik gak, bukti nye semua kat internet. boleh percaya ke? Sedangkan aku pun boleh buat website n mcm2 penipuan kat internet.. bukan org tau pun. hahahaha.. Tp aku percaya, ramai jer yg akan percaya bulat2 lepas baca kat internet.. walaupun tiada bukti sahih yg menyokong bukti tersebut. Teruskan keje 'murni' ni bro.. semoga tuhan jadikan ko lebih kaya, berjaya dan bahagia. aminnn..

Dilla said...

asal ade dr je aku tgk sume dari open international university of colombo... wut the hell.. baru baca blog ni.. dan2 ku gugel... so i found thi :

In support of
this, he has also enclosed a letter No. UGC/L/81 dt.9.2.1998
from the Chairman, UGC, Sri Lanka, stating that the Open
International University for Complimentary Medicines has
not been established or recognized as a Higher Educational
Institution/Institute, under the Universities Act. No. 16
of 1978 as amended. Therefore, any such Degree or other
academic distinction issued by this institution is not
valid in law in Sri Lanka.

wtf?? and dr azizan wadahel tu aku hampir nak keje ngan company die dulu.. ofis die atas mcd bukit bintang.. tp keje mcm direct selling so aku x minat la sbb penat aku blaja degree 4 tahun kat MMU takkan keje ketuk dari rumah ke rumah.. actually bukan direct selling tp lebih kepada mintak org derma kat bayar pakai bank or credit card.. hishhh x minat aku!

sebbaik skang da keje gomen! peace yow

Shikin Cantona said...

Bro, yg Dr bekam kt Ipoh tu kan tu guru beso skolah sy kt Batu Gajah Perak 1997. anak dia kwn sy lg. a bit shocked la tibe2 tgk ade gmbo dia kt blog ni. Dr Saparudin?? WTH!!! nampaknye x cukop keje jd guru beso tu yg amik PhD ntah mane2. aiyoooo!!!! buat malu je. pastu kan bole tak investigate skit yg ni http://www.zuhairnihomeopathy.com/main/index.php?option=com_content&task=view&id=10&Itemid=2 sbb dia claim being a Prof kt Camden University. another scammer. LOL!! baru nak pegi pusat homeopati dia tu

matsom said...

@shikin, takde apa yang perlu di investigate pon, kalu homeopathy memang sah takde credibility macam conventional med.

Macam dah disentuh dalam artikel (dan postings) kat atas ni jugak, pengusaha-pengusaha homeopathy secara generalnya akan menggunakan macam-macam cara nak menunjukkan yang industri mereka tu legitimate dan ada scientific & health value -tu pasal buat uni/research center/certificate yang ntahhapahape.

Kat link yang you bagi tu dah nampak jelas kelemahan "pakar-pakar" homeopathy neh:

* degree/certification dari universiti yang merapu -banding aje ngan mana-mana website universiti yang konvensional...

* experience/research yang dibuat oleh "pakar" ni yang jauh nak menepati ciri-ciri pakar perubatan konvensional

disclaimer: aku bukan nak kata homeopathty takde langsung value dalam dunia dan sesapa yang menyokong & praktik patut kena sula/buang negeri/bakar kedai etc. (macam Richard Dawkins) tapi sebaiknya guna scientific-and-evidence-based medicine aje; jangan kasi mudah sangat diaorang menipu, memanipulasi & bagi harapan palsu kat orang ramai

Shikin Cantona said...

Very true! But why no action has been taken to investigate on Camden university yg merepek tu? dah sah2 menipu kan....pastu office kt KL, Plaza Sg Besi. WTH!! KT tol sg besi tu ke. hahahahaahah!!! crap!

21windows said...

Hai all. just to share with u all. check this out. this is the is speech from one of the mickey mouse Prof and Dr namely Dr. ahmad Lothfi Ibrahim. aku copy and paste from this http://www.pyracosmic.com/background.htm.

TEXT OF DR AHMAD LOTHFI IBRAHIM

AT THE WORLD 5TH NATURAL MEDICINES CONFERENCE 2011 IN UNISEL MALAYSIA

(HOHOHOHO WTF?)

Ladies and gentlemen, fellow brothers and sisters.

I am Ahmad Lothfi Ibrahim. Before, I tell about myself, I would like to appreciate the organizers of this significan event, which allows healers and therapists like us to witness, know, and meet most of our natural complimentary medicines practitioners and supporters at a single venue. This is quite a heartwarming event for me and I believe to all of us too.
So, I am Dr Ahmad Lothfi Ibrahim from Lothfi Ibrahim School of Pyracosmic Studies.

Approximately 6 years ago I form a company called Pyracosmic as which the intention of practicing natural complimentary medicines to serve the public and humanity.

Actually it begun about 30 years ago since I was very young. From the interest of the secrets, pugilistic and fiction of the martial arts world, I enrolled myself as a member of one of the Malaysia martial arts association. After a hard practice and full concentration, suddenly I became one of the top martial arts champion in my state.

In August 1990, one of my closes friends was confirmed by a medical specialist that he had veins cancer at his back and legs. He received a very intensive medical therapy at that time but unfortunately the cancer still there and the pain become more and more. Then I asked him, “do you want to die because of this or to fight and live?" I decided to really help him by using natural therapy methods that I had learned from my martial arts masters. I had combine a few forms of natural healing such as, taking herbs, energy and aura enhancement through breathing and chi exercising, together with Sufism meditation and mind powers technique that I learned from various respectful sifu's and masters. (May Allah bless them forever).

Ladies and gentlemen, fellow brothers and sisters.

I personally found all this forms of natural therapy healing works to reduce his pains and symptoms but something still missing which he still feels that he was not fully recovered. Again I decided to search for more remedies. We went back to our home village to meet my grandfather and old relatives. Secrets and tips that we had found were amazing and truly help.

There are a few abstinence and avoidance (the do's and don'ts) that ones have to heartily follow. And the most important is drinking natural energized mineral water as our ancestors had. We all know, water have the natural healing powers. So, I urged him to continue his self-therapy by meditating under the waterfall and take only water from the mountain's stream.

It pays him his life back after an intensive and seriousness in practice and abstinence. In year 2000 he was confirmed by the specialist doctor that he was fully cured and free from cancer and its symptoms.

Then, because of the feeling of responsibility to share this gifted knowledge and experience to the world, In 2006 I form a company called Pyracosmic to compliment my natural healing secrets and approach to help people to fight cancers, diabetics, heart disease and other illnesses. For past 6 years I serve thousands of patients and compile thousands of evidence that natural therapy really helps. And at a certain stage, it cures.

Again, I would like to give my special thanks and compliment to the organizer for making this meeting today, a reality and new hope for humanities throughout the world at large.

p/s: this is so fucking lame. ntah pape dr mickey mouse tu ngarut2 dlm speech dia. memang mcm pantat

Fiffy said...

si lahabau dr azizan ni aku dok tanya dia kat page dia, terus meraban dia punya admin. aku tanya metafizik tu mende, kat gordon universiti tu bukan ke bogus uni?

terus dia meraban cakap gordon uni tu memang malaysia x itiraf kalau nak keje gomen, tp dia x keje gomen. so xde hal. skrg dia tgh buat phd satu lg in psikologi kat ukm (wow! sampai 2 phd meh?)

kalau lah xde hal dia ambik phd kt gordon tu (atas apa2 alasan dia) apekejadah dia trus ban aku? kakaka

member aku dok tanya research apa dia buat masa buat phd in metafizik tu, pun kena ban gak. pundek.

Akukah? said...

Amazing giler how we could allow ourselves deluded by some lunatics who craved for recognition, money & power!!

WOW!

Reynold said...

Cardiocerebral resuscitation (CCR)

tengok kat youtube.

http://youtu.be/E5huVSebZpM

Aidid sangat pandai :)

Aidid dapat phd dari mana ya? Oh mesti dari reban ayam ni akakakaka

Reynold said...

http://ipep.arizona.edu/sites/ipep.arizona.edu/files/u9/Cardiocerebral_Resuscitation_Cardiac_Arrest.pdf.pdf

wah ini satu lagi bukti kepandaian Aidid!

Aidid awak sangat pandai :)

PHD dapat dari??? reban ayam!

Reynold said...

azwan said...

Suria,
People easily get "excited" when you put them in a spotlight and pur them with acknowledgment/recognition.

"she must have vast of knowledge to give such remarks.."
I have told you she is definitely has the vast knowledge in Opthalmology, but most likely lacking in other areas. Being super duper world renowned consultant won't differentiate her from other common technical people. Her remarks only carry weight in medical field, otherwise she is in the same level like other lay person like us.

Suria, bear in mind how the left and right side of brain works. The untapped potential lies in either side of our brain.

Just to share with you a little bit:
Right side = Abtract thinking, creativity, innovative
Left side = technical, analysis, etc.

You think she falls under which side?

The right side, is where people like Azizan specialized in. Master in manipulating, creating hype in any occasion, good in NLP/influencing people, visionary, imaginative, etc.

It is almost always a successful business person is right side brain dominant.

So maybe Azizan had touched and stimulate Prof Muhaya's right side brain? Then she said.."OOOoooOOOO baru saya tahu ini rahsianya". It is something not new for her, but it is something that she has not recall and realize for a long time, embedded in her subconcious mind.

You know, most these sweet talkers like azizan are really good in tickling our subconcious mind. Yes, we need to untapped the potential in our subconcious mind, but in azizan's case he does it purposely to hype his business presentation. You are trapped in his ball game.

===========================

AND YOU THINK you are a master of both side of the brain?

and that make you qualified to accuse someone who is right side brain teaching a left side brain people to better use their right side brain, as scam?

Aidid and Azwan sibuk bongkar PHD orang dapat dari mana, tp dua org ni ntah ade phd ke tak.

PHD reban ayam.

fucktard yg cuma nak femes dengan memaki dan skill research copy paste dari internet.

fact?
arguement?

aidid and azwan dua beradik IQ 300 lebih tinggi dari einstein?

ini tak betul, itu tak betul semua tak betul.

jom kita semua boikot semua benda yang tak betul. last2?

apa kita nak buat?

aidid jawap. WHO CARE????

tugas aidid kat sini ialah mendedahkan apa yang dia tak faham. semua yg dia tak faham, dia akan cop sebagai fuckshit.

so, apa boleh kita buat kalau semua benda tak betul?

aidid jawap lagi WHO CARE?????

kalau korang IQ below 300, pegi balik hutan jgn sibuk tanya aku apa nak buat kalau semua benda yg AIDID TAK SUKA tu tak boleh buat.

PEGI MASUK BALIK KAT HUTAN KALAU IQ KORANG BELOW 300 macam aku AIDID THE GREAT mulut chibai mencharut bagai.

tujuan aku buat blog ni untuk condemn orang yang aku x suka je, dengan cara condemn orang, dan suruh org yg IQ 300 ke bawah pegi balik masuk hutan, aku kira aku AIDID dah berjaya selamatkan dorang daripada kena tipu.

bijak kan aku?

akulah AIDID MUQAIDID PAKAR MENCARUT MUQAI BAGAI.

apa lagi, main gitar la AIDID. anda suda femes skarang. Anda kini dikenali sebagai AIDID pertama di malaysia yang nak bantu menyedarkan orang dengan mencarut.

ada somewhere dalam blog ni yg aidid analogikan diri dia sama mcm EINSTEIN. wow. check it out. somewhere.

interesting.

azwan said...

Apahal bangkai sekor ni merepek? Dol...ade beza bila aku sebut CPR, ko sebut CCR. Bila last time ko update ACLS ko? Aku last time 2010. Ko BLS pun tarak kan fucker. So dah tau bukan bidang ko, tutup je la bontot ko tu rapat2. Unless ko ade medical degree...baru aku interested nak debate. Ko not even in the position utk bagi opinion pun. Memantat tak tentu hala samdol sekor neh.

Isunye dalam entry ni ialah malaun2 atas tu dengan sesuka hatiye dgn tak tahu malu guna title Dr yg dtgnye ntah dari loji mana. Guna plak utk commercial purpose. Org lain berkorban siang malam, gaduh bini anak at least 4 tahun nak dapat title tu hoi. Yg ko senang2 mcm pukimak boleh backing, wtf samdol neh?

Kalau dah otak scammer...sampai tua mampos pon takkan paham benda sempoi. Memang elok kena maki pun.

Reynold said...

azwan ali said...

Apahal bangkai sekor ni merepek? Dol...ade beza bila aku sebut CPR, ko sebut CCR.

Bila last time ko update ACLS ko? Aku last time 2010. Ko BLS pun tarak kan fucker. So dah tau bukan bidang ko, tutup je la bontot ko tu rapat2. Unless ko ade medical degree...baru aku interested nak debate. Ko not even in the position utk bagi opinion pun. Memantat tak tentu hala samdol sekor neh.

Isunye dalam entry ni ialah malaun2 atas tu dengan sesuka hatiye dgn tak tahu malu guna title Dr yg dtgnye ntah dari loji mana. Guna plak utk commercial purpose. Org lain berkorban siang malam, gaduh bini anak at least 4 tahun nak dapat title tu hoi. Yg ko senang2 mcm pukimak boleh backing, wtf samdol neh?

Kalau dah otak scammer...sampai tua mampos pon takkan paham benda sempoi. Memang elok kena maki pun.

===================================

ada beza memang ada beza azwan ali :P

ko renew ACLS 2010. CCR pun tak tau?

bagus ko renew balik untuk version 2012 dan kaji apa itu CCR.

++++++++++++++++++++++++++++++++
The 2005 Guidelines state: Lay rescuers fail to recognize the absence of a pulse in 10% of pulseless victims (poor sensitivity for cardiac arrest) and fail to detect a pulse in 40% of victims with a pulse (poor specificity)." In the ECC Guidelines 2000 the pulse check was deleted from training for lay rescuers and deemphasized in training for healthcare providers.
++++++++++++++++++++++++++++++++++


so ko claim SEMUA orang yg ko pangkah kaw2 kat post ko kat atas tu tak tau ape2, dan ko setakat renew ACLS pada 2010 then sesuka hati MAKI orang?

salah seorang doktor kat atas tu, ko mention pasal dia cakap kat blog dia, CPR tak perlu dan skrg dah ada CCR, lepas tu ko pangkah dia kata dia x tau apa2. dan ko cakap ko ada IQ 300. Dan kalau IQ below 300 boleh masuk hutan.

skrg ni aku dh tunjukkan CPR telah upgrade jadi CCR sejak 2005 lagi.

ko nak ACLS? BLS? UCLA?

point saya kat sini,

JUST BECAUSE YOU DONT UNDERSTAND SOMETHING, DONT SIMPLY LABLE THEM SCAM.

ko doktor bidang apa? pergigian? apa yg melayakkan ko untuk kata aku not in the position to give my opinion?

wow do i need to update my ACLS first, or tell you WHEN i updated my ACLS just so i can give my opinion here?

Dr Azwan Ali? hahah. what a fucktard.

can i see your medical degree? fucktard? as if you simply post it here so everyone can see right?

go fuck yourself and die. fucktard.

azwan said...

Wohooo....ramai ghupenye kepingin nak masuk medical school. Last2 jadik scammer macam bangkai sekor neh.

Sah2 ko neh both sides of brain tarak guna. CCC-CPR / CCR emergency physician dah lama bebel dol...tapi org tak implement. Dato' Abu pun tarak kesah. Citer lapuk. Ape ko nak paste lagi? Paste byk2...bangkai mcm ko hanya tahu baca, justification/implementation zero.

Tu kt PPUKM pun ada team handle course life support, direct deal dgn AHA, takdak kecoh mcm ko pun. Pegi contact..name dia azwan gak. hahahaha! ED physician, ED/ICU/CCU paramedics pakat ludah ko je samdol. Bodoh.

hahahHAHAHAhahaha.... ada beza org just baca guna bontot, dgn org yg practice with knowledge + experience, selamatkan org tiap2 hari.

apa bangsat mamat sekor neh? Der...jual insuran kete buruk ko tu byk2 sudaa...jgn sibuk jadi alduktur....shuhhhhh..shuuhhh...

ps: ade jugak sampah sanggup backing "Prof. Dr." Ariffaizal. HAHAHHahhahaHAHAHA!! Next time letak ais bawah tengkuk dol. aiyoyoyo...

Reynold said...

Wohooo....ramai ghupenye kepingin nak masuk medical school. Last2 jadik scammer macam bangkai sekor neh.

Sah2 ko neh both sides of brain tarak guna. CCC-CPR / CCR emergency physician dah lama bebel dol...tapi org tak implement. Dato' Abu pun tarak kesah. Citer lapuk. Ape ko nak paste lagi? Paste byk2...bangkai mcm ko hanya tahu baca, justification/implementation zero.

Tu kt PPUKM pun ada team handle course life support, direct deal dgn AHA, takdak kecoh mcm ko pun. Pegi contact..name dia azwan gak. hahahaha! ED physician, ED/ICU/CCU paramedics pakat ludah ko je samdol. Bodoh.

hahahHAHAHAhahaha.... ada beza org just baca guna bontot, dgn org yg practice with knowledge + experience, selamatkan org tiap2 hari.

apa bangsat mamat sekor neh? Der...jual insuran kete buruk ko tu byk2 sudaa...jgn sibuk jadi alduktur....shuhhhhh..shuuhhh...

ps: ade jugak sampah sanggup backing "Prof. Dr." Ariffaizal. HAHAHHahhahaHAHAHA!! Next time letak ais bawah tengkuk dol. aiyoyoyo...

===========================


AHAHAHAHAHAHAAHA

really impressive kepantasan memreply wow

ingatkan ko doktor yang bz selamatkan orang setiap hari.

rupanya ko doktor yang tunggu komen kat blog aidid muqaibitch ni untuk pangkah orang

AHAHAHAHAHAAHAAHAHA

memang banyak beza antara azwan ali dengan azwan sekor ni wqhaahwhhaha

eh camne ko tau aku jual insurans? ooh ko kaji profile aku ek.

Dr. Troll fucktard ahahah

azwan said...

Prof Dr Reynold,

Org yg dah lame ikut blog neh tau aku Dr. Takde ape aku nak buktikan.

Paste la byk2 lagi pasal CCR. Ko dah abis modal ke pukimak woi. Setakat paste...bodoh punya scammer. Ko memang takde capacity nak debate pun. Tu level nko, just paste dari internet, ilmu tarak...typical scammer. Unlike tuan blog, dia tahu ape dia post. Tapi nko..just sampah.

Just go away and fuck your mother you fucking asshole. Ko takde value kat sini pun...most probably IQ less than 10. Stok kena sepak je ko neh. Ptuihhh...

Reynold said...

azwan said...

Prof Dr Reynold,

Org yg dah lame ikut blog neh tau aku Dr. Takde ape aku nak buktikan.

Paste la byk2 lagi pasal CCR. Ko dah abis modal ke pukimak woi. Setakat paste...bodoh punya scammer. Ko memang takde capacity nak debate pun. Tu level nko, just paste dari internet, ilmu tarak...typical scammer. Unlike tuan blog, dia tahu ape dia post. Tapi nko..just sampah.

Just go away and fuck your mother you fucking asshole. Ko takde value kat sini pun...most probably IQ less than 10. Stok kena sepak je ko neh. Ptuihhh...



=======================

yup orang yang dah lama ikut blog ni dah lama minum kencing ko, sbb tu dorang iya kan je bila ko cakap ko doktor.

hahaha stakat cakap ED/ICU/CCU PPUKM sembang kencang ala2 doktor camtu pastu kata dah lama org tahu ko doktor?

fuck!

apa beza ko dengan PROF DR SIR EMERITUS semua tu?

setakat sembang kencang pakai ayat2 doktor ACLS BLS medic school paramedic semua trus mengaku doktor?

ko lulusan mana? University of Colombo? reban ayam?

hahaahaha

aku no value kat sini? so ko sembang kosong sini tulis2 sket ayat ala2 graduate medical school tanpa bagitau sebarang bukti yang ko doktor, ko cakap ko punya value lebih tinggi dari aku?

mmg la, ko ada value, sbb kencing ko sedap sket dari kencing aidid. atau kencing ko sedap sikit daripada semua PROF DR yang ko pangkah kat atas tu. kan. at least dorang berani tunjuk muka dan dorang percaya apa yang dorang buat tu blh tolong orang.

ko?

buat satu blog, kencing satu tong bagi org minum, dan cakap ala2 doktor, then mengaku opinion ko kat sini HIGH VALUE?

FUCK OFF!

at least aidid cakap dia penoreh getah. ko?

ko mengaku ko doktor, dan PERASAN IQ 300.

ye la doktor azwan ali, ko nak mengaku doktor kat sini mengaku la.

ramai pembaca kat sini yang seronok tgk aidid main gitar. ko bila lagi? ko pn upload la video ko main kompang dengan aidid.

aahahahah

kalau mak ko masih cantik menawan, dan nak aku fuck mak ko blh gak.

tapi kalau dah mampus, takpayah la. ko simpan la mak ko bawah katil dan sekali sekala ko fuck la mak ko sambil pakai baju doktor ko yang mak ko beli time ko masih remaja penuh cita2 masuk medical school.

sicko. ingatkan stakat fucktard, tp siap blh suruh org fuck mother dia lagi.

Dr Azwan fucking fucktard death mother fucker!!!!

ahaah

azwan said...

Tebako nampak. hahaHAHAhaha... ingatkan nak sembang kencang pasal CCR. Last2 habuk pun tarak. Typical dumbass. Kesian...kesian..

kaca said...

at least dorang berani tunjuk muka dan dorang percaya apa yang dorang buat tu blh tolong orang. ~ Reynold

===================
MasyaAllahhhhhh...
Selama hari ni aku ter out of date rupanya...sebab mati mati aku hengat kat bumi 1Malaysia ni melayu bongok dah pupus. Rupanya ada lagi melayu bongok. Astaga....

Hencek...1 soklan dari aku. Hencek paham ke idak dengan konsep BOGUS UNIVERSITY neh ? Hencek tau ke dak yang dipersoalkan di atas ni adalah soal etika soal MENIPU ORANG RAMAI DENGAN CERTIFICATE PALSU pastu claim ada tittle itu ini begitu begini dan kemudian gunakan certificate dan tittle mengarut2 tu untuk BUAT DUIT. Makhluk makhluk pelik kat atas tu guna certificate palsu dari universiti palsu yang tak pernah wujud even di bulan sekali pun pastu guna tittle palsu mengarut nak arwah buat duit dengan menipu orang, hencek boleh kata makhluk makhluk pelik tu dah menolong orang ????

Adoyaiiiii...apasal lah engkau buat statement bongok camni hencekkkkk. Tak pasai ja aku yang silent reader selama ni terus butthurt nak menulis komen....cesss...

azwan said...

hahaAHAHAHAhaha...kaca,

Makhluk fucking dumbass gini ko jgn tekejut. Brain matter dia tu actually najis. Jenis tarak kesah punya babi, asalkan duit masyuk, integriti zero. Bangsat punyaa.

Sesempoi-sempoi benda pun dia takkan paham derr. Sampaikan aku confuse dia ni baghal ke babi. hahahahhaha...

Manelaa CCR neh...byk journal tu.. :P

Nan said...

Reynold,

Wow bro. Just... wow.

kaca said...

Errrrr doc Azwan...

Aku bukan confuse dia baghal ke dia *tut tut tut tut* (bintang dan tut mewakili suara yang di perlahankan, tak boleh sebut *tut tut tut tut* tu nanti mak aku marah), cuma aku heran penipuan tahap nak arwah cenggini pun ada jugak lagi makhluk yang boleh terima. Siap cakap ada tolong orang. Padahal budak tadika yang tak berapa reti nak beza mana satu perut buncit sebab mengandung dengan perut buncit sebab makan rasuah pun tau makhluk makhluk pelik tu bukan tolong orang tapi jahanamkan orang lagi ada la...

Tapi aku terpikir jugak...adakah sebab hencek itu tidak paham apa itu Bogus University. Eh..ntah ntah..hencek tu hengat BOGUS tu sama dengan BAGUS kot...ehhh..

drkherun said...
This comment has been removed by the author.
A.N.Z.A.R.T.I.K.A said...

saudara,saya pening nak baca,bleh tak saudara tulis dalam bahasa melayu yang standart,pening rasa nak muntah,kalau nak dedahlkan pasal keburukan orang saudara kena jugak tulis bahasa yang cantik barulah mencerminkan tujuan yang sebenar apa yang saudara nak tulis.

Dr (EM) Hjh Wan Shuri Bt Hj Ghazali said...

malaysia antara top kencing manis di asia. sehingga hampir cecah 3 juta orang. malays ramai nyer. Apa sudah jadi? Sama sama pikir untuk mencegah, bukan bergaduh. Untuk pengamal perubatan, apa solusinya? Dengan teknologi hebat dan pakar2 yang ada dan perubatan terhebat, terulung. kenapa? mana solusinya? sy merayu dokter2(the only one) supaya cari penyelesaiannya..

azwan said...

Dey tokey ecpi, membebel mendenye. ECPI yg diasaskan scammer tu pun ko kaut. Ke....ko pun scammer gak? wakakakkaka....

Sebab kencing manis tu endocrine problem la susah nak cari "solusi". Kalau type 1 lagila jgn cakap.

Tambah je Prof Sir kat depan ko tu.

Cik Benang said...

Just comment pasal CCR:
In a paper published in indexed (PubMed) Indian Journal of Anaesthesia(2009) it is said that CCR "improved survival of adult patients with witnessed cardiac arrest and an initially shockable rhythm". So there is nothing wrong with CCR.
Just saying.

haysnamra said...

Salam Mr Aidid & Kawan2 sekalian

Ada tak info pasal Drridz? ni website dia www.drridz.com

tnorazah said...

Metaphysics, pseudoscience, numerology, iridology, dan entah apa-apa istilah seangkatannya macam sedap gitu orang kampung dengar....tapi disebalik makna semua tu lebih kepada andaian / tilikan sukahati "pakar-pakar" tersebut nak cakap apa....

Memang kelakar la orang meleis ni hihihih

tnorazah said...

Ni saya kopipes drp profile blogger yg comment kat atas tadi Dr (EM) Hjh Wan Shuri Hj Wan Ghazali

"Pengurus & Pengamal kepada Cawangan Perubatan elektronik (EM) dan Stokis ecpi di Shah Alam. Mula terlibat dalam bidang ini pada tahun 2001. Saya merupakan testimoni terawal (migrain selama 27 tahun)"

Adik ipar saya ada penyakit inusitis yang berpanjangan drp dia kecik lagi, bermacam petua, Dr pakar, serta rawatan alternatif yang dia dah cuba....
Satu hari ada la kakak ipar dia (biras saya) recommend jumpa kawan dia pakar ENT kat HUKM, (memang dia akan buat apa saja suggestion orang sbb dia mmg tidak akan berhenti berusaha)

Dalam tempoh rawatan tu, ada lah ubat yang dia kena consume, dalam tempoh yang agak panjang dan kena disiplin..

Kadang-kadang, dia tak sempat nak pergi Cheras, so dia beli la ubat tu di Farmasi, dan dah pandai makan sendiri berpandukan arahan Dr pakar ENT tu la...

One day, kitorang semua realise yg dia dah tak bersin pagi-pagi, tkde selesema, serta muka dia pon dah tak ada jerawat bernanah....

Setelah hampir 30 tahun suffer penyakit tu, akhirnya dengan izin Allah dia sembuh juga....

Tapi, itu tidaklah menjadikan adik ipar saya tiba-tiba boleh prescribe ubat yang dia makan, atau menjadikan dia seorang Dr pakar hanya kerena dia "sudah tahu" rahsia menggunakan ubat tersebut.....

Itu lah masalah utama meleis ni, bila dia berjaya selesaikan masalah dia (sebagai contoh Hajah Shuri Hj Ghazali ni), aleh-aleh dia boleh jadik Dukturr sekelip mata

tnorazah said...

oh ooo typo!! *sinusitis* bukannya inusitis

Salamat Salamun said...

sebenarnya kau orang semua dengki dgn kejayaan mereka. bagi sy PhD apa apa pun termasuk yg kononnya dpt dari university tulen kalau Melayu yg pegang jadinya Penyebar Hasad Dengki. saya pekebun sawit dari pajak kebun org samapai dah ada 217 ekar... tak perlu PhD utk kaya. sy tak terusik hati tengok Dr Azizan sbb sy pun pakai Cayenne ... engkorang membebel kononnya memperjuangkan integrity lah konon Ko rang termasuk owner blog goblog memang typical Malay yang tak prnh senang tengok org senang. kalau ko dpt peluang tentu tak lepaskan... punye kan kan kan. Satu dua tiga lekuk... jantan betina Melayu semua kat sini not worth a rupiah..

Salamat Salamun said...

sebelum membongkar aib orang... muhasabah diri dulu ko rang semua maksum ke????

FarisPharmacistMuslim said...

Mostly pendedahan yang bagus...

tapi kalau bahasa dan penulisan dapat diubah sikit ke bahasa yg mudah difahami oleh org kampung seperti saye....senanglah sy sebarkan ke kampong2..

yg menjadi masalah ini adalah org kampong....tgk org gune kete besar...ader title Dr...tros kagum...aiya..

wenz said...

cayenne ko tu dpt bwk masuk kubur ke? sawit dan pajak kebun 217ekar tu bole bwk masuk kubur ke? ko pn jgn la berlagak..kite ni sume hamba Allah..ada tnh byk pkai kete besar mewah mane pn..tetap HAMBA kepada Allah. Terpulang nk percaya ke tidak pasal pendedahan ni..nk kepastian tanya empunya badan tu sendiri..anda semua bijak pandai menilai..nilai la mana yang buruk mana yang baik..semua yang baik datang dari Allah..yang buruk adalah dari kite semua HAMBA yang keji lagi hina di sisi Allah..

khairu annisa said...

xkisah siapa orgnya, tp apa yg di ckpnya itu kita ambil teladan, ambil yg baik shj. klu rasa was2, juz ignore n xperlu kondem2 sesiapa pun. senang cerita, why not ko sendiri g terjah sendiri dr azizan ni siapa, korek maklumat dr dia, xperlu nk google sana sini o buat andaian 20 sen kau.kbai.

IJI said...

Biasa la ni publisiti murahan nak bagi org byk view blog ko ni...bagus jugak ler ada org yg rajin dok godek godek profil org ni..tapi apa ler faedah ko dapat...ko tak bersyukur ker dgn apa yg ko ada sekrg ni...mmg ler masing masing ada pendapat...tp kalau ko x penah experience/belajar ILMU drp org org yg ko belasah tu baik x yah cakap..buat dosa...lg pjg nnt terjelir lidah tu mcm b_ _ w _ k. Kita tak perlu pun nak agung agungkan org lain, nak belasah belasah org lain. Yg penting ILMU yang disampaikan. Kalau dah belajar, dah praktikkan dan KAYA dan BERJAYA apa salahnya? Ko ada? Byklah istighfar dan berselawat la bro...Hidup hanya sekali..gunakanlah seeloknya daripada menghina orang.

ceritaapakah.com said...

terbaik bro aku dah lama menyampah dgn mamat dr azzizan mikey mouse nihh akhirnya ada jga org dedahkan pembohongan dia dan sekarang aku pun dah promote salah seorang mangsa dr azizan di blog aku meh hampa baca

biskut said...

kenapa masih ada orang kampung atau peladang (org2 urban pun sama gak) nak pandang remeh pada hal2 integriti ni?

matlamat masih tak menghalalkan cara. janganlah jadi orang yahudi yang campuradukkan yang benar dengan yang palsu (dengan sandaran surah baqarah ayat 42, 75-79)

PERTIKAIAN UTAMA kami di sini adalah gelaran-gelaran yang diletak didepan namanya. betapa mudah golongan penceramah ini mempergunakan title Dr dan Prof untuk meraih kepercayaan orang ramai. Malahan cara mereka dapatkan gelaran sebegini amat meragukan, lulusan dari universiti yang mana kita wajar pertikaikan serta disiasat kerana statusnya yang samar2 atau tak pernah didengari.

warga akademik juga wajar menyatakan luahan keraguan terhadap golongan sebegini. doctorate & professorship tidak seharusnya diperlekehkan serta diselewengkan untuk kepentingan keuntungan golongan tersebut semata-mata.

Nur Fauzi Bassar said...

integriti.
kalau ada yang mengatakan integriti ini hal kecik dan remeh, make tahulah orang pemikirannye macam mane.

buat hal sendiri.
tak peduli selagi orang tak kacau die.
makin ramai orang macam ni, makin bebal dan rosak masyarakat.

Emir Faez said...

Entri kamu hebat...nyata nya betapa perit sebenanye belajar..bnyk kejadian mcm ni berlaku .. di msia jugak ade dulu..contoh di federal institute of tech yg dah berkubur sekarang..ade je yg bayar untuk dpt diploma..xpe lah..sama2 usaha membendung perkara ni..keberkatan itu urusan Allah..

Bagus cerita kamu ni..kasi bukak mata oang yg nak sgt jd kaya..

Change of life said...

KESIAN...

Mohd Hazwan Mohd Puzi said...

Baik dR ROzmey balik...at least dia mmg dR kesihatan walaupun sekarang dah kena tarik lesen...cuma dia poyo dan gila glamer je lar

Fatin Adawiyah said...

Ataupun die ada kelebihan yang nak dikongsi kat orang tapi terpaksa declare pangkat in order nak dapat trust orang? hehe..

Jenoya said...

Dr Azizan was affiliated with Cobra GROUP PLC / Cobra International? Oh sudah semestinya scam.

Kisah benar pengalaman saya 8 tahun lepas. IT IS A BIT LENGTHY, I AM WARNING YOU ALL.

Baru graduate, nak cari kerja, nampak iklan jobstreet, uploaded my resume dekat situ dan within a week dapat call daripada 'Cobra International' untuk jawatan PR & Communication Executive. Wow.. Bangganya!

Job description yang dihantar amatlah awesome campur pula dengan gaji yang amat memuaskan, peluang travel keluar negara mengendali overseas projects dan juga peluang dihantar bekerja ke pejabat luar negara. Macam happening gitu!

Jadi, saya bersetuju untuk datang ke interview session, bertempat di Megan Promenade (Phileo kot) kat Jalan Yap Kwan Seng.

First interview went really well, according to the interviewer walaupun agak pelik sebab hanya seorang saja yang interviewed me. and terus cakap the company tak nak 'lepaskan' a good candidate like me! He said give him a coule of minutes, he wants to speak to the CEO about granting me the second interview today. Chewwahhh bagus punya PR...

He came back, saying that yes the second interview cam be scheduled in an hour, if I am willing to wait. Ok lah I waited.

You know what the second interview was all about? 'PR& Marketing Assignment'

We were given a few sets of VOUCHERS untuk dijual kepada orang awam. Kalau berjaya jual semua vouchers, akan dapat tawaran bekerja di COBRA!

Voucher size A3 yang ada dalam 30 keratan tu. Ada Gloria Jeans, Dominos dan lain lain. Harga voucher is RM40. Kena pandai goreng orang untuk jual voucher tu. Sorang satu dapat 20set untuk dijual.

Ada dalam 12 orang yang datang ke interview tu. Kami diberi assignment untuk ke tempat yang berbeza. Konon! Kami tidak digalakkan membawa handbags dan kami haruslah kembali ke Cobra untuk menyerahkan kembali vouchers yang tidak terjual sebelum pukul 4pm.

Basically, Cobra ni dapat contract untuk jual vouchers ni tapi nak keja senang and tak nak employ orang. Jadi menggunakan jobstreet sebagai platform mereka dapatkan contact orang yang sedang mencari kerja. So imagine kalau dapat 12 orang sehari tanpa perlu bayar gaji.

Kononnya datang interview, tapi disuruhnya keluar jual vouchers atas alasan assignment, nak tengok kita ada the selling skills or not. Mereka tak rugi apa apa. Tiap tiap hari ada saja datang datang interview. So they saved a lot of money!

Mereka amat pandai, kita dijaga oleh orang orang mereka, tak boleh lari. Saya berjaya melepaskan diri, sempat tinggalkan voucher bawah alas meja, kasi alasan dekat orang tu nak gi toilet, terjumpa makcik cleaner and minta tolong makcik tu tunjukkan tangga kecemasan. Dan terus cabot lari sambil menyumpah seranah. Penat pakai baju professional ya amat nak datang interview, alih alih kena jalan sana sini jual voucher.

Orang dari Cobra tu telefon dari petang sampai malam sampai esoknya. Pandai, siap call dari hp. Saya hantar SMS dekat the hp number cakap saya tak teringin pun voucher tu dan ada bawah alas meja kat bilik interview. Saya siap cakap jangan call saya lagi atau saya buat report polis.

Saya ada report kepada Jobstreet pasal ni tapi tiada respon pon.

Itulah cerita saya dan COBRA GROUP OR COBRA INTERNATIONAL. Kalau bukan COBRA yang sama, wallahualam.

Milo Ais said...

i am proud of you saudara Aidid, jom kita kerjasama untuk melindungi saudara sebangsa dan seagama dari di tipu oleh saudara sebangsa dan seagama, saya rasa apa yang saudara buat kalau benar dosa tabur pasir periuk nasi satu orang yang berniat menipu, di bandingkan pahala menyelamatkan beribu saudara seagama dari ditipu, kita boleh bayangkan kedudukan dacing saudara, teruskan usaha murni saudara tanpa rasa takut, kami sentiasa dahagakan maklumat dari saudara.........

Milo Ais said...

ini ada satu lagi scamm, Tabung Booster usahawan, orang kuantan berhati hati, penganjur nya base di kuantan, tapi saya tak berani nak komen panjang, biar tuan Aidid yang lebih arif kasi pandangan, untuk memudahkan tuan di bwah ini link ke FB penganjurnya dan promosi yang di buat:
https://www.facebook.com/almizan.t3as?fref=ts

Aron Victor said...

Pada pendapat aku laa..sesiapa yang Dapat gelaran Doktor ke.. Profesor ke... Phd ke..Master Degree Ke....dia orang nie bukan nya nak bekerja kat mana2 Jabatan Kerajaan di Malaysia. .. jadi kita buat laa kerja kita masing2..kais pagi makan pagi... kais petang makan malam... buat apa laa nak sakit hati kat diorang itu... dia orang nie dah banyak menyumbang ekonomi pada Negara... tapi kita pula menyumbang menyalah kan orang lain... sorry laa bro ..aku bagi pendapat jee..