And so it is...

Wednesday, June 1, 2011

Fatwa Tentang MLM - Meh La Makan Radix Fried Chic... What the?

From the Permanent Commitee in Saudi Arabia for Research and Fatwa

The type of business based upon a pyramid scheme – or “multi-level marketing” as it is often called – is unlawful. The real objective of such a business is to obtain the commissions earned from introducing new members to the company and not to earn profits from the sale of the products themselves. At a time when the commissions may reach into the tens of thousands of dollars, the revenue collected from the sale of the products might only be a few hundred. Any person of sense who is given a choice in such a scheme will obviously go for the commission. 

This is the reason why companies of this kind, when promoting themselves, depend so heavily on showing the large volume of substantial commissions that they are giving out. They attract customers by the promise of large returns against the payment of a relatively modest initial sum that is often represented as the “price of the product”. The product this company is marketing, however, is merely a pretext to obtain commissions and to profit from those commissions. 

With this being the true nature of the business, the Islamic ruling on it is that it is unlawful. The reasons for it being unlawful are as follows. 

1. It entails the two kinds of unlawful interest: 

a. Ribā al-fadl: the interest resulting from an exchange of like for like in an unequal manner 

b. Ribā al-nasī’ah: the interest that is paid in lieu of credit. 

The subscriber is paying a smaller sum at present in order to obtain a much larger sum of money at a later time in exchange for it. This is essentially an exchange of one sum of money for another sum of money of a greater value with a time delay. This is unlawful interest, as stated clearly by the sacred texts and agreed upon by consensus. 

The product that is sold by the company is only a pretext for the real exchange that is going on. It is not intended in and of itself, and thus does not have any affect on the ruling. 

2. It entails an unlawful degree of transactional uncertainty (gharar).

This uncertainty results from the subscriber not knowing whether or not he can obtain the required number of new subscriber to obtain his commission. 

This pyramid scheme, no matter how long it lasts, will eventually come to an end. The subscriber is going into this pyramid scheme not knowing where he ranks in it; whether he will be in one of the higher tiers that will receive large profits or in one the lower tiers that will lose out. 

As a matter of fact, the majority of the subscribers will be losers and only a minority will profit. Thus, loss in such schemes predominates, and this is the nature of transactional uncertainty. Here is a case where there is uncertainty between two outcomes, the most likely of them being the worst. 

The Prophet (peace be upon him) forbade transactional uncertainty, as related by Abū Hurayrah who said: “Allah’s Messenger (peace be upon him) forbade business transactions determined by the throw of a stone and business transactions involving uncertainty.” [Sahīh Muslim (1513)] 

3. It entails taking the money of others falsely. 

It is essentially only the company that profits along with those who persuade others by way of deception to hand over their money to the company. 

Allah says: “O you who believe! Do not devour your wealth among yourselves falsely.” [Sūrah al-Nisā’: 29] 

4. It entails deception and fraud. 

The company deceives people by misrepresenting its product as its business, when the sale of the product is not its true goal. It also engages in deception by holding out the promise of substantial commissions to would-be subscribers, when such large commissions are for most subscribers not possible to achieve. This is unlawful deception. 

The Prophet (peace be upon him) said: “He who cheats us is not one of us.” [Sahīh Muslim (101)] 

This business arrangement cannot rightly be described as a brokerage agreement 

A broker receives a commission for the sale of a real product, while there is no real product being sold here. In fact, the subscriber in a multi-level marketing scheme is actually paying for the right to market the product. 

Also, with a real brokerage contract, the purpose behind it is actually to sell the product, whereas in multi-level marketing, the purpose is to sell memberships and not the product itself. This is why a subscriber strives to market to others the right to market to others, so that they can in turn market to others the right to market to others ad infinitum. 

In a brokerage agreement, by contrast, the broker is out to get the product sold to someone who actually wants to purchase it. 

These commissions, likewise, cannot be described as gifts or bonuses 

Even if we were to classify these commissions as gifts, Islamic Law would view them as unlawful gifts. Not all gifts are permitted by Islamic Law. For instance, the gift from a debtor to his creditor is considered usury. 

This is why `Abd Allah b. Salām, the eminent Companion, said to Abū Bardah: “You are in a land where the practice of interest is rife. Therefore, it someone is in debt to you and gives you a gift – say, a bail of straw, a load of barley, or a pile of feed – then that is interest.” [Sahīh al-Bukhārī (3814)] 

A gift takes the ruling of the purpose behind it. For this reason, when a Zakāh collector came to the Prophet (peace be upon him) and said: “This is for you and this is what was given to me as a gift.” 

The Prophet (peace be upon him) responded to this by saying: “Had you been sitting at home with your mother and father, would he have come to you and given you that gift?” [Sahīh al-Bukhārī (2597) and Sahīh Muslim (1832)] 

The commissions given by the company in a pyramid scheme are given only on the basis of membership. Therefore, no matter what name we choose to give it, it will not affect what it actually is or the legal ruling that it takes. 

The Permanent Committee in Saudi Arabia for Research and Fatwā 
Chairman: 
Sheikh `Abd al-`Azīz Āl al-Sheikh 
Members: 
Sheikh Sālih al-Fawzān
Sheikh `Abd Allah al-Ghudayān
Sheikh `Abd Allah al-Mutlaq
Sheikh `Abd Allah al-Rakbān
Sheikh Ahmad al-Mubārakī


>>>>>>>>>>    <<<<<<<<<<


Darul 'Uloom Karachi (Arabic: دارالعلوم کراچی‎) is an Islamic seminary located in Karachi, Pakistan. It continues the tradition of the Darul Uloom system initiated by Darul Uloom Deoband. It was started by the late Grand Mufti of Pakistan, Mufti Muhammad Shafi and Mawlana Noor Ahmad, in 1951. He was previously associated with Darul Uloom Deoband, where he also served as the Grand Mufti, but moved to Pakistan following the independence in 1947. The President of Darul 'Uloom Karachi is the Grand Mufti of Pakistan, Muhammad Rafi Usmani; the Vice President is Muhammad Taqi Usmani. Both are the children of the founder.





>>>>>>>>>>>   <<<<<<<<<<<

Fatwa Hukum MLM
Oleh 
Majlis Ulama Indonesia

Akhir-akhir ini di tengah-tengah masyarakat Indonesia muncul sistem perdagangan baru yang dikenal dengan istilah Multi Level Marketing yang disingkat MLM. Sistem perdagangan ini dipraktekkan oleh berbagai perusahaan, baik yang berskala lokal, nasional, regional maupun internasional. Di antaranya adalah Amway, Uni Beauty Shop International (UBSI) dan DNX Indonesia. Sistem perdagangan semacam ini sangat menggiurkan sebagian anggota masyarakat karena menjanjikan keuntungan besar dalam waktu yang relatif singkat. 

Sistem perdagangan Multi Level Marketing (MLM) dilakukan dengan cara menjaring calon nasabah yang sekaligus berfungsi sebagai konsumen dan member dari perusahaan yang melakukan praktek MLM. Secara rinci, sistem perdagangan Multi Level Marketing MLM) dilakukan dengan cara sebagai berikut:

a. Mula-mula pihak perusahaan berusaha menjaring konsumen untuk menjadi member dengan cara mengharuskan calon konsumen membeli paket produk perusahaan dengan harga tertentu.

b. Dengan membeli paket produk perusahaan tersebut, pihak pembeli diberi satu formulir keanggotaan (member) dari perusahaan.

c. Sesudah menjadi member, maka tugas berikutnya adalah mencari calon member-member baru dengan cara seperti di atas, yakni membeli produk perusahaan dan mengisi formulir keanggotaan.

d. Para member baru juga bertugas mencari calon member-member baru lagi dengan cara seperti di atas, yakni membeli produk perusahaan dan mengisi formulir keanggotaan.

e. Jika member mampu menjaring member-member baru yang banyak, maka ia akan mendapat bonus dari perusahaan. Semakin banyak member yang dapat dijaring, maka semakin banyak pula bonus yang akan didapatkan, karena perusahaan merasa diuntungkan oleh banyaknya member yang sekaligus menjadi konsumen paket produk perusahaan.

f. Dengan adanya para member baru yang sekaligus menjadi konsumen paket produk perusahaan, maka member yang berada pada level pertama (member awal/ pelopor), kedua dan seterusnya akan selalu mendapatkan bonus secara estafet dari perusahaan karena perusahaan merasa diuntungkan dengan adanya member-member baru yang sekaligus menjadi konsumen paket produk perusahaan.

Di antara perusahaan MLM, ada yang melakukan kegiatan menjaring dana masyarakat untuk menanamkan modal di perusahaan tersebut dengan janji akan memberikan keuntungan sebesar hampir 100 % dalam setiap bulannya. Akan tetapi dalam prakteknya, tidak semua perusahaan mampu memberikan keuntungan seperti yang dijanjikan, bahkan terkadang berusaha menggelapkan dana nasabah yang menjadi member perusahaan. Berkenaan dengan hal ini, Komisi Fatwa MUI DKI Jakarta memfatwakan:

1. Bahwa sistem perdagangan Multi Level Marketing (MLM) diperbolehkan oleh syari'at Islam dengan syarat-syarat sebagai berikut:

a. Transaksi (akad) antara pihak penjual (al-ba'i) dan pembeli (al-musytari) dilakukan atas dasar suka sama suka (' an taradhin), dan tidak ada paksaan;

b. Barang yang diperjualbelikan (al-mabi') suci, bermanfaat dan transparan sehingga tidak ada unsur kesamaran atau penipuan (gharar);

c. Barang-barang tersebut diperjualbelikan dengan harga yang wajar.

Hal ini didasarkan pada firman Allah SWT dalam surat al-Baqarah ayat 275:

وَأَحَلَّ اللّهُ البَيْعَ وَحَرَّمَ الرِّبَا(275) البقرة
Artinya:
Allah telah menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba. AI-Baqarah, 2: 275 

Demikian juga firman-Nya dalam surat an-Nisa 29:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَأْكُلُواْ أَمْوَالَكُمْ بَيْنَكُمْ بِالبَاطِلِ إِلاَّ أَن تَكُونَ تِجَارَةً عَن تَرَاضٍ مِّنكُمْ وَلاَ تَقْتُلُواْ أَنفُسَكُمْ إِنَّ اللّهَ كَانَ بِكُمْ رَحِيما(29) النساءً
Ayat:
Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu saling memakan harta sesamamu dengan jalan yang batil, kecuali dengan jalan perniagaan yang berlaku dengan suka sama-suka di antara kamu. An-Nisa', 4: 29

Jika sistem perdagangan Multi Level Marketing (MLM) dilakukan dengan cara pemaksaan; atau barang yang diperjualbelikan tidak jelas karena dalam bentuk paket yang terbungkus dan sebelum transaksi tidak dapat dilihat oleh pembeli, maka hukumnya haram karena mengandung unsur kesamaran atau penipuan (gharar). Hal ini didasarkan pada sabda Rasulullah SAW dalam hadits shahih yang diriwayatkan Imam Muslim, sebagai berikut:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ نَهَى رَسُوْلُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنْ بَيْعِ الْحَصَاةِ وَعَنْ بَيْعِ اْلغَرَرِ ( رواه مسلم)
Artinya:
Rasulullah SAW melarang terjadinya transaksi jual beli yang mengandung gharar"

2. Jika harga barang-barang yang diperjualbelikan dalam sistem perdagangan Multi Level Marketing (MLM) jauh lebih tinggi dari harga yang wajar, maka hukumnya haram karena secara tidak langsung pihak perusahaan telah menambahkan harga barang yang dibebankan kepada pihak pembeli sebagai sharing modal dalam akad syirkah mengingat pihak pembeli sekaligus akan menjadi member perusahaan, yang apabila ia ikut memasarkan akan mendapatkan keuntungan secara estafet. Dengan demikian, praktek perdagangan Multi Level Marketing (MLM) tersebut mengandung unsur kesamaran atau penipuan (gharar) karena terjadi kekaburan antara akad jual beli (al-bai'), syirkah, sekaligus mudlarabah karena pihak pembeli sesudah menjadi member juga berfungsi sebagai 'amil (pelaksana/ petugas) yang akan memasarkan produk perusahaan kepada calon pembeli (member) baru.

3. Jika perusahaan Multi Level Marketing (MLM) melakukan kegiatan menjaring dana masyarakat untuk menanamkan modal di perusahaan tersebut dengan janji akan memberikan keuntungan tertentu dalam setiap bulannya, maka kegiatan tersebut adalah haram karena melakukan praktek riba yang jelas-jelas diharamkan oleh Allah SWT. Apalagi dalam kenyataannya tidak semua perusahaan mampu memberikan keuntungan seperti yang dijanjikan, bahkan terkadang menggelapkan dana nasabah yang menjadi member perusahaan. Sebagaimana telah difirmankan Allah SWT dalam surat al-Baqarah ayat 279:

وَإِن تُبْتُمْ فَلَكُمْ رُؤُوسُ أَمْوَالِكُمْ لاَ تَظْلِمُونَ وَلاَ تُظْلَمُونَ(279) البقرة
Artinya:
Dan jika kamu bertaubat (dari pengambilan riba), maka bagimu pokok hartamu; kamu tidak menganiaya dan tidak (pula) dianiaya. AI-Baqarah, 2: 279.

Berhubung di antara sistem perdagangan Multi Level Marketing (MLM) ada yang diharamkan oleh syari' at Islam, maka hendaklah Umat Islam agar berhati-hati dalam melakukan kegiatan perdagangan dengan system Multi Level Marketing (MLM). Pilihlah sistem perdagangan Multi Level Marketing (MLM) yang benar-benar diperbolehkan oleh syari'at Islam karena memenuhi syarat-syarat yang telah disebutkan di atas.

Negara asal : Indonesia
Negeri : Jakarta
Badan yang mengisu fatwa : Majelis Ulama Indonesia DKI Jakarta

>>>>>>>>>>>>    <<<<<<<<<<<<


MUI Jatim Haramkan MLM
Selasa, 29 Desember 2009

BLITAR - Majelis Ulama Indonesia (MUI) Cabang Jawa Timur mengeluarkan fatwa haram untuk segala jenis bisnis bersifat Multi Level Marketing (MLM). Dalam rapat kerja akhir tahun 23-24 Desember 2009 di Wisma Sejahtera Ketintang, Surabaya, Dewan Pimpinan MUI Jawa Timur bersama seluruh perwakilan MUI tingkat kabupaten/kota se Jatim memutuskan melarang segala bentuk usaha MLM. Sebab, bisnis dengan beragam orientasi keuntungan tersebut, terbukti telah merugikan, khususnya bagi para pengikut yang masih di level bawah.

Menurut keterangan Sekretaris MUI Kabupaten Blitar Ahmad Suudy, keputusan haram itu berlaku di seluruh daerah Jawa Timur, termasuk Kabupaten Blitar. "Fatwa Haram itu merupakan keputusan dari hasil raker. Dan saya termasuk salah satu peserta dari Kabupaten Blitar yang menyepakatai keputusan tersebut," ujarnya, Selasa (29/12/2009).

Selama ini keberadaan MLM yang menjamur menjadi pembicaraan hangat di internal MUI. Sebab, kata Suudy dalam faktanya, tidak sedikit anggota masyarakat yang terpikat masuk kedalamnya. Slogan MLM mengubah hidup lebih baik, diakui Suudy menjadi mantera yang ampuh bagi warga yang terjepit persoalan ekonomi. Namun dalam faktanya, MLM hanya selalu memberi keuntungan bagi para pengikut yang berada di level menengah ke atas.

Berangkat dari situ dan kajian yang mendalam, diputuskan jika bisnis MLM lebih banyak mudharat daripada manfaatnya. Secara hukum agama, tidak ada bisnis atau niaga yang seperti itu. "Niaga itu selesai ketika sudah terjadi pertukaran uang dan barang. Bukan melipatgandakan seperti itu," papar Suudy. Suudy tidak membantah ketika disampaikan bisnis MLM seperti Gold Quest atau Quest Net sebagai salah satu contoh MLM yang diharamkan. Kendati sudah demikian tegas bersikap, menurut Suudy MUI belum merekemondasikan fatwanya kepada pihak terkait, termasuk aparat penegak hukum.

Selain masih dalam kajian lebih dalam, sampai saat ini tidak ada warga yang melaporkan ke penegak hukum kalau dirugikan. Namun, MUI juga berencana akan duduk satu meja dengan semua orang yang berkompeten dengan MLM ini. "Kita tahu, jika ini bakal menimbulkan reaksi yang keras. Namun kita sudah menyiapkan semuanya," pungkasnya.


>>>>>>>>>>     <<<<<<<<<<


Malaysia macamana pulak bang?


Uik! Excuse me?
No wonder orang Melayu berduyun-duyun buat MLM erk?


P/S: Kira ini Part 3 of 12 erk? Aku delay sket pembentangan calculus tentang MLM untuk beberapa hari lagik. Bz maaaa! Bebudak cuti sekolah... aku pun nak cuti jugak beb.





651 comments:

1 – 200 of 651   Newer›   Newest»
-Faridz- said...

1stt

ZM said...

2nd~~ yeayyy

sensible said...

Done.A well define findings. Any counter back from HPA? Doubtfully...

osip said...

3rd peh pict betul..

osip said...

dem

ChipCoklat said...

5th?

Ptut la Org malaysia berlambak2 buat MLM.. Dalam fatwa malaysia mengharuskan rupanya..Patut la diorg sikit pun x takut...siap berani mencabar dan sanggup menegakkan bisnes MLM diorg...

-Faridz- said...

lupe nk tick followup komen. mane geng2 hpa neh???

Yattie said...

Betul kata u all...patut la melayu berduyun2 buat MLM ...malah menghalalkan biz yang terang2 menindas bangsa sendiri ....siap keluar dalil2 ayat al-quran dan hadis untuk menyatakan halalnya biz mereka ....nauzubillah...hentikan la semua ini ..

Neotoxin said...

Bila JAKIM nak haramkan MLM pulak?

aaron said...

yess... top ten??

Bawang Besar said...

Bile MLM nak haram kat Malaysia nih???? It's not going to happen in Malaysia la. Terlalu ramai orang (including Datuk, Dato' ,Datuk Seri etc etc) dan terlalu banyak company2 yang buat investment on company2 MLM besar kat Malaysia. So,if MLM haram, melenting la orang2 yang berkepentingan dalam company MLM tu nanti.

aaron said...

mmm. tertgk berita hr ni pasal Kilang Munchies. Kilang biskut je. tp skrg dah ada mcm2 varieties. Bertaraf internasionale, import sampai ke asia barat. Gajikan org melayu keja kilang kt batu pahat tu. Ada tanggungjwb sosial. Takde sape teraniaya..
Sempoi je chyanunalip tu meniaga cr conventional. Kaya raya dah..
Org kite? dok sibuk cr downline..

BellaGrey said...

Faridz said: mana geng HPA ni?

melati/mr lalalala is still unsure if he is a she or vice versa.

Devotee is still at school

saffijahari is still being an ass at the previous entry

Komuniti Melaka is contacting her upline, asking for advice

As for the rest of the minor minions, who cares..

Aldan said...

kalau diikutkan ASB (amanah saham bumiputera) pun jatuh haram..
tp majlis fatwa kata harus.. samala dgn MLM ni, ada sbb tersendiri yg diorg je tau. kita orang awam ikut je.. cuma dlm kes MLM ni, bila ramai yg kene tipu kita kesian la..rata2 melayu yg teringin nak kaya tp jd kayap..

DoDoBiRd said...

bella:
couldn't agree more with u. haha all those mlm pawns. make me yawn. haha it rhymes!

hyelbaine said...

I seriously wonder if our fatwa council acted with fear and favor. It is easy to think they were under some duress to come up with such a decree.

It boggles my mind how our fatwa council can take such a stand that is the polar opposite of what the other country's are doing.

Could anyone share some ideas on why did our fatwa council came to such a conclusion?

aaron said...

Ah yee.. kalu tul lah bro aidid yg mcm encem kt gambar tu, alamat bleh belakon sinetron la pas neh...

DoDoBiRd said...

baine: i can think of various causes:

1) as bawang said. to many dato / tansri/ datin is involved and company involved so if it is haram, it will destroy their source of MONEYYYY..
2) as a multi racial country, they need to take into consideration the other races as they are the one who starts and introduces MLM to the malays. if haram, they will RAAAGGEE.. haha

3)to many big company is backed up by MLM company as shareholder or others.

my 2 cents as a car washer :P

ak47suk1 said...

kat e-Fatwa tu langsung depa tak mention hukum harus tu BERSYARAT. Padan la ramai yang join Masuk Lagi Mampus dan Skim Piramid Dajjal.

Lebih2 lagi selalu ada promosi sampai dua muka kat Metrogol Harian Seks Anda yg menjadi tatapan pada waktu pagi di meja kopi.

Tu terus percaya jadi pencacai tokei piramid.

WV: hecoory (hickory dickory doc?)

melatikuning92 said...

rose :

thanks bagi tau.tak perasan dah ada entry baru.

dah malam, byk sgt dah tadi komen.ada letih sikit, kerja pon byk.

saya tak ada masalah dengan fatwa - fatwa nih.saya dah cakap di komen yang lepas ttg isu fatwa ni.

kenapa aidid keluarkan lagi?
ingat ada entry pasal calculation tu...delay lagi rupanya.

nanti ada masa saya komen kalau perlu.

neutronization said...

11th

azwan said...

Ada point takpe gak dol. Kalau tak buat menyemak jek. takde sape tertunggu2 ko...keh keh keh...

blitz said...

cik melati : td bukan awk jugak ke yng mintak aidid tunjuk kat fatwa dlm bahasa arab.. kononnya awk ckp terjemahan tak berapa nak betul la.. so kena tgk yg bahasa arab punya.. la ni.. bila aidid dh keluarkan pasal fatwa.. dan2 tukar topik.. chet!

aaron said...

mungkin.. ye.. kita multi racial country yg kegiatan ekonominye di konker dek kaum yg satu tu. Pas tu plak ada company retail Melayu Islam yg mcm HPA ni, nampak gah dan besar gitu, nampak sukses dgn mcm2 produk. dari luar nampak mcm menjana ekonomi org islam (kalu x di check halal haramnye secara detail). Jd kalu dikuarkan fatwa haram tu akan menyebabkan lingkupnya syarikat melayu islam neh. Akan merosakkan imej melayu kita di mata kaum yg satu tu. Aku agak ada sikit politically motivated punya move la. Nk check and balancekn aktiviti perniagaan kt negara kita ni.

azwan said...

He is useless fucker. Expect nothing from him. Jgn kasi dia perasan jadi hero. keh keh keh...

melatikuning92 said...

biltz :

ehh..punyalah byk entry dah keluarkan , takkan baru sekarang nak dikaji balik ttg fatwa yg aidid guna?

berapa bulan dah aidid menulis, dia sepatutnya tahu apa yang dia tulis.

saya tak ada masalah ttg fatwa.sila baca komen saya di entry yg lepas berkenaan fatwa.

keh keh keh ---> azwan ketawa.

azwan, tak tunggu pon tak apa..blog je pun...ada masa saya komen lah...kalau tak mau..suruh lah dia privacy..atau tutup sahaja.

tutup?

DoDoBiRd said...

melati ko dr td bg cadangan duh aidid tutup blog. ko jeles ke hape? haha. aku ade cadangan lg bes kt ko. ape kate ko tutup je komputer ko? xpon ko tutup je internet ko n tutup kpale ko ngn kopiah. xabes2 berselindung agama. haish.

azwan said...

Kalau aku jadi ko, aku buat taktau je blog nih. Say few words, then blah. Focus buat kerja MLM ko. Aku bet tuan haji ismail buat xtau je blog ni. yg level2 sampah macam ko yg terase sgt.. keh keh keh..

Ko komen samapi 1000 pun bukan ubah ape2. just tunjuk level kebodohan ko. Ni tanda kejayaan blog ni, ramai geng HPA butt hurt, sampai kena hantar askar level babi hutan macam melati sekor ni. Punye la useless...

melati, melakau, lalalala, devotee...useless..

blitz said...

melati dol: ni komen kau kat entri seblum ni, incase kau terlupa..

"pasal fatwa dari arab saudi tu pon saya macam nak minta aidid carikan yang bahasa arabnya dan penerangan disebalik fatwa itu.

terjemahan daripada bahasa arab kepada bahasa Inggeris atau Melayu pada zaman ini, sgt2x banyak kesilapan."

so ni aidid dah letak.. cuba semak betul ke tak terjemahan nya..

blitz said...

melati dol: kalau kau berdolak dalik lagi pasni.. nampak sangat la betul apa yang azwan tulis tu..

"ramai geng HPA butt hurt, sampai kena hantar askar level babi hutan macam melati sekor ni. Punye la useless... "

Aidid Mu'addib said...

Kalau Majlis Fatwa Kebangsaan buat keje dan keluarkan fatwa yg detail tentang HARAM atau HALALnya MLM ni... sure aku akan delete terus Aididleaks. My job is done then...

OK, aku tak delete kut. Maybe aku boleh concentrate bikin cite hantu tak sudah2 lepas tu... atau buat lawak palat, siap f**k you dan macam2 carutan yg korang tak pernah dengar sebelum ni... the sky's the limit.

KambinGurun said...

yeah.. citer antu budak kecik pale botak.. haha..

BellaGrey said...

Oh gosh, be still my fluttering heart..Aidid with gersang face!

hyelbaine said...

I shudder at the thought that the fatwa council, those who are entrusted with the faith of an entire nation's Muslim population is unable to do its job due to pressure from certain 'parties' with vested interests.

For if that is the truth, May Allah save us all from His worst I that is sin to hell.

Ps: trying my best to keep comments align with the post rather than let it drift by mental farts...

melatikuning92 said...

aidid :

yang fatwa awak pegang selama ni, fatwa apa...?

bukan dah jelas ke?

awak menulis sekian lama...

hisyam said...

melati kuning...bc zaharuddin.net
take it or leave it.

KambinGurun said...

melati.. ni cuba baca pandangan ustaz zaharudin plak..

http://www.zaharuddin.net/index.php?option=com_content&task=view&id=303&Itemid=93

pandai2 ko lah usha2 blog dia.. bnyk gak post dia pasal MLM ni...

melatikuning92 said...

bukan ustaz zaharuddin je dik...

byk lagi.

hyelbaine said...

Oi melati you useless fornicating bitch. Unless you have something to contribute that is related to the damn topic I suggest you shut the fornicate up and stop with your useless mental farts. It's not fornicating funny anymore as we're trying to have a decent discussion.

Please go Fly Uncle Charlie's Kite yourself and when you are done, jump off a building onto a damn flag pole asshole first you useless wanking c***

Sicher said...

haa, depa pandai2 kata ikut fatwa MLM diharuskan. Sekarang tengok, negara2 islam lain pun haramkan perniagaan gharar macam ni! Apa korang nak pusing? Ustaz zaharuddin pun ada bagi pendapat. Haaa Radix you just got burned.

Buang kopiah sume, pakai tanduk devil. Baru sesuai.

osip said...

berpegang kat fatwa mende..tu alquran ngn sunnah tu...majlis fatwa corrupt ko pun ikot corrupt..

raptorarena said...

tak berbaloi layan melatikuning ni..xde additional info yang kita boleh dapat..

this is not a kind of opposition that we need..we need someone that can challenge all facts here with FACTS and not SENTIMENT..

jadikanlah melatikuning ni bagai Si Luncai Terjun Dengan Labu Labunya..Biarkannnnnnnnnn..

BellaGrey said...

Ohh, I love singing!

Biarkan, biarkan, biarkan melati dengan kordinya..Lalalala..

Bawang Besar said...

Melati makin lama, makin bengong. Hahaha. Troll tahap sampah masyarakat je die nih. Da la takde point langsung, pastu perasan bagus. Memang btol troll level babi hutan la nih bak kata Azwan.

melatikuning92 said...

sentimen?

1)saya dah jelaskan perbezaan halal, syubhat dan haram

2)saya ada cakap sikit pasal hibah.

3)saya ada cakap pasal cara memahami masalah fikah.

4)saya ada cakap pasal memahami fatwa dan hukum.

5)saya dah beri penerangan tentang bagaimana fatwa terbentuk

6)saya ada cakap pasal permasalahan helah dalam jual beli islam.

semua ini berkaitan dengan hukum halal dan haram yang anda semua perjuangkan.

alah..cakap saya tak bagi apa - apa...hurmm..ramai je yg dtg sini pon jadi troll..

Jebon said...

melatikuning,

Nak request sket bleh?

Cuba ko try dok bersila cam Zen sitting position. Pastu picit hidung, tarik hembus napas kot mulut lama2 & dongak keatas sambil tutup mata.

Kalu tak rasa apa2 gak, try jiggle your boobies, hope that'd jiggle & shake some sense into you.


Sekian komen ilmiah dari saya. Macehhh!!!

anon said...

oit melati... kalau ko tak kesah ngan fatwa... buat je la bisnes kordi ko tu... orang dh bagi fakta dan sumber, ko tetap nak pertikaikan tanpa ada apa2 nak backup point ko.. ko memang ass-wipe la...

http://aniesandyou.blogspot.com said...

senang cite...kalu fatwa2 yg harus tu dikeluarkan kt m'sia ni = lbh utk kepentingan sesetgh pihak je.kalu kuar fatwa haram, ada sapa berani nk buat?silap2 haribulan, jawatan melayang.

azwan said...

Memang kepala bangsat..purposely tak puas hati sebab dah panas bontot kena bantai. Bodoh tahap cipan, cipan pun tak sebodoh tu.

Gilos nyesal aku tertinggal bas td.

Anyway...Baine, thanks for asking about the HPA company structure.

1. Does the syariah board in HPA has executive powers in running HPA. Do they have a say in the CAPEX and OPEX of HPA for example.
-->No. They are not the board of directors/shareholder. Since they stay in the board of advisors, their role is to advice.

2. What is the scope of the syariah board in HPA. A business is made up of so many components.
--> Like i mentioned, their role is limited as the board of advisors, maybe being paid monthly allowance, i am not sure.

3. Does the syariah board determine only the the 'marketing' aspect of HPA
-->Yes

or does it cover other areas such as:
a) The source of the raw materials being used.
b) The manufacturer of all of its products.
c) The process in manufacturing of its products.
d) The financial aspects of HPA such as the accounting principles used, calculate of ROR, zakat, etc2..
e) The investment instruments used by HPA to invest their operating profits.
-->This is more like the 1st question. They don't have the power.

Buat yg lain...Baine tanye pasal company structure. Dgn cara ni kita roughly boleh compare dgn conventional business.

http://aniesandyou.blogspot.com said...

"ramai je yg dtg sini pn jd troll"

hahhahaahhahahahahahahahaha

WV: NEETTE

nate mano ni??

hyelbaine said...

@ Azwan,

Thanks for the input. I had a feeling that the syariah board that the HPA geng so proudly boast about are pretty non-essential to be honest. So much for an Islamic company eh?

Tgk2 semua profit yg 'halal' dan 'hadiah' utk member2 HPA comes for interest bearing conventional instruments :P hahahahha

For the rest of you who are sick of the mental fart melatits, remember this.

Sarcasm is a body's natural defense against stupid idiots.

sniper (+) said...

to melatikuning92 a.k.a pak kordi a.k.a wellapekejadah, keep it up!

pasni create lagi satu id baru untuk troll kat sini.

KambinGurun said...

oo.. benar la spt tekaan ko baine.. kuasa dorang terbatas.. huhu..

lokokoko said...

betul tu melatits..kalau ko yakin ape yg ko buat Halalan Toyyiban buat je la tanpa rasa ape2..takde sape kat sini nk halang ^_^

hyelbaine said...

@ Gurun,

So if there comes a situation when the syariah advisory board finds that the 'marketing' plan is wrong, the can only ADVICE the people running HPA.

And do the people running HPA have to listen to this advice? I think you know the answer to that :P hehehehe

BellaGrey said...

Oops...melati is not Well, she's his soulmate :)

raptorarena said...

semua sentimen lah tu melatikuning..

oklah..fine..how about u open a blog..free je pun kan..then link us to it..in there u say everything about ur facts..termasuk lah apa2 jua sekali input yang ada..make all ur posts answers everything here..cool..?

tak kisah lah awak nak letak nuffnang ke tak..lagipun menjana keuntungan cara nuffnang lebih mulia drpd skim piramid tu..

anyway..siapa yang perjuangkan halal haram..? di sini cuma FAKTA..when it leads to haram, so it's not this blog who said it..it the FACTS that lead it to haram you know..?

kalau malas nak bukak blog..so sudahlah ya..semua manusia boleh sembang masjid..tapi tak semua manusia boleh buktikan dan maksudkan apa yang dia sembang tu..

Rose said...

So, the board of advisors tu cam smoke screen kiranya. Interesting...Camne dengan sijil herbalis tu pulak, Azwan? Ke tak sempat tanya KKM lagi? (kesian Azwan, banyak permintaan kat hang, takpe, nanti Cek Chun masak coklat cake kat hang).

NurAsh said...

baru nak kasi maklumat2 yang sama ni kt someone ni...sapa nama dia? tak ingan AFredza kot..tak puas hati dengan bro azwan punya komen, pi lepas geram kat my blog plk...jentik telinga baru taw! kacau orang nk wat report ja!

grrrrr!!!!

KambinGurun said...

kalau mengikut ustaz zaharuddin:
1)Apa yang diperlukan adalah semua MLM ini WAJIB MELANTIK penasihat syariah yang berwibawa SECARA RASMI dan diwarwarkan secara RASMI juga, mereka juga tidak boleh melantik mana-mana ustaz-ustaz biasa yang bukan specialist di dalam fiqh muamalat dan aplikasi kewangan moden.
2)Selaku penasihat Syariah, mereka mestilah mempunyai akses kepada pemilik atau CEO kepada sesuatu MLM itu dan diberi hak untuk menegur dan membetul secara independent.

melatikuning92 said...

lihat fatwa yang di dalam portal rasmi fatwa malaysia.

"HUKUM MLM MENURUT ISLAM"

bermakna ada pula hukum MLM YANG TIDAK MENURUT ISLAM.

dengan kata lain, fatwa itu mahu menyatakan apakah sebenarnya hukum bagi sesuatu MLM yang menurut islam.

hukumnya harus.

yang harus itu mestilah dengan syarat - syarat yang telah dinyatakan dalam fatwa JAKIM dan juga dalam FATWA - FATWA di negara lain.

azwan said...

NurAsh,
Oit, ape salah aku? suruh dia sembang2 kat sini. tanye ape2 takde kaitan dgn MLM, more than willing to answer.

Rose,
Hari ni aku bz satu hari ma. Esok aku byk masa. Sampai melepas aku mentroll tadi. tak best masuk lewat sehh. I'll give you the answer tomorrow. thats a very important issue to clear. Thanks.

I think we better clarify about this fatwa thing. Tomorrow I will invite a good friend mine, well verse about this fatwa thing, to give some comments. here.

KambinGurun said...

kedua2 ni mcm x der jer dlm MLM HPA ni..

melatikuning92 said...

kambing gurun :

kalau mengikut ustaz zaharuddin:
1)Apa yang diperlukan adalah semua MLM ini WAJIB MELANTIK penasihat syariah yang berwibawa SECARA RASMI dan diwarwarkan secara RASMI juga, mereka juga tidak boleh melantik mana-mana ustaz-ustaz biasa yang bukan specialist di dalam fiqh muamalat dan aplikasi kewangan moden.

2)Selaku penasihat Syariah, mereka mestilah mempunyai akses kepada pemilik atau CEO kepada sesuatu MLM itu dan diberi hak untuk menegur dan membetul secara independent.

dalam HPA tidak berkuasa?

KambinGurun said...

ko baca ker tidka komen azwan tu?? =.=!

melatikuning92 said...

AZWAN :

"I think we better clarify about this fatwa thing. Tomorrow I will invite a good friend mine, well verse about this fatwa thing, to give some comments. here "

ok..terima kasih, ini yang saya mahukan.

KambinGurun said...

ish.. orang suruh tgk yang ni.. =.=!

Anyway...Baine, thanks for asking about the HPA company structure.

1. Does the syariah board in HPA has executive powers in running HPA. Do they have a say in the CAPEX and OPEX of HPA for example.
-->No. They are not the board of directors/shareholder. Since they stay in the board of advisors, their role is to advice.

2. What is the scope of the syariah board in HPA. A business is made up of so many components.
--> Like i mentioned, their role is limited as the board of advisors, maybe being paid monthly allowance, i am not sure.

3. Does the syariah board determine only the the 'marketing' aspect of HPA
-->Yes

or does it cover other areas such as:
a) The source of the raw materials being used.
b) The manufacturer of all of its products.
c) The process in manufacturing of its products.
d) The financial aspects of HPA such as the accounting principles used, calculate of ROR, zakat, etc2..
e) The investment instruments used by HPA to invest their operating profits.
-->This is more like the 1st question. They don't have the power.

Buat yg lain...Baine tanye pasal company structure. Dgn cara ni kita roughly boleh compare dgn conventional business.

azwan said...
This comment has been removed by the author.
melatikuning92 said...

kambing:

sudahlah dik..dah baca dah sebelum komen awak tadi.masakan saya tak baca komen AZWAN yang bernas - bernas itu.

saya tanya balik je kat awak.

tak berkuasa?

so jawablah tidak berdasarkan komen AZWAN.apalah...jentik sikit dah melantun.

azwan said...

"HUKUM MLM MENURUT ISLAM"

bermakna ada pula hukum MLM YANG TIDAK MENURUT ISLAM.

--> yg ni pon leh spin!!! Spin bahasa spin perkataan sana sini. definitely stupid bastard.

The comments tomorrow is not for you. Jgn perasan fucker. Its for other viewers. HahahHAHAHahah...mamat ni dah perasan bagus. Siap spin2 "MLM menurut Islam". kah kah kah!! dah otaknye nak meluluskan MLM je. bahlol tahap tapir mamat nehh...pening ako!

Bawang Besar said...

Oi Melati bengong, "ini yang saya mahukan"??? What??? ko ingat diorang buat untuk ko ke bodoh. Kah kah kah!!! Memang macam bagus si bengong ni la. Diorang buat untuk kasik clearkan apa yang masih belum jelas bagi sesetengah orang. Ko boleh proceed dengan MLM ko, tegakkan MLM syariah ko tuh. Pegi buat blog ko sendiri, boh semua2 iklan carik duit, bak kate raptorarena. Bikin panas la ko nih.

melatikuning92 said...

AZWAN:

apa yang saya spin?

wow..menakjubkan..kenapa susah sangat memahami bahasa FATWA.

KambinGurun said...

aduh.. kalo dah tau watper nak tnya lagi... serabuk peruk betul nate beruk ni...

anon said...

MLM YANG TIDAK MENURUT ISLAM. siap CAPS LOCK tu.. LOL...
melati ko ni pala otak dh jam,ko kan tak kesah tentang fatwa... wat je la bisnes ko tu, x kesah la halal ke haram ke.. nak kesah apa orang nak komen pasal fatwa.. ASS-WIPE..

azwan said...

Melati babi hutan said...
"HUKUM MLM MENURUT ISLAM"

bermakna ada pula hukum MLM YANG TIDAK MENURUT ISLAM.

dengan kata lain, fatwa itu mahu menyatakan apakah sebenarnya hukum bagi sesuatu MLM yang menurut islam.

Meh try ni pulak...

"HUKUM BABI HUTAN MELATI MENURUT ISLAM"

dengan kata lain, fatwa itu mahu menyatakan apakah sebenarnya hukum bagi sesuatu BABI HUTAN MELATI yang menurut islam.

best badigol?

ps: hishh...apesal aku layan troll ni??

Rose said...

Hehehe, betul gak la kata Bella, melati aka mr lalalala dan Pak Kordi sangat sesuai untuk bersama. Melati, pergi la ke blog MLM, di sana melati akan kecapi kebahagiaan. Melati dah penat kan bagi pendapat, tapi semua orang tak dapat memahami penerangan melati. Tapi percayalah, Pak Kordi akan terima Melati dengan tangan terbuka.

(aku terpaksa melepaskan mu, Kordi, demi kebahagiaan kau dan melati).

ps sorry if I'm not making a lot of sense, tapi rasanya enough is enough. Ni bukan perbincangan ilmiah dah ni, kalau dok ulang2 benda yg sama. Saje nak suruh orang fed up baca comments kot.

ZM said...

azwan dan lain2..

tak payah korang layan minah tu..haha..buat tak tau je..kang tak pasal2 korang jadi setaraf ngan dia..muahahahaha..yang lain2, jgn melayan sgt la melati tu..pi mai pi mai tang tu,kejap2 tukar nick..wadefish??

wat tak tau suda..da bape kali perjelaskan..tang tu jugak die pusing..pe da..pi layan wat pe..

KambinGurun said...

haha... ayat camtu pn dia putar belit sampai aku pn x paham apa yang dia cakap.. agaknya dia ni paham ayat yamg tunggang terbalik kot.. melati ku sayang, itu jakim punya fatwa, itu tentang MLM jugak, kamu paham ada ker??

cek chun said...

Nate berok
Bwahahaha

melatikuning92 said...

AZWAN :

janganlah nyesal.huhuhu.blog aje pon.

kenapa nak iya iya sangat.

okeh.dah faham dgn contoh yg awak bagi tu.

MLM bagi awak dan anda semua adalah salah.tidak kira dalam apa jua bentuk sekalipun.sebut sahaja MLM adalah salah.

owhh...sangat - sangat mendukacitakan, tidak ada kaedah 'iktibar dgn apa...bukan nama" dalam kaedah MLM awak.

ok.

abaikan sahaja fatwa daripada MESIR dan MALAYSIA..juga fatwa - fatwa yang mengharuskan.

bodohnya lah ulamak - ulamak yang mengharuskan MLM...

nak tergelak saya dengan cara berfikir macam ni.fail lah syariah kalau exam ni..x payah masuk bab kaedah ke apa..furuk cabang asal..fail fail.

oklah, malas nak komen dah.dah tau, ASAS kita beza.AKAL semata dan saya AKAL serta panduan ulamak, buang masa...

bye AZWAN

azwan said...

Orait bro ZM,
Kadang2 bukan apa, for entertainment aje. No hard feelings. Oh ya...forgot about the EPO asked by ros.

azwan said...

Apesal takleh spin lagi babi hutan oi. Ko dah salah kan. malukan? So ape spesis babi hutan melati yg halal menurut Islam. kan ko suke spin2. nampak tak level ko skang fucker? spin punya spin macam siall..

Buatla lagi..padan muka ko..syuhhh syuhhh syuhh...gi join blog wellapekejadah. mlmclass blogspot. ada nafsu aku komen.

ZM said...

azwan

bukan pe..sepaling senang ko punya penerangan pun dia boleh pusing2...aku sehabis xcerdik pun leh paham ko nye contoh,penerangan,fakta
(bisik : segala fakta aidid,azwa,rose dan beberapa komen2 fakta lain aku dah rujuk kat membe aku yg juga Doktor, juga beberapa guru2 pondok lulusan feqah,usuluddin,politik Islam universiti al-azhar..gua tak tipu beb..shhhh)

DoDoBiRd said...

haha bro ZM n Azwan. mcm dier spin pertanyaan2 aku dlm post b4 ni la. xabes lg spinning pakcik ni. aish g tdo la pacik. jgn lupe mnum radix ko. hahaha

cek chun said...

Mai sechawennn...

azwan said...

Betol bro ZM, aku tak spin langsung. Ape2 yg takat aku tau, aku try kongsi, macam yg lain2. benda yg was2 aku tak bagitau. memang gitula kehendaknye. cume dgn troll level babi hutan ni mmg takde harapan pun bagi nak kesedaran, so bagi middle finger jek!

BellaGrey said...

Whoa, who knows melati is such a drama queen? And has the hots for Azwan? (well who doesn't?). Good riddance I say...

(trying to be intelligent here: fatwa MLM harus, but with syarat2, right? And does HPA follow all the syarats? Don't think so - thinking of the lies behind selling 'em herbal thingies). Hey, those clever pills really work!

azwan said...

burung dodo,
hahahahHAHAHahah...aku tau. aku dapat baca jek, melepas tak dapat join. dia mmg jenis suka spin, main2 dgn perkataan. lain kali ko paste balik, bagi contoh sejibikkk. kah kah kah...

ZM said...

bro DoDo

muahahahaha..

saya putar halim~~~

bro Azwan

betul gak..ada la jugak hiburan sambil2 minum milo radix memalam buta nih (milo radix???)

azwan said...

"abaikan sahaja fatwa daripada MESIR dan MALAYSIA..juga fatwa - fatwa yang mengharuskan.

bodohnya lah ulamak - ulamak yang mengharuskan MLM...

nak tergelak saya dengan cara berfikir macam ni"

Ni satu lagik spin. Buat statement sendiri, pastu leh plak conclude aku pikir camtu. gilabab bodoh tahap tapir..ade personality conflict nihhh...macam auditory hallucination pun ada. schizo mamat nehhh??

melatikuning92 said...

spin?

sebab awak tak baca betul- betul.sebab itu tak faham, cuba baca hati - hati.

awak kata tentang hukum MLM.

macamlah ahli ilmu agama ( ulamak ) tak tahu apa itu MLM.macamlah mereka tidak tahu apa itu gharar.macamlah mereka tidak tahu ttg hibah.macamlah mereka tidak mampu menjangka sebenarnya bukan hibah tetapi duit makan dari downline yang dibawa masuk ke dalam untung syarikat yang kemudian "kunun" itu hadiah.macamlah mereka tidak tahu 2 jual beli dalam satu akad, macam lah tidak tahu apa itu riba dan pembahagiannya.

fatwa mesir harus, macamlah di mesir tidak ada pakar ekonomi dunia yang beliau jadikan rujukan.wow, sudah memperkecilkan kemahiran mufti mesir memberi fatwa.macamlah mufti mesir tidak ada degree dalam jurusan ekonomi.

wow..naif naif.rupanya hanya 'kecoh' di dalam blog..

ZM said...

bro azwan

aku rasa melati admire ko la bro..
kompem..seyeb bro..dia berlakon je nk wat gado2 manja..tgk,tgk..skang dia tgk malu sbb dah kantoi..aa..kan aku da kata..tgk2..muka dia da merah..aaa...kan..kan..

DoDoBiRd said...

haha azwan n ZM, pning wei men pusing2 ptg td. hahaha org ckp a dier ckp b. pastu duk bg hujah mcm org bg khutbah. adoiyai.

cek chun: mai schewenn~ hahaha

sy PUTAR halimm~~ hahaha ke putar alam.

DoDoBiRd said...

fatwa mesir harus, macamlah di mesir tidak ada pakar ekonomi dunia yang beliau jadikan rujukan.wow, sudah memperkecilkan kemahiran mufti mesir memberi fatwa.macamlah mufti mesir tidak ada degree dalam jurusan ekonomi.

mane plak ko dpt ni dol? mesir bkn ckp haram ke? ni harus plak? ko spin celah bedah mane plak ni?

saffijahari said...

Melati kuning, aku sokong ko..tinggallah budak2 pelawok nie. Tumpu kat anak2 murid mung. Dari melayan bangang2 yg tak boleh berbincang, dungu tak boleh diajar..bior mangkok2 ni syok sendiri. Dgn komen2 mereka yg syok sendiri he.. he..by. Kah kah kah

ZM said...

bro azwan

tgk,tgk wan..aku da cakap..ber-awak-awak, ber-saya-saya..manjanya~~

wan,pasni ko asyik baca komen2 dia,kompem masuk lam mimpi ko bro..tersebut2 nama Melati dalam igauan malam..perhhhh..hanya kopi radix penawar luka pengubat rindu~~

sape2 jgn smash aku..aku xde kaitan dengan ini wayang gambar~~

azwan said...

Tu dia...conclude sendirik. Aku tak sebut hapaa pun. lagi skali...

Ape spesis babi hutan melati yg halal menurut Islam?

DoDoBiRd said...

ade lg saffijahat ni? ngn xde point masuk asek2 skong org je. mane pndpt ko dol? mcm ak tnye kt sblah la. mane telor ko dol? asek men pukul curi je? ak mls nk lyn ko sbb komen2 ko xde isi (so ko x UP : quoting melatitskuning)

KambinGurun said...

fatwa mesir harus, macamlah di mesir tidak ada pakar ekonomi dunia yang beliau jadikan rujukan.wow, sudah memperkecilkan kemahiran mufti mesir memberi fatwa.macamlah mufti mesir tidak ada degree dalam jurusan ekonomi.

tgk dia pusing lg.. ntah mana dia jumpa fatwa mesir cakap harus pn ak x tau.. aduh.. =.=!

azwan said...

Ngape dia tak guna nick kemboja putih ek, macam dalam drama tu..ade kan? ni melati babi.

Tadi aku denga ade babi berdengus BYE kat aku. tibe2 ade lagi. bontot babi dah panas ke dol?

seperti biasa tukang cebok takde point sibuk nak sedas dua pandangan sampah..saffijahari...bagi point ko.

cek chun said...

Dodo,
Nah nganga aku nak suap.

Melatilalala,
Ko memang troll first class. Dok buat cerita industan. Mula-mula buat geng dengan hero, pastu buat gadoh-gadoh manja, sikit-sikit azwan.azwan.azwan
Ai jeles tau..

BellaGrey said...

saffijahari, melati's pom pom guy...no balls (or brains) to say anything, just hiding behind melati's skirt.. Gimme an M, gimme an E, gimme an L, gimme an A, gimme a T, gimme an I, and what did we spell? Idiot! Yeah!

pst in case you didn't know, I'm Azwan's pom pom gal ;)

ZM said...

bro dododododo

bro,sffijahat ni id si melati gak la..da xde sape nk sokong,jadi cepat2 dia amik laptop jirang sebelah create email,wat id baru utk dia komen bg menyokong diri dia sendiri..kira,ada dua personaliti la nih..senang nk cam ayat dia bro..tgk ejaan dia...dia try nk tukar,tp still kantoi..alahai..sedapnye la minum air masak malam2 ni..xperlu tambah pape perisa pun sedap..

melatikuning92 said...

BIRD :

http://ilmudanulamak.blogspot.com/2010/06/pendapatan-melalui-mlm.html

fatwa MESIR.

DoDoBiRd said...

uk aloh. yeke ZM? ni bkn kes xde telor tp kurg kasih syg la ni. hahaha xde org nk sokong so sokong diri sndiri. pastu pki nick ppuan plak tu. hahaha adoi

cek chun: aaaaa nganga dah neh cpt nt lalat masuk :P hahaha

azwan said...

LAGI SEKALI, SPESIS BABI HUTAN APA YG HALAL MENURUT ISLAM?

A. Melatikuning92
B. saffijahari

Pilih pilih...

Best tak aku spin?

anon said...

datang balik babi ni... tadi dh kata malas nak komen dah.. ko kan tahu pasal apa itu MLM, gharar,hibah, jual beli, akad, riba... sumber, fakta apa pun tak bagi.. wat je la mlm ko tu, xyah nk kesah dah duit ko tu haram ke x... yg penting ko yakin! haha

blogger addict said...

yeay...aku pengomen ke 108

azwan said...

ZM,
ko serius ke dol dia buat gitu? aku nak fakta beb. keh keh keh...almaklumla bab IT aku mmg tertinggal bas.

Rose said...

Eh, ingatkan melati dah nak pergi, rasanya dah terbaca perkataan bye, tadi. Kenapa, Pak Kordi tak terima melati ke? Ke penangan Azwan terlalu hebat?

Azwan, you have to stop taking the coffee, bro, ramai sangat awek dan bukan awek terlekat ngan hang. Kehkehkeh..

saffijahari said...

Melati kuning, aku respeck ko..hujah beradab he he...x mcm ulammak2 lain kat discus ni,azwan... mung ni cacat otak perr?penyokong mung plak..kudis otak..kah kah. Org celupar mcm ko pun puak mung puji. Kah kah...

DoDoBiRd said...

BIRD :

http://ilmudanulamak.blogspot.com/2010/06/pendapatan-melalui-mlm.html

fatwa MESIR.

tu reference 2007. AM bole bg reference yg tepek kt atas ni tahun bile pnye? lgpon ak tgk lmn web ko bg ni mmg ade reference kt HPA. x rase berat sblah ke? mcm ko tnye org melayu sape paling hebat kt malaysia ni. msti la bias. LOL

azwan said...

Keh keh keh...puji diri sendiri ke tukang cebok?

Dorang satu haram tak ikut aku. ko nak cakap dgn aku, bagi point. ni blog anti MLM, so ko nak bertekak dgn aku, bagi point. Kalau tak, sila berdengus keluar. syuh syuh syuh...

DoDoBiRd said...

anddd lg satuu http://www.dar-alifta.com/ViewFatwa.aspx?ID=5158 ni dlm blog tu kn?

The resource cannot be found. LOL?

ape ko igt ak trime bodoh2 je reference ko? ak siap wt research balek kt http://www.dar-alifta.org/search.aspx?search=marketing cari la MLM ke. multilevel ke. marketing ke mmg xde? cmne tu?

azwan said...

Rose,
dorang dah panas bontot dgn aku. Perasan bagus, nak spin2...skali kantoi ek. buat plak conclusion sendiri. typical MLM...konon nak berhujah yek..mula2 mcm nak tanye pendapat...skali hancus. hampir menyamai wellapekejadah.

Rose said...

Saffijahari,
Boleh terangkan kat saya apa perbezaan sistem MLMS yang digunakan oleh HPA berbanding dengan sistem MLM biasa? Terima kasih.

(mungkin kita lebih faham dengan penerangan saffi dari penerangan melatikuning)

saffijahari said...

Zm...pandai ko...ahli nujum zimbabwe..kah2..tengok betul2 nanti lg sesat puak2 mung yg mangkok...id aku..sama dgn tok guru panau salap ko..aidid..kah..kah..

Rose said...

Tu la Azwan, aku rasa memang sama species dengan Well. Tahap pemikiran depa lain dari kita. Aku dok harapla saffi tu dapat terangkan, sebab dia dok eksyen cam hebat, tapi setakat ni takde komen bernas pun aku tengok.

ZM said...

Rose,azwan dan lain2

pasni korang akan tgk akan muncul lg badut yg bela melati dan saff tu..pastu gila babat kutuk korang dan puji-pujian kat melati sbb hujahnya bernas,beradab,penuh hikmah,tersusun kata dan ayat,ada link bukti baik tepat dan telus..bet me can yall?? (alamak,hajat nk cakap lam hati je..tp tertulis plak..msti tak jadi si melati nk wat account gmail lain nih..haa..tgk,tgk..mesti duk tgh pk nama gmail pe nk reka nih..password pe plak nk letak nih..kang lupa plak nk back up diri sendiri..kikiki) ayoyoyoyoyo

DoDoBiRd said...

mcm sy ckp td la rose. dier xde telor. haha ckp pon xde point. x UP lgsg. hahaha ulas la sket psl fatwa neh. aku pencuci kete je.

azwan said...

Yela Rose, aku harap tak ramai Melayu Islam macam dorang.

ZM said...

bro DoDo

dia tgk UP ngan bro azwan tu..abis la bro azwan pasni..tak lena tido la pasni..angau,ngingaukan melati..

bro azwan

solution ingauan melati pe? telan la korset FIR (utk pakai ke makan??),pastu pakai air buah ajaib RM5 djual ngan harga RM250 (pakai ke minum??)

minum air masak je bro...settle..

azwan said...

Dah2...aku saje lepas boring. tadi tak sempat bantai dorang. korang sambung la yek. Esok aku meeting kat KKM, nanti aku find out pasal Sijil Herbalis tu.

ZM said...

bro azwan

wokeh..cayalah bro..dapatkan maklumat utk dikongsi di sini..hehehe

byk gila aku melalut mlm nih...kaki kebas..

minum air masak sedap wehh...

to bro aidid

sorry sbb wat sesak kat comment ni memalam buta ni..

cek chun said...

Up uP and awayyyy
Malam ni melati saheh tak keruan punyalah.

ZM said...

cek chun

bisik : jangan la habaq kuat sgt2..malu la dia..ang ni pun..awat la pi gitau kat sini..ish2..

cek chun said...

Zm
Ai jeles tau.
Bwahahaha

ZM said...

cek chun

ala..ramai la plak tergila2 kan bro azwan..

jelesnye...

origami said...

fatwa yg dikeluarkan oleh mufti sesuatu tempat mungkin hanya sesuai dengan tempat itu.. itu guna ulama' mufti dlm satu negara itu, kalau x tak payah la ada mufti kat malaysia ni.. pakai fatwa arab saudi saja.. mufti Malaysia keluar fatwa ada kepentingan?? siapa boleh buktikan?? siapa kita nak pertikai fatwa ulama'?? siapa berani cakap mufti Malaysia tak cukup arif tentang apa itu MLM itu sendiri main keluar hukum saja??

MLM, kalau panel syariah boleh memberi hujjah (dari al quran dan hadis)bahawa MLM itu tidak haram kenapa nak petikai? atas kepentingan? ada bukti? kita semua tahu hukum asal MLM adalah harus, haram bila ada unsur2 yg haram... beza dgn arak 'halal', benda tu pada asalnya memang dah haram..

dulu UZAR sendiri pernah mengatakan hukum MLM haram (kalau tak salah saya), sekarang bila dalam Stormreader hukum bertukar menjadi harus, bila mana dia dapat memberikan hujjah bahawa MLM itu tidak haram... sama macam pinjaman bank, insuran, pajak gadai, setelah membuang unsur haram, cuma hujjah atas istilah dan akad terus jadi halal, walhal hampir sama saja... bolehkah kita guna pakai??

betulkan saya kalau salah..

Alan said...

Melatiotakuning wrote:

awak kata tentang hukum MLM.

macamlah ahli ilmu agama ( ulamak ) tak tahu apa itu MLM.macamlah mereka tidak tahu apa itu gharar.macamlah mereka tidak tahu ttg hibah.macamlah mereka tidak mampu menjangka sebenarnya bukan hibah tetapi duit makan dari downline yang dibawa masuk ke dalam untung syarikat yang kemudian "kunun" itu hadiah.macamlah mereka tidak tahu 2 jual beli dalam satu akad, macam lah tidak tahu apa itu riba dan pembahagiannya.

fatwa mesir harus, macamlah di mesir tidak ada pakar ekonomi dunia yang beliau jadikan rujukan.wow, sudah memperkecilkan kemahiran mufti mesir memberi fatwa.macamlah mufti mesir tidak ada degree dalam jurusan ekonomi.

So your statement kat atas terang2 menyokong fatwa mesir.. bagus.. but i wonder u dah baca habis ke fatwa tu?? HPA Comply ke with all condition?

ok itu satu bab..

Pastu aku nak tanya pulak.. since u tend to agree with fatwa mesir, adakah u reject fatwa Arab Saudi?
Then the same question i'm asking u.. fatwa arab saudi haram, macamlah di arab saudi tidak ada pakar ekonomi dunia yang beliau jadikan rujukan.wow, sudah memperkecilkan kemahiran mufti arab saudi memberi fatwa.macamlah mufti arab saudi tidak ada degree dalam jurusan ekonomi.

Alan said...

origami.. seriously? fatwa tentang mlm hanya sesuai untuk sesuatu tempat? are u acting to be stupid or just plain stupid?

Sesuai dengan sesuatu tempat sebab apa? faktor mukabumi? cuaca? geography.. do tell please..

MLM is a marketing system (or more like marketing kelentongan) Kat malaysia ke, kat arab ke, kat afrika ke kat kathmandu ke.. mlm tu sama je.. takdenya faktor2 tempat..

damn.. no wonder ramai melayu join mlm.. soooo stu....

origami said...

Alan, maksud saya apa2 fatwa sekalipun.. tidak terikat kepada fatwa MLM sahaja..

betul x? Fatwa yg dikeluarkan oleh ulama / mufti sesebuah negara adalah lebih sesuai untuk sesebuah negara itu...

kalau tak betul fakta itu tolong betulkan saya..

Aidid Mu'addib said...

Dalam fatwa Masir yg diketengahkan oleh USTAZ AHMAD ADNAN FADZIL
Ijazah Sarjana Muda (Syari'ah) Uni. Al-Azhar (1997). Dipl. Takhassus Fiqh (Pra M.A) INSANIAH-Al-Azhar (2004). Kini berkhidmat sepenuh masa dengan HPA sebagai S/U Panel Syariah HPA dan Mudir Am MANHAL-HPA. Pengendali laman soal-jawab agama; www.ilmudanulamak.blogspot.com >>> Ada satu perkara yg tidak disentuh... secara sengaja atau tidak, wallahua'lam... kerana teks yg penuh dan yg asal tidak boleh di "search" di website Dar Al-Ifta...

http://www.dar-alifta.org/default.aspx?LangID=2&Home=1

Sapa2 boleh try search segala permutasi istilah "MLM" di sana (cubalah kalau rajin) - zero return. So, cannot confirm FATWA MASIR di situ. Perkara yg paling paling yg menjadikan transaksi MLM itu HARAM - adalah isu PENAJAAN DOWNLINE. Itu jugak la yg aku cakap drpd dulu, dari mula aku buat blog ni.. Sebab adanya faktor penajaan downline itu - semua transaksi dlm perniagaan berunsurkan MLM adalah HARAM. Itu konklusi drpd ulama'-ulama di Arab Saudi, Pakistan dan Indonesia... that's why fatwa keharaman tu timbul. Yg sorang2 mahu kecoh cerita pasal harga mahal, penipuan produk, janji kekayaan yg tak logik, pembahgian bonus/komisen berbentuk riba'.... itu semua hanyalah side-issues. Ada isu yg lebih penting bang.

KALAU ADA SISTEM PERNIAGAAN YG BERDASARKAN PENGGUNAAN KAEDAH PENAJAAN DOWNLINE - IANYA AKAN JATUH HARAM STRAIGHT-UP.

Sapa faham neh? Anyone?

Jebon said...

Aper menatang UP tu? Melati has a stick UP her ass?

origami said...

sory Aidid, boleh bagi link yg hang penah tulis kat blog ni kenapa SISTEM PERNIAGAAN YG BERDASARKAN PENGGUNAAN KAEDAH PENAJAAN DOWNLINE - IANYA AKAN JATUH HARAM.. kalau aku nak hang crita kat sini nanti hang fed-up pulak.. tak larat aku nak selak blog hang ni (baca malas) banyak sangat

saffijahari said...

Alan..kau ni payah benar nak faham penerangan dari origami.dah ramai benar org bg penerangan termasuk origami,tapi tak gheti2.
...aku adalah melati...kah2, bahlolllllll tunjuk cerdik. Aku adalah randex . X yah aku hujah weh!! Masing2 otak dah senget. Aku adalah diamond hpa...weh!!! Hebat mung.

Alan said...

saffijahari ni memang bodoh nak mampus..
ko ke aku yg tak paham.. sokong buta si origami sekor yg cuba nak spin apa yg aku cakap tadi..

dari tadi discussion pasal fatwa mlm, pastu bila aku tanya apakah faktor tempat untuk fatwa mlm tu, terus si origami spin cakap maksud dia apa2 fatwa.. stick to the point la dey.. sama bangang dua ekor troll nih..

origami said...

Alan, tadaknya aku nak spin2.. suka hati membangangkan org.. aku kat sini aku hormat semua org terutama tuan rumah.. kalau hang pandai hang tolong aku.. ok fine stick to fatwa MLM... 1 soalan, kita sebagai rakyat Malaysia fatwa mana yg paling sesuai kita pakai?

a) fatwa arab saudi yg dibuat oleh ulama arab saudi

b) fatwa Malaysia yg dibuat oleh ulama Malaysia

simple.. tolong jawab.. aku ka yg spin?

DEVOTEE said...

bincang bab fatwa rupanya. ada yang cari tak jumpa. mungkin sedikit penjelasan sebelum terlari jauh.

fatwa dikeluarkan berdasarkan realiti semasa, khususnya berkaitan perbezaan tempat. contoh terbaik dapat dilihat pada pendapat imam asy-syafi'i yang dibahagikan kepada dua iaitu qaul qadim (pendapat lama) dan qaul jadid (pendapat baru). perbezaan qaul (pendapat) tersebut berlaku kerana perbezaan tempat. qaul qadim dikeluarkan ketika beliau berada di iraq, manakala qaul jadid pula dikeluarkan setelah beliau berpindah ke mesir. beliau meninggal dunia di mesir dan ada makamnya di sini. terdapat empat indikator utama yang digunakan dalam mengeluarkan fatwa, iaitu;

-asykhas (realiti individu atau masyarakat)
-biah (suasana setempat)
-makan (realiti tempat,kawasan,geografi)
-zaman (keadaan zaman, masa)

fatwa dari darul ifta mengharuskan MLM yang mematuhi garis panduan syara (al-bai' dan al-ji'alah). selain itu, fatwa dari mesir juga membidas beberapa dakwaan yang salah terhadap MLM yang berlandaskan syara'.

kalau cari yang english memang tak jumpa, sebab asalnya adalah behasa arab dan dua terjemahan dinyatakan dalam web tersebut.

bahasa arab (asal);

http://www.dar-alifta.org/ViewFatwa.aspx?ID=523&text=%D8%AC%D8%B9%D8%A7%D9%84%D8%A9&Home=1&Home=1&Home=1&Home=1&Home=1&LangID=1

bahasa indonesia

http://www.dar-alifta.org/ViewFatwa.aspx?ID=523&text=%D8%AC%D8%B9%D8%A7%D9%84%D8%A9&Home=1&Home=1&Home=1&Home=1&Home=1&Home=1&LangID=5

bahasa perancis;

http://www.dar-alifta.org/ViewFatwa.aspx?ID=523&text=%D8%AC%D8%B9%D8%A7%D9%84%D8%A9&Home=1&Home=1&Home=1&Home=1&Home=1&Home=1&Home=1&LangID=3

wallahu'alam.

Alan said...

Tengok soalan tu pun dah nampak.. ready nak spin lepas aku jawab..

"Kita sebagai rakyat Malaysia" yg mana paling sesuai kita pakai?

Aku pilih Arab Saudi..
Islam adalah untuk seluruh Alam ye origami.. bukan nya hukum Islam untuk arab lain, untuk indon lain, untuk malaysia lain..

Aku berkhiblatkan Ka'abah di Arab Saudi, berpegang dengan Quran yang diturunkan di Arab (Makkah dan Madinah), menurut hadis walaupun bukan direkodkan oleh bukan arab tetapi sanadnya sampai ke orang Arab..

ok?

DEVOTEE said...

maaf jika link tersebut agak celaru. untuk memudahkan pemilihan bahasa, pilih menu bahasa yang ada pada bahagian atas sekali pada laman web darul ifta tersebut.

origami said...

Alan, heh =D ok

lokokoko said...

Fatwa Malaysia yg diambil keseluruhan konteksna.... bukan ambik sampai perkataan HARUS tu je... bacela sampai habis fatwa tu..fikir, kaji ape kaitan dgn mlm yg kprang buat

lokokoko said...

byk typo sory

En.Mat.Adam said...

tetiba aku teringat dengan ayah roy..kira terer gak kalau cakap fasal hukum hakam agama ni. tapi pada suatu ketika dalam syok memberikan hujah agama berdasarkan pemahaman sendiri..tetiba dia keluarkan fatwa yang mengharuskan melancap semasa berpuasa..

mamat-mamat yang baru belajar mandi hadas bersorak-sorai gembira sebab ada kelonggaran lepas gian tengah posa. maklum la tengah posa awek pakai mini skirt lalu depan mata, mana tahan beb..

aku curious...ayah roy dengan melati ni satu guru ke..

Dzul said...

melatikuning92. 92 tu thn lahir kut.. so.. muda lagi kot. so.. baru pas mimpi kot... dari beberapa comment lepas, asyik dok cakap blah la, malas nak komen la... memacam je melatikus ni.. tapi tak gak blah2. please la for your sorry ass, just go away... please.. i want to read something new n not sumthin yg da berulang kali dibincangkan... fudge off pls. let ppl w brain stay here ye.

Dzul said...

HAHAHAHA btw, suh pilih Fatwa mana nak ikut? HAHAHAHAHAHAAHAH awat la lagu tu. aku Muslim, aku ikut Islam la... nape duk cakap cam fatwa arab saudi ngan fatwa orang m'sia ni berlainan agama? hahahahahahahah

Yattie said...

Ada la kawan aku tu join mende hai-o ni ...dia kata kalau tak buat hai-o ...mati la kebuluran mak ayah dan adik beradik dia ..sedangkan dia bekerja gov....ayah ada pencen..tetap pendirian kata hai-o tu bagus.bila diberitahu hai-o ada jual arak ..dia kata itu bukan arak tapi minuman untuk kesihatan...terang2 tulis liquor kat hai-o enterprise....apa la nak jadi orang lulusan ipt bodo bebal

Aidid Mu'addib said...

MatAdam....
Ayah Roy is legend.
Badut gilabab... tapi memang legend...

millionairos said...

Burung burung bagi cawan
HPA dah kena Check De Mate
bro Aidid kasi tambah la rempah ratus biar cukup untuk dibuat LAUK nanti

Fyed Rautha said...

gambar aidid yang terbaru.......mmmmmm, kalau kat star dulu memang dah jadi modal..tak pun jadi lauk....ngancem you!

Sicher said...

A wild Melatikunung appears!

Pokemon Trainer chooses Azwan! Go Azwan!

Melatikuning uses SPIN!

It's not very effective.....

azwan uses DEFLECTION!

It's Super Effective!

Melatikuning fainted!




yeaypokemon

azwan said...

Origami & Devotee,
Aku faham ape yg korang nak sampaikan. Aku setuju.

Soal fatwa mana yg perlu ikut, of course kita sebagai rakyat malaysia kena ikut ulama malaysia. Ulama malaysia lebih mengenali cara hidup masyarakat kat sini. setiap zaman mesti ada ketua masing2 di tempat masing2 yg kita nak rujuk. ikut tempat la.

tapi fatwa malaysia yg dikeluarkan jakim bukan 4, 5 baris je. bersyarat, macam aidid cakap.

Isunye:
1) HPA betol2 ikut 100% syarat ni? ni kena kaji satu persatu. Nak kaji ni kena ada asas ilmu, bukan spin2 perkataan.
2) Panel HPA tak cukup lengkap. meh kita tgk komen Ustaz Zaharuddin yg aku pikir related dgn MLM....Aku just amik beberapa petikan yg signifikan..

SOALAN:
"Kalau ustaz pandai sangat, kenapa tak tuliskan sahaja macam mana MLM yang menepati Shariah tu, biar orang boleh guna"

JAWAPAN:
Inilah masalah orang ramai, tidak berfikir mendalam sebelum meminta. Kita kena faham, tak semua yang perniagaan diasakan ikut cara yang menpeati Shariah itu menarik pada pandangan mata orang ramai dan boleh laku untuk dijual di Malaysia, dan tak semua pula plan dan skim atau produk yang sangat boleh dijual dan menarik itu menepati hukum Shariah. Jadinya bagi menghasilkan satu plan hebat yang menepati Shariah dan boleh jual, perbincangan dua pihak antara ILMUAN SYARIAH & BISNESMAN amat perlu dalam hal ini.

Mana mungkin sebuah plan pemasaran MLM terbaik dapat dicadangkan hanya dengan mengemukakan permintaan mudah begitu sahaja kepada saya, ini kerana mungkin saya mempunyai penyelesaian dari sudut teori Shariahnya. Teori ini pula sebahagiannya bersifat fleksible dan tidak sebahagian yang lain, kerana itu perbincangan diperlukan dengan pihak pakar pemasaran demi memastikan samada ia 'viable' untuk diperkenalkan atau tidak. Kerana saya bukanlah pakar dalam bab pemasaran.

Saya juga bukanlah seorang jutawan yang membolehkan saya memperkenalkan plan bisnes MLM contoh yang hebat dan menepati Shariah. Mudahnya, selagi tiada bisnesman Muslim yang punyai perhatian kuat tentang halal haram dan berkesudian berbincang dengan orang Shariah, selagi tu tidak akan didapati plan dan skim MLM alternatif yang menepati Shariah.

Untuk maklumat, proses inilah yang amat kerap kami (ilmuan Shariah sedunia, saya dan rakan-rakan ustaz di semua institusi kewangan Islam seluruh dunia) ; iaitu kami duduk berjam-jam dengan pakar pemasaran, peguam untuk mencipta produk kewangan Islam yang halal serta dalam masa yang sama aqad-aqadnya juga halal dan boleh diaplikasikan di sisi undang-undang Malaysia. Kesimpulan saya, jika hanya ada satu pihak sahaja yang bersungguh, ia pasti akan menjadi hasrat yang terbengkalai juga.

SOALAN AZWAN PULAK:
ADAKAH PANEL SYARIAH HPA LENGKAP DARI SEGI ILMU BISNES KONVENSIONAL, PEMASARAN, PEMBANGUNAN PRODUK, PERUBATAN DAN LAIN2 UNTUK MEMASTIKAN PANEL INI "SYUMUL".

Jika panel syariah tak cukup syumul, janganlah orang HPA beria2 mengatakan MLM HPA betol2 Halal. Masih banyak lagi lompong perlu ditutup. Jangan tertumpu bab agama sahaja. Dalam keadaan MLM dilahirkan dari dunia moden kontemporari, HPA dah masuk permainan org2 moden. Jadi kena beri perhatian aspek2 perniagaan konvensional.

CADANGAN AZWAN:
HPA minta consider pandangan Aidid untuk panggil ahli2 akademik, ilmuwan lain untuk join, seperti dalam list Aidid. Panggil CEO CIMB apa salahnya. Panggil CEO Sime Darby apa salahnya? Panggil juga wanita2 hebat tak bertudung seperti Prof Mahani untuk beri pendapat. Yg kita nak lihat bukan rambut dia, tapi ilmu dia. panggil juga tokoh2 korporat yg lain.

KESIMPULAN AZWAN
Panel Syariah HPA mempunyai barisan iluman yang hebat, tapi tidak cukup lengkap. Jadi kesimpulan dari Panel HPA buat masa kini masih meragukan dan tidak boleh diguna pakai sepenuhnya oleh umat Islam di Malaysia.

azwan said...

Lagi cadangan aku...

Kalau dah ada tokoh2 dari pelbagai bidang. Buatla macam symposium, conference, atau ape2 yg korang nak panggil selama 2-3 bulan. discuss in out pasal MLM. setiap tokoh buat presentation masing2, yg tak setuju just speak their mind. sebab yg penting kemashlahatan ummah. akhirnya hasil discussion/resolusi forward kepada JAKIM. JAKIM nilai, majlis fatwa bersidang balik. boleh refine hukum MLM...samada masih harus? halal? haram?

sesiape geng2 HPA yg kenal top management HPA, sila forward cadangan aku. kalau korang taknak crash cepat la. hehehehHEHEHeheheh...

DoDoBiRd said...

stuju ngn azwan nk lg bes masuk kn ilmuwan2 syariah dan pakar ekonomi islam dan pakar ekonomi. mai schewen~ devoteed and origami made my day la dis morning. haha.

mcm yg aku ckp awl2 tu maybe kt cni diorg harus kan sebab xle nk haram kan atas sebab2 yg ak da list kan awl2 tu. jgn lupe malaysia negara berbilang kaum dan byk org bangsa len yg berkepentingan dlm comp MLM akan marah n hilang sumber pendapatan kalo di haram kan.

JEEN said...

Off topic sekejap yer.

Saya suka tengok muka AM... comel sangat. Masih muda. Tapi, saya rasa itu mungkin wajah dia masa teruna kot. Sekarang dah anak 8, tentu dah botak kan ? Susah nak cari juga la...

Eh... bukan itu yang saya nak cakap... saya suka bila ada gambar AM, geng MLM tidak lagi menyebut nyebut hal AM yang tak tak berani tunjuk rupa, tak ada 'tut' dll seumpamanya. Now, lebih bincang hal utama dalam entry.

Johey Oak said...

Betul cakap dodo tu, rakyat Malaysia ni berbilang kaum sebab tu la kita ada CASINO, PUB, kaunter "tiket" dan tempat-tempat XXX yang lain. Di mana pengunjungnya juga pelbagai kaum dan agama termasuklah yang bergelar muslim.

Aidid Mu'addib said...

JEEN...
Ko jangan... rambut aku masih lebat tanpa alopecia, dan bini aku masih steam kat aku...

Johey...
I hear you brother... Sebab Malaysia ni berbilang kaum la, kita kena cari jalan selagi ada back-door riba' dan ntahapekejadah hukum berlandaskan syariah made-in-Malaysia utk kasi itu sistem MLM boleh diguna-pakai oleh setiap golongan masyarakat... daripada pemakan khinzir tak istinja' hinggalah golongan marhaen dan berkopiah, supaya semua boleh berniaga....
Seriously eh?

Wait till my next entry aje la ek?
I will prove to u all... MLM is really shit.... GILABAB HARAM!
(Aku sesaje nak build-up suspense gitu - mahu kasi blog ni laris)

azwan said...

Bro Aidid, ko amik gambar ko guna handphone ko yek..keh keh keh...

Hm...real issue dalam syarat2 MLM yg mana boleh bertukar jadi harus ke haram. Boleh mana2 syarikat ikut syarat2 tu? ngaruttt!

No way..sebab nature bisnes MLM tu sendirik yg bertuhankan wang ringgit, bukan produk. Yela boleh la cakap mmg suke produk HPA, tp yg penting nak komisyen. Produk tu utk tutup skim cepat kayap MLM jek. hahahAHAHAHAHAhahaha...

Sukasuki said...

adoyai.. apa la susah sangat mereka ni nak faham..

cadangan aidid/azwan ialah, meletakkan ahli panel syariah yg terdiri daripada ilmuan2 dari pelbagai bidang.

takkan la nak letak lecturer art utk evaluate projek budak engineering? nanti evaluation tertumpu kepada kekemasan projek, sedangkan the mechanics inside satu apa pun lecturer art tak paham.

bukan nak memperlekehkan lecturer art tu, masalahnya memang tu bukan bidang dia.

sama juga dengan kes panel HPA, dah bukan bidang ustaz2 tu utk faham konsep komisyen, downline, etc2.. tak boleh la begitu.

yg pegi pusing tang fatwa beza tu buat apa..

calculation please.. can't wait!

DoDoBiRd said...

sokong johey n AM. sbb tu la rmi amik kebenaran HARUS tu. n rmi plak yg beria2 mempertahankankn bhwa MLM diorg x haram sbb majlis fatwa x ckp HARAM . isk2 btw AM yg fatwa Arab tu tahun bile yg kt post ko ni?

hyelbaine said...

@ Azwan,

Great insights bro, no wonder your comments are always 'UP'!

I would like to add though that having the right people on the board is important but more importantly, they should be given executive powers to act accordingly.

It may the case that during the initial proposal, everything checks out but as it is being implemented, it may change due to one reason or another.

As such, the syariah board must not be limited to just an ADVISORY role. It must be given the authority to not only point out what is wrong but also insist that the wrong is corrected.

If that is not the case, having no amount of experts, no matter how complete the diversity is; without these executive powers the board's recommendation will just fall on deaf ears.

Then we could all see if the syariah board is really true in its principle. Would they walk away and forgo their allowances and other monetary benefits if their recommendation's are not act upon?

azwan said...

Baine,

I fully understand what you are trying to emphasize. If not, the "Perfect Panel" will only become policy maker which will not be implemented, a common scenario and proven rhetoric observed in nowadays corporate environment. The Panel will become history then, more like a puppet.

Giving executive power may be one of the solutions. But the cancer lies within the nature of MLM itself. That is why the terms and conditions of how MLM can become harus as outlined by JAKIM's Fatwa was provided to the public. Is this terms and conditions possible to follow?, because the nature of MLM itself does not allow it. Thats the dilemma.

onguard said...

semua ini duit,bikin orang belit,
duit duit dimana kau duit...
la la la la

hyelbaine said...

@ Azwan,

Personally if you asked me, if any company wants to adopt the T&C of the national fatwa council word for word, they're better off descarding the whole MLM concept itself.

Once you take away the key elements that make MLM so attractive to people by adhering to the T&C's specified, than there's no point in having MLM in the first place.

Everyone knows that MLM is never about the product. At the end of the day the zero-sum effect is what makes MLM what it is.

Maybe we underestimated the national fatwa council too much, well at least I did initially. Maybe they said no to MLM without really saying no. Maybe the T&C's specified were designed to discourage because saying that it is outright wrong may involve other consequences in a diverse country like Malaysia where politicans think of themselves first.

I don't know about the rest but if a company is to follow the T&C's right down to the most minute detail, there's no MLM to start with.

azwan said...

Its chicken and egg issue. MLM was born in that way.

matsom said...

@azwan & aidid: can you guys confirm who's the 'brain' behind HPA's MLM scheme? The CEO? the marketing GM? the syariah panel?(!)

@HPA's mlm(s?) devotees: HPA's website showed that the syariah panel was only formed in 2009(ish), so, my question(s): what is HPA's business/marketing model before 2009? and, if it followed a conventional model, what causes the shift to MLM-style marketing?

@hyelbaine I liked the idea of having a more powerful syariah panel on every Muslim (even non-muslim) companies, but I'd like it more if we (Muslims) can strengthen our Islamic Business/Finance/Marketing studies at universities so that the business graduates (muslims and non-muslims, heck, even graduates from other disciplines) are more aware of the nature of Islamic practices and are ready to make business decisions that follow the syariah's guidance

Johey Oak said...

Baine, you are right about the fatwa council. For me, this is the main issue all along. Those T&C are impossible to follow without compromising the MLM attraction and the company survival. It just that these MLMers are tend to bend rules according to their will without a second thought. Another concern is that some of these MLMers may unable to understand what those T&C really means, considering their comprehension capability is at disapointing level.

azwan said...

Kalau tengok culture Mormon pun, kaum tu bermula dengan beli barang yang sama dgn cara pukal, bukan sebab barang tu bagus. Purposely sebab nak dapatkan harga rendah, untuk semua sepupu sepapat. Hubungan kekeluargaan mormon sgt rapat, jadi dorang akan pastikan sedare2 lain buat benda yg sama. dan dorang tak kesah duit keuntungan tu kongsi sama2, janji dapat harge murah, janji dapat bekalan makanan. Tiap2 hari meeting keluarga, suka terrrsgt meeting. Dorang buat sebab dorang ni terlalu miskin, makan dirt jek. Dari situ lahir konsep beli barang yang sama, pastikan org lain buat benda yg sama. Mormon tau benda ni leh dibuat sistem, jadi dorang develop MLM system. MLM system ni boleh diaplikasi oleh mana2 kaum lain, dengan memasukkan elemen2 kekeluargaan yg sedia ada td. Kononnye upline jaga downline. Kononnye downline tak kesah upline ambil duit sket. Ni cara hidup mormon, terpakse sebab terlalu miskin.

Ni semua fakta dan sejarah. Baca mana2 history MLM pun camtu. Kalau sembang dgn mana2 ahli corporate Amerika semua tau sejarah yang start kat Utah ni.

So, its chicken and egg. Maneleh pisahkan MLM dari unsur2 bertuhankan duit tu. Product tu sampingan sahaja.

Aidid Mu'addib said...

MLM is a CULT... it's a form of money-quasi-religion. Only those people who join any MLM will fail to see this... it's a shame really. Muslims... I'm talking about the muslims. Why muslims stoop so low... just for the sake of money, some will never know... Anathema to being a muslim... ain't it?

Ezi Kefli said...

as soon as the discussion gets academic, the trolls vanishes into thin air..

blitz said...

geng2 HPA mana? senyap je.. dah tade idea ke?

banyak ilmu aku dapat hari ni.. thanks to azwan, baine, aidid dan lain2..

hasmn said...

Yes Aidid. I failed to see it as a CULT when i joined it. i only see it as an opportunity to earn extra income. and most of the people who joined MLM are ignorance about the flaw of the system when all that have been shoved to their brain is the $$$$.

Thanks to you, Baine, Dr Azwan and the rest of commentators yang UP, more and more people will be educated regarding MLM and avoid it like plague.

I sympathize with the hardcore MLMers who came here and shits. I just pray that they will be enlightened by Allah just like I did.

hyelbaine said...

@ Matsom,

Agreed with you. Knowledge is key but one of the challenges faced by the world of Islamic Finance is getting everyone to agree on the multitude of muaamalat principles. No easy task.

Take Malaysia for example. Ask all the banks how do they define their ROR calculation and you'll get 5 different answers. There's no right or wrong answer but more on interpretation.

Some people think that Islamic finance/business is just a name change. Loan to Financing or Interest to Profit/Hiba. Believe me that it is not that simple. Islamic finance and the way it proposes businesses to run requires fundamental changes that maybe too challenging for some.

To anyone here looking for finance/business options after their SPM/STPM/A-Levels/2nd Degree/career change, go for Islamic Finance. Though in terms of total world trade, Islamic finance accounts for maybe less than half, it is growing at a rapid rate. Want a secure future? Take my advice.

You can thank me in 5 years time if Allah panjangkan umur aku ;)

Jiji said...

alahai majlis fatwa kat malaysia ni .. HUKUM IKOT SEPARUH JALAN! Mcm ptptn tu.. ye ye sangat ujrah nya.. padahal riba dah serap masuk siap-siap.

Can read here: ptptn dan sistem ujrah

so bila pasal MLM -- bak kata korang.. nak jaga kepentingan punya pasal. Benda yg sah sah menjahanam kan umat boleh la pulak harus harus nya....

MLM hidup bila ada unsur penipuan keatas barangan!! Kalo tak takde modal laa nak suruh orang join!

Takda sapa manusia bodoh nak jual toothpaste biasa cara MLM!!

TAPI RAMAI MANUSIA BODOH YANG SANGGUP BELI/JOIN kalo toothpaste tu buat orang takyah gosok gigi 14 hari. (padahal menipu lebih)

TAK BOLEH DAN MUSTAHIL MLM BERLANDASKAN HUKUM/SHARIAH utk ujud!

Rose said...

Off topic : gmail accounts have been hacked. Checked your accounts and change your passwords, if you are worried.

http://www.zdnet.com/blog/btl/google-hundreds-of-gmail-accounts-in-us-asia-hacked/49764

matsom said...

hyelbaine: "To anyone here looking for finance/business options after their SPM/STPM/A-Levels/2nd Degree/career change, go for Islamic Finance."
That's a great advice!
And, if I may add, as Muslims we cannot see Islamic Finance as mere alternative, it's the only choice.

(off-topic)
on gmail hacking, standard advice: delete unsolicited e-mails, do not open suspicious attachments, avoid suspicious websites -browsers like Firefox and search engines like Google will have mechanisms to warn their users of sites suspected of phishing activities, follow their advice and turn on the safety features :\

Asyraf said...

thanks guys for the great info's.....
mana pergi semua troll????

sero said...

terima kasih kpd Am, azwan, baine, rose dan lain2 atas info2 / fakta yg korang berikan...

nak berhujah aku punye info tak UP(bak kate org kuning tu) aku cume mampu kumpul segale2 flyers MLM atau SP yang aku kutip kat setiap surau RnR tol terutamenye kat tol grand saga dan buang kedalam tong sampah

uculer said...

its mssawan all over again. *sigh.

azwan said...

Rose,
I have spoken to one of the Assistant Director,Traditional & Complimentary Medicine divison, Ministry of Health. They emphasize they do not recognize, endorse or collaborate with HPA to organize such herbal/phytomedicine related course. They encourage me to provide more evidence.

This is only one division. The other ministry that can be related with this issue is Ministry of Higher Education.

Soooo...takde troll?

blitz said...

semua troll dah pergi menyorok bawah ketiak upline diorang..

Rose said...

Thanks, Azwan.
The only evidence for now that I have is Komuniti Melaka's comment:

"sijil herbalis belajar selama 5tahun (3 minggu teori dan praktikal di sungai petani, hutan simpan perlis, taman herba perlis. dan selepas itu ikuti Kuliah Perubatan Jawi serta ambil exam. selepas 5 tahun barulah diiktiraf sbg herbalis..tenanga pengajar adalah terdiri daripada mereka yg mempunyai kelulusan dlm bidang2 t'tentu.termasuklah import tenaga pengajar dari Indonesia. ramai doktor2 yg terlibat m'jadi tenaga pengajar termasuklah dr yusri yahya dari dr yusri yahya(seorg doktor medic)

sy copy sedikit mengenai dr yusri yahya ni..
CURRENTLY STARTING FROM 1 ST OF APRIL 2011,A FULLTIME HPA STAFF AS A MEDICAL DOCTOR AND ISLAMIC MOTIVATOR..WILL OPEN UP A CLINIC AT A 3 STOREYS BUILDING,NO 10,TAMAN TENGKU MAHERAN,06000,BANDAR DARULAMAN,JITRA,KEDAH..A NEW APPROACH IN MEDICINE,COMBINING BOTH PHYSICAL AND SPRITUAL TREATMENT,SPECIALIZING IN SOUL THERAPY...ALSO IN CONJUNCTION WITH TIBBUN NABBAWI,A SUNNAH APPROACH USING HERBAL PREPARATIONS..BEKAM,ACCUPUNCTURE...ALL WHICH ARE ALREADY EXISTED IN HPA,INVENTED BY THE FOUNDER TUAN HJ ISMAIL HJ AHMAD...INSYAALLAH,MAY ALLAH BLESSED MY INTENTION.
Phone
0134881469
Email
dryusriyahya@yahoo.com

bley telefon beliau sendiri klu xpercaya"

So, at least we do have a lead, we can contact Dr Yusri and can clarify some things. Or we can just let KKM do that.

About MOHE, any readers working there, or know how to address this issue?

Rose said...

Oh, and another comment about sijil herbalis by Kom Melaka

"pasal sijil herbalis ni...ianya adalah sijil yang diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. sijil ini adalah untuk memudahkan bekas pelajar untuk membuka pusat rawatan termasuklah untuk menyediakan kursus2 tertentu dlm perubatan. selain itu, KKM hanya membenrkan pelajar dari bekas sijil herbalis shj utk menganjurkan mana2 kursus perawatan..means, KKM xbley tangkap pelajar yg ada sijil herbalis ni..dan sijil herbalis ini akan dinaiktaraf Ijazah oleh KKM..sijil ini penting coz, perawat sentiasa terlibat dgn pelbagai pesakit..

setelah tamat sijil herbalis, pelajar akan memperoleh ilmu Thibbun Nabawi (Perawatan Nabi), ilmu perawatan Ibn Sina, Ilmu perawatan tradisional dan ilmu herba.."

lokokoko said...

harap2 satu masa nt majlis fatwa putuskan yg MLM ni haram..takyah syarat2..
aku anggap MLM tu dah macam BABI:

boleh ke BABI halal dgn syarat2?

syaratnye BABI disembelih jadi halal?

kesimpulannya MLM tu sendiri dah sistemnye haram macam haramnya BABI..

sembelih la dgn nama allah pon takkan jadi

HALALLAN TOYYIBAN!

hyelbaine said...

I can nake a phone call to some friends in MOHE but I'm not sure what to ask.

Are we trying to find out if such training programs are accredited by MOHE?

lokokoko said...

lg satu aku ade dgr hukum perbankan Islam kat msia yg dikeluarkan ustaz zaharuddin..

mmg tidak betul menepati/ ideal dgn hukum yg betul Islam...

tetapi mengikut situasi sekarang mmg tak wujud sistem perbankan islam yg betul2 atas muka bumi ni..

so, ummat islam tiada pilihan dalam memilih sistem perbankan terbaik dalam membuat pinjaman..

maka mengikut masa SEKARANG.. apabila AVAILABILITY tu masih tidak wujud..

kita tidak boleh menjatuhkan haram pada sistem perbankan islam yg sedia ada..

Dalam kes ni.. there is no OTHER options..

tetapi..dalam kes MLM.. banyak je lagi cara perniagaan yg lebih bersih dah halal..

Kita sebagai orang Islam harusla bijak memilih...

Bukannya TIADA PILIHAN lain..

maka...pilihla cara berniaga dan mencari rezeki yang lebih halal dan baik(HALALLAN TOYYIBAN).

ibnu_hakim80 said...

Assalamualaikum w.b.t kepada semua. Perbincangan diatas cukup panas dan memanaskan. Disini cuma saya nak komen ckit berkenaan masalah yang timbul disini secara umum.
Kebanyakkan masalah yang berbangkit sebenarnya disebabkan oleh menerima apa hukum yang difatwakan oleh para ulama tanpa usul periksa atas penilaian ianya suatu hakikat syarak yang perlu diikuti.
maksudnya.

sbenarnya anda semua hanya bertakliq dan saling bertikam lidah atas fatawa2 yang dikeluarkan oleh ulama dunia dan saling tuduh menuduh dikalangan ulama dalam kaedah ulama-ulama itu berijtihad.
dalam perbincangan ini anda semua harus berlapang dada kerana kesumua mereka berijtihad berdasarkan tatacara yang disusun oleh ulama terdahulu. Cuma mereka berhukum mengikut kemampuan mereka masing-masing. Sungguhpun begitu ini secara tidak langsung melahirkan hukum-hukum yang saling berbeza pandangan. Tetapi tidak lah sampai menyesatkan.(Rujuk kitab At-Tasyrik wal fiqh fil Islam 1972)
oleh itu kita harus berlapang dada mengambil jalan tengah dalam berhukum. Rujuk peristiwa surat Abdullah ibn al-muqaffa.Terhasilnya kitab al-muwatta' hasil lahirnya pandangan penghukuman syarak yang ketat dan longgar.(pandangan yang keras Abdullah bin Umar dan yang longgar Abdullah Ibnu Abass)
Saya tidak boleh berbahas panjang disini cuma secara kesimpulannya kita haruslah megiktiraf fatawa2 ulama masing-masing dan biah tempat masing -masing.
Ikutlah mana pandangan yang bersesuaian dengan zann yang anda rasa janganlah disebabkan pergaduhan ini menyebabkan perkara pokok yang utama kita abaikan yakin perpaduan umat Islam.
perbezaan pandangan dikalangan ahli fiqh adalah hikmah untuk sekalian manusia yang dianugerahkan kepada Allah.
Yang akhir saya berharap anda semua kembalilah kepada adab2 ulama dahulu berhukum yakni tidak menyalahkan mana2 golongan yang mengeluarkan fatwa. Pristiwa imam syafie tidak membaca Qunnut cukup terkesan ketika beliau menjadi imam berhampiran makam gurunya imam malik.....
Waalahuaqlam

KambinGurun said...

suka apa yang ibnu_hakim80 cakap... nak komen pasal fatwa2 ni pn ak x bleh.. ilmu x cukup... huhu...

alrijal99 said...

alhamdulillah tuan2 dan puan2.... hari ni perbincangan panas telah dikeluarkan oleh kedua-dua belah pihak..... yang reti ilmu berkaitan fatwa, yang reti sikit2, YAHG TAK RETI TAPI BUAT2 MACAM RETI (paling banyak) dan yang reti tapi senyap sahaja....

TUAN2 DAN PUAN2..... kepada yang menyebarkan hukum sendiri.... sini ada satu nasihat...

"taatlah kepada Allah S.W.T. dan taatlah kepada rasul serta orang-orang yang berkuasa dalam kalangan kamu"

jadi, apabila anda rasa anda layak dan paling sesuai sangat nak jatuhkan hukum (wajib ada ilmu yang mendalam yang SAHIH!!), jadilah seorang pemimpin.... jangan cakap sahaja... buat perubahan... action is louder than words......

BellaGrey said...

Friday nite comes early here in Aididville...

alrijal99 said...

kepada aidid...
kau berpegang kepada fatwa yang dikeluarkan di indonesia... negara yang mengamalkan konsep pancasila... kawin islam dengan agama lain tanpa convert sah disisi agama disana siap boleh hidup serumah lagi... ko tunjuk kat aku kitab fikh/muamalat/munakahat/jenayat mana yang benarkan? ayat suci mana yang beri? torah? bible? psalm? toa? confunisme? kitab susu mau ka??? sebab dalam Al-Quran dan sunah cuma sebut ahlilkitab (google sendiri maksudnya) kalau dah jahil sangat cari terjemahan dengan ulasan sekali... bagus2... yang lain! fikirkan statement ni.....

bukan nak menafikan kemuktabaran fatwa indonesia.... tapi ambil la keseluruhan pendapat...... paham???? oh korag mmg x kan paham... sebab ilmu elek/xcukup, tapi tau nak hentam orang lain je...

isu babi yang dikemukan oleh azwan... bagus... kau memang pandai memaki... bagus... hukum babi haram dah pasti... x de istilah lain bagi benda yang sewaktu denganya..... so jelaskan kat aku yang tak pandai hukum agama nih... kenapa diturunkan hukum kahwin awalnya harus? kenapa boleh jadi wajib/makruh/harus/sunat/dan HARAM???? macam tu jugak perniagaan, hukum perniagaan harus... tetapi bukan sahaja MLM, perniagaan konvensional yang lain pon boleh jadi haram.....

ceciter ceciter....

DoDoBiRd said...

alrijal99: ak x rase aidid suh kite pegang pada fatwa indo. tp dier bg kt ctu negara2 yg mengharamkan MLM dan fatwa2 mereka kenapa mereka mengharamkan mlm. kenapa ko tgk satu fatwa je? aku pon diam je dlm entry kali ni sbb ak xde ilmu psl fatwa ni tp ak rase leh phm lg nape aidid wt post ni. tp utk ckp org len ilmu elek/xckup, anda tu da hebat sgt ke? tu jenis takabur ke ujub ke ape tu?
mmg la seme bnde yg halal leh jd haram atas syarat2 tertentu. cmne plak harus bersyarat yg diorg bincangkan tu? ade ko pandang?

p/s: aku pncuci kete je. xnk takbur/ ujub seme tu.

p/s/s:here comes the tro... let the slaughter begin~

alrijal99 said...

dodo bird:
ok... sudah sampai mari sembelih beramai2... ko nak sembelis sapa dol? kat atas cuma 4 tempat fatwa je.... malaysia, indon1 indon 2, mesir... indon 2 kata haram... yang lain? baca sendiri.... oh, x pegang indon... x pe meh... paparkan aje... xpe meh...

aku ujub takbur? hahaha... aku bagi ayat pedas sikit terus jatuh hukum.... dik.... baca betul2... jangan nak main taram je... ko kata mlm haram ko ikut fatwa mana? bukan indon? bagus2... susu dah habis?

ayat aku aku sesuaikan dengan ayat blog nih.... x leh terima... ko punya pasal..... kan aidid?

btw, aku bukan ahlilMLM pon... cuma aku terpanggil sebab tengok ke"BIJAKKAN" orang macam ko dan lain2..... baca dulu dik.... baru komen dik..... aidid pakai bahasa macam tu ko kata humble... bagus ek ko......

raja said...

hahahaaha...dia tukar nama lagik..hahahahaha

cek chun said...

owhh nampaknya trololol sudah tiba..
yawnnn...

dey melati@mr lalala @ alrijal99
u r one sick psycopath

BellaGrey said...

Ohhh...someone is definitely not gettin it tonite..

poor baby :(

pst don't mind me, I'm d resident troll, waiting for saffijahari and his mistress melatikuning..Ya know melatikuning, doncha mr alrijal99?

BellaGrey said...

Whoa, great minds think alike, people! How cool is THAT?

DoDoBiRd said...

sape plak jatuh hukum. aku tnye je. aku xde la hebat cm ko ade ilmu seme. sape mkn cili rase pedas la bang ;P tp duk pnggil adik2 ni mcm smlm pnye melati je :P ayat pon same. mslh nye ko x bce ke yg len2 tu tulis pe? susu ade dey? duk kan aidid kan aidid ko bls komen sape ni dol? aidid ke aku? haha dr smlm duk ckp bukan ahlilMLM tp bekap duk baik pnye. panas bontot ye bang. amik susu, cmpur ngn radix kola pastu rendamkan bontot ek. terpanggil konon dr smlm ade kt cni nk terpanggil lg. bile mase ak ckp aidid tu humble ckp cm ko? ko jgn fitnah aku dol. xde pon dlm komen aku . hahahahhahahahaha

raja said...

hahahaa..itu tanda dia menaip dengan emosi....hahahaa....

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 651   Newer› Newest»